marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Filmul "Comoara", regizat de Corneliu Porumboiu, premiat la Cannes cu trofeul Un Certain Talent

Filmul "Comoara" in regia lui Corneliu Porumboiu a castigat sambata seara premiul Un Certain Talent la Festivalul International de Film de la Cannes, informeaza Agerpres.

Filmul Comoara , regizat de Corneliu Porumboiu, premiat la Cannes cu trofeul Un Certain Talent

Juriul care a stabilit castigatorii editiei din acest an la sectiunea Un Certain Regard a fost prezidat de Isabella Rossellini si i-a mai avut in componenta pe Haifaa al-Mansour (regizor - Arabia Saudita), Panos H. Koutras (regizor - Grecia), Nadine Labaki (regizoare si actrita - Liban) si Tahar Rahim (actor - Franta). 

 

Premiul Un Certain Regard a fost acordat filmului "Hrutar" ("Rams") regia Grimur Hakonarson, Premiul Juriului a revenit peliculei "Zvizdan" ("The High Sun") regia Dalibor Matanic, distinctia pentru Cel mai bun regizor a fost castigata de Kiyoshi Kurosava pentru "Kishibe no tabi" ("Journey to the Shore"), in timp ce Promising future prize a fost acordat ex aequo productiilor "Masaan" - regia Neeraj Ghaywan si "Nahid" - regia Ida Panahandeh. 

 

"Comoara" de Corneliu Porumboiu spune povestea a doi barbati care trec printr-o multime de intamplari surprinzatoare in incercarea lor de a descoperi o comoara. Din distributie fac parte Toma Cuzin, Adrian Purcarescu si Corneliu Cozmei. 

 

Rolul principal in film este jucat de Toma Cuzin, celebrul “Firicel” din Las Fierbinti. El a jucat si in “Aferim!”, pelicula lui Radu Jude pentru care acesta a luat Ursul de Aur pentru regie la Festivalul international de Film de la Berlin.

 

Toma Cuzin declara recent rolul sau din „Comoara”: „Este un personaj total diferit de tot ce-am jucat pana in prezent. O abordare unica, o alta energie, un personaj ceva mai introvertit. Mi-a fost destul de dificil, dar pana la urma sunt sigur ca a iesit ceva frumos”.

 

 

 

Presa straina s-a aratat incantata de "Comoara" si recenziile pozitive nu au intarziat sa apara. Cei de la Hollywood Reporter au scris despre filmul lui Porumboiu ca fiind "un film art house minimalist, aventuros si cu intorsaturi de situatie neasteptate. Sa sapi adanc dupa o comoara ingropata este probabil cea mai buna metafora pentru a descrie sentimentul pe care il ai cand vizionezi noul film al regizorului roman Corneliu Porumboiu. Trebuie sa ai rabdare la inceput, sa continui sa cercetezi, dar la final vei gasi ceva de o valoare nemuritoare".

 

 

Si cei de la ScreenDaily au fost impresionati de film: "<<Comoara>> demonstreaza inca o data ca desi va fi greu sa umple salile de multiplex, Porumboiu este unul dintre cei mai originali regizori din ultima vreme. Filmul sau a uimit o parte din public, i-a lasat fara cuvinte pe altii si a generat numeroase discutii, insa in final a reusit sa se diferentieze total de orice alt film de la Cannes".

 

 

"Comoara" se va lansa si in cinematografele din Romania, incepand cu 29 mai.

 


Galerie foto


Modifică setările cookies