marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Dragostea cucereste totul la Cannes. Amour, filmul care a hipnotizat pe toata lumea si i-a adus al doilea Palme d'Or din cariera lui Michael Haneke

A 65-a editie a Festivalului de Film de la Cannes s-a incheiat, iar marele castigator este austriacul Michael Haneke, care i-a fascinat pe toti cu filmul sau "Amour", dat de la inceput ca unul din marii favoriti la premiu.

Dragostea cucereste totul la Cannes. Amour, filmul care a hipnotizat pe toata lumea si i-a adus al doilea Palme d Or din cariera lui Michael Haneke

Dintre cele 22 de filme aflate in competitie, printre care si "Dupa dealuri", al romanului Cristian Mungiu, "Amour" a fost de departe cel mai apreciat si laudat de catre critci.

Michael Haneke nu este deloc strain de Cannes, unde in urma cu 2 ani ii cucerea pe toti cu drama "The White Ribbon/Panglica alba", care i-a adus primul Palme d'Or din cariera. In 2012, tot el a reusit sa ii hipnotizeze pe toti cu o alta poveste impresionanta. Austriacul se alatura numelor ca Emir Kusturica, fratilor  Dardennes si Bille Augus, singurii regizori care au luat Palme d'Or de doua ori.

 

"Amour este o poveste despre iubirea matura dintre o femeie pe moarte si sotul ei, care incearca sa faca fata bolii acesteia.

 

Georges (Jean-Louis Trintignant) si Anne (Emmanuelle Riva) sunt doi octogenari, fosti profesori de muzica si oameni cultivati. Fiica lor muziciana, traieste in strainatate cu familia ei. Intr-o zi, Anne are un accident. Dragostea care leaga cuplul va fi supusa unei dure incercari.

 

Criticii au laudat viziunea actorului si modul in care a redat povestea impresionanta, dar si jocul actorilor, care sunt exceptionali.


Desi premiul n-a fost nici o surpriza, Haneke a fost foarte emotionat si a tinut un discurs scurt dar elocvent. "Multumesc mult. Sunt foarte fericit să fiu alaturi de actorii si echipa mea aici", a spus Haneke pe scena, la primirea marelui premiu al Festivalului de la Cannes.

 

Filmul lui Amour a fost foarte apreciat de critici. Peter Bradshaw de la The Guardian i-a oferit acestuia 5 stele din 5 si l-a numit "o drama terifianta, emotionanta si impresionanta despre intimitate si viata. Haneke are o viziune deosebita asupra vietii, mortii si cum acceptam ideea de sfarsit. Jean-Louis Trintignant si Emmanuelle Riva sunt tulburatori in rolurile lui Georges si Anne. Amour este un film care ridica standardele, este inteligent si emotionant in acelasi timp. Capodopera lui Haneke a rasunat la Cannes ca o piesa muzicala armonioasa, perfecta".



Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies