marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Filmul care l-a transformat peste noapte intr-un superstar si i-a adus un salariu nemaiauzit de 5 milioane de $: afla totul despre istoria ciudata a francizei Greu de Ucis

Inca din primul film, aparut in anul 1988, personajul John McClane, interpretat de Bruce Willis, se va impune prin abilitatile sale extraordinare de a gestiona, descoperi si anihila retele de terorisi care ameninta ordinea mondiala. Nici cel mai nou film nu se anunta a fi deloc plictisitor, pentru ca cel mai tare erou de actiune trebuie sa se foloseasca din nou de cunostintele sale pentru a salva inca o data lumea. Premiera peliculei va avea loc pe ecranele din Romania vineri 15.02.2013.

Filmul care l-a transformat peste noapte intr-un superstar si i-a adus un salariu nemaiauzit de 5 milioane de $: afla totul despre istoria ciudata a francizei Greu de Ucis

Este cate o poveste unica in spatele fiecare din cele 5 filme Greu De Ucis, franciza care a debutat in urma cu 25 de ani si care a revolutionat filmele de actiune. Steven E de Souza si Jeb Stuart, scenaristii primului film lansat in 1988 s-au inspirat de un roman scris de Roderick Thorp - Nothing Lasts Forever. Thorp a fost atat de impresionat de filmul The Towering Inferno din 1974, cu Paul Newman si Steve McQueen in rolurile principale incat a creat povestea unui terorist german care pune stapanire pe Los Angeles.


In roman lucrurile au stat un pic diferit fata de film:  nu exista un politist pe nume John McClane in stare de orice sa-si salveze sotia - ci un politist retras, divortat, pe nume Joseph Leland a carui fiica este luata ostatica.


Die Hard trebuia sa-l aiba in rolul principal pe Frank Sinatra, actorul mai jucase int-o alta ecranizare a aceluiasi scriitor - The Detective. Cand acest proiect a picat Die Hard i-a fost propus lui Arnold Schwarzenegger si urma sa fie transformat intr-un sequel pentru hitul Commando (1985). In aceasta varianta Arnold l-ar fi jucat din nou pe John Matrix in misiunea de a-si salva fiica Jenny de teroristi.


Numele lui Bruce Willis a stat la coada listei pentru rolul principal, dupa ce au fost luati in considerare actori ca Sylvester Stallone, Burt Reynolds, Richard Gere, Harrison Ford si Mel Gibson.


Numele de John McClane a fost inspirat de seria Dirty Harry a lui Clint Eastwood iar filmul a ajuns sa fie numit Die Hard de abia atunci cand Bruce Willis a acceptat rolul. Desi era total necunoscut in America jucase doar in serialul Maddie si David, Bruce Willis a primit suma nemaiauzita de 5 milioane de $ pentru acest rol - suma aprobata de seful de atunci al studiourilor Fox - Rupert Murdoch.


Filmul reprezinta debutul pe marile ecrane al actorului britanic Alan Rickman. Producatorul filmului Joel Silver si regizorul John McTiernan cel care a facut  Predator (1987) si The Hunt for Red October (1990) au fost cuceriti de acesta dupa ce l-au vazut intr-o piesa de teatru - Dangerous Liaisons si imediat au ajuns la concluzia ca el este - faimosul personaj negativ Hans Gruber. In Die Hard: With a Vengeance, regizat de acelasi John McTiernan isi va face aparitia fratele sau - teroristul Simon Gruber jucat de Jeremy Irons.


Lansat in vara lui 1988, Die Hard a fost un succes urias dand nastere unui model de succes care a inspirat multe filme de actiune ajunse celebre in anii '90: Air Force One (1997) cu Harrison Ford, The Rock (1996) si Con Air (1997) cu Nicolas Cage, Phone Booth (2002) cu Colin Farrell, Passenger 57 (1992) cu Wesley Snipes, Speed (1994) cu Keanu Reeves.


Daca in primul film John McClane era blocat cu un terorist in Nakatomi Plaza din Los Angeles, in al doilea ramane prins intr-un aeroport, iar in al treilea rezolva ghicitori alaturi de Samuel L. Jackson, ultimele doua filme: Live Free or Die Hard (2007) si A Good Day to Die Hard ( 2013) au abandonat total ideea initiala. In filmul Greu de Ucis 5 John McClane face echipa cu fiul sau instrainat jucat de Jai Courtney, amandoi ajungand pe urmele unor teroristi rusi. Bruce Willis a confirmat deja ca va exista si o a sasea parte, insa ramane de vazut cum va fi primit de fani si critici A Good Day to Die Hard.
 

Cum arata astazi actorii din Die Hard (1988)

Bruce Willis (John McClane)


 


Bonnie Bedelia (Holly McClane)
 


 


Alan Rickman (Hans Gruber)
 


Hart Bochner (Ellis)
 

Reginald VelJohnson (Sgt. Powell)
 

 

 


Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies