marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Festivalul NexT se apropie de cea de-a cincea editie

Pregatirile pentru cel mai asteptat eveniment de scurtmetraj din Romania au intrat in linie dreapta! Cea de-a cincea editie a Festivalului International de Film NexT va avea loc intre 6-10 aprilie, in Bucuresti, si isi asteapta publicul cu filme noi si incitante, cu evenimente si invitati de seama. Cinematograful Scala ramane, ca si la editiile anterioare, locatia principala a evenimentului.

Festivalul NexT se apropie de cea de-a cincea editie

NexT 2011 va insemna o competitie puternica, programe in afara competitiei deja traditionale dar si cateva sectiuni nou-noute, prezentate in premiera, care cu siguranta vor uimi, intriga, amuza si provoca publicul bucurestean. Mai mult decat atat, din programul NexT nu vor lipsi seminariile la care sunt invitati toti cei care doresc sa se intalneasca cu nume marcante ale cinematografiei autohtone si internationale. Dedicate regiei, sound-design-ului, productiei de film si - in mod special anul acesta - criticii de film, seminariile NexT sunt prezentate de JTI si se vor desfasura in Mansarda Carturesti.

Filmele selectionate in competitie vor concura pentru Trofeul NexT, Premiul Cristian Nemescu pentru cea mai buna regie, Premiul Andrei Toncu pentru cea mai buna coloana sonora, Premiul pentru cel mai bun film romanesc si Premiul publicului. Ca de obicei, realizatorii filmelor din competitie vor fi prezensi la Bucuresti, pentru intalnirea cu publicul NexT. Competitia NexT va cuprinde maximum 30 de titluri selectionate, dintre cele peste 1000 inscrise, de criticul de film Andrei Gorzo in colaborare cu Irina Trocan. Studenta in anul II a sectiei de Comunicare Audiovizuala din cadrul UNATC, Irina Trocan este castigatoarea concursului de critica de film initiat de NexT anul trecut in parteneriat cu Festivalul International al Filmului Francofon de la Namur si reprezentanta Romaniei in juriul Emile Cantillon al aceluiasi festival.

Una dintre noutatile pe care NexT le pregateste anul acesta publicului este o proiectie speciala cu filme din competitia celui mai important festival de scurtmetraj din lume. Cu o traditie de peste 30 de ani, Festivalul de Scurtmetraj de la Clermont-Ferrand devine incepand cu 2011 un alt partener prestigios de al carui sprijin NexT se poate bucura, alaturi de Academia Europeana de Film si sectiunea Semaine de la Critique a Festivalului de Film de la Cannes.

Prezent pentru prima data la NexT anul trecut, programul Short Matters al Academiei Europene de Film va prezenta anul acesta scurtmetrajele nominalizate la Oscarurile Europene in 2010. De asemenea, Semaine de la critique, partener al Festivalului NexT inca de la prima editie, aduce si anul acesta la Bucuresti filmele din cea mai recenta competitie de scurtmetraj a sa.

Sectiunea si ei au fost NexT Generation – cu o schimbare de concept incepand de la editia precedenta – va prezenta un lung metraj de debut realizat de un tanar cineast aflat in competitia NexT in anii trecuti. Astfel, festivalul isi atinge unul din obiectivele sale: acela de a urmari evolutia concurentilor sai si de a le oferi expunere celor care fac pasul de la scurt la lung metraj.

Prietenii Festivalului/ Festival Friends – program de scurtmetraje realizate de apropiatii festivalului – va fi prezent si anul acesta in agenda NexT si va contine filme-surpriza semnate de nume deja cunoscute publicului.

Programul Cristi & Otto, dedicat filmelor realizate de regizorul Cristian Nemescu si sound-designer-ul Andrei Toncu, va avea anul acesta o abordare cu totul si cu totul diferita: publicul va fi invitat la aceste proiectii nu in sala de cinema, ci in locatii neconventionale din cateva dintre cartierele bucurestene.

NexT Kids revine cu un scurt program de filme si un lung program de jocuri pentru copii, recreand si anul acesta o atmosfera de poveste pentru cei mici, cu personaje fantastice si jocuri distractive, care vor trezi curiozitatea copiilor pentru imagini si sunete.


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies