marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Filmul pe care Ceausescu l-ar fi interzis: Visul lui Adalbert, o poveste din perioada comunista despre cea mai frumoasa amintire pe care o au romanii

Acum o saptamana exact in aceeazi zi cu premiera gloriosului The Avengers, in Romania se lansa un film inedit, care s-a promovat intr-un mod inedit: daca ar fi fost facut inainte de Revolutie, ar fi fost cu siguranta interzis. "Visul lui Adalbert", marcheaza debutul in lungmetraj al lui Gabriel Achim si este un film  care le aduce romanilor o poveste de pe vremea comunista pe care nimeni nu poate si nu vrea sa o uite: castigarea Cupei Campionilor de catre Steaua, pe 7 mai 1986.
 

Filmul pe care Ceausescu l-ar fi interzis: Visul lui Adalbert, o poveste din perioada comunista despre cea mai frumoasa amintire pe care o au romanii

"Nicolae Ceausescu ar fi interzis acest film. Rau, ratusca, ramurica, toti din film puteau sa zica.", este unul din sloganurile campaniei de promovare, care a umplut internetul, dar si panourile din toata tara.

 

"Elena Ceasusescu ar fi interzis acest film. Doi amanti vorbesc despre chimie intr-un context nepotrivit!"


Cu doar cateva zile inainte de aniversarea a 26 de ani de la castigarea Cupei Campionilor Europeni de catre Steaua, a avut loc premiera de la gala a primului lungmetraj al lui Gabriel Achim, “Visul lui Adalbert”, o comedie neagra in care Duckadam apara patru penaltiuri consecutive, Teoharie Coca Cosma comenteaza frenetic, iar in fabrici si uzine este sarbatoare. Dar de la bal pana la spital nu-i cale lunga. Daca n-ar fi fost, nu s-ar fi povestit.
 

 

Invitati duminica la pranz, in Apropo TV, regizorul Gabriel Achim si actorul Gabi Spahiu au stat de vorba cu Andi Moisescu, dezvaluind cateva lucruri inedite despre noul lor proiect.  Producatorii au cumparat 530 de bilete la filmul The Avengers pentru a "cumpara" sala unde "Visul lui Adalbert" a avut premiera.


"Filmul este in cinema, o e o lupta teribila cu <<Razbunatorii>>, care s-a lansat in aceeasi zicu filmul nostru. Razbunatorii nostri Gabi Spahiu, Ozana Oancea, Doru Ana se lupta cu Iron Man, cu Black Widow. Am ales o zi buna de premiera. Si ce este cel mai interesant, vineri 4 mai, cand a fost premiera The Avengers si cea de la "Visul lui Adalbert", filmul nostru a contribuit la succesul Razbunatorilor.


Pentru ca premiera a fost la un cinema, la care a trebuit sa cumparam cele 530 de bilete ca sa ocupam sala si sa fie prezentat "Visul lui Adalbert". Mi se pare fenomenal in conditiile in care in primul weekend, Visul lui Adalbert a avut 300 de spectactatori, iar The Avengers 40.000, dintre care 530 sunt de la noi, de la Visul lui Adalbert", a povestit amuzat Gabriel  Achim, in Apropo Tv.

 

Gabriel Achim la premiera de gala a filmului "Visul lui Adalbert"

 

Ideea filmului le-a venit celor doi scenaristi, Gabriel Achim si Cosmin Manolache, in timp ce se plimbau cu trenul, prin tara:


"Stateam cu Cosmin de vorba, vrute si nevrute, despre realitati, limita dintre fictiune si realitate si un domn din fata noastra ne-a spus <<baieti, e prea mult. Hai sa va zic eu cum sta treaba cu fictiune, reconstituire, realitate>>.


Si ne-a povestit de ce s-a intamplat la el la fabrica, unde lucreaza de zeci de ani: un angajat care lucra la strung si-a taiat mana. Si cand eu venit cei la Procuratura, Protectia Muncii si-au reconstituit cazul, muncitorul care juca rolul victimei, pateste si el acelasi lucru: isi taie mana."


Filmul regizorului Achim imparte cu brio umorul negru cu una dintre cele mai frumoase amintiri din perioada anilor sumbri ai lui Ceausescu:
 

"Si daca tot am gasit subiectul asta misto, tipic romanesc, am zis  sa-l suprapunem cu cea mai frumoasa amintire din acea perioada, o amintire comuna fericita, Steaua din 1986 si Duckadam. Si despre Duckadam a aparut o povestioara dupa acel meci, cum ca cei de la Guiness Book i-au oferit o masina 4x4 pe care o dorea mult si unul dintre fiii lui Ceausescu.
 


La refuzul lui Duckadam, la o partida de vanatoare, fiul lui Ceausescu il impusca accidental in mana pe Duckadam si acesta isi sfarseste cariera in meciul de la Sevilla. Iar cand Cosmin, co-scenaristul m-a sunat si mi-a zis ca a gasit in fata unei biserici un pumn de diapozitive cu Protectia Muncii din anii aceia, am pus totul cap la cap si a iesit ce a iesit." a povestit regizorul.

 

Celebra revista americana Hollywood Reporter a catalogat filmul drept un debut "executat cu siguranta", care prezinta, cu umor, "o felie de viata."

Visul lui Adalbert este o comedie neagra bazata pe o intamplare petrecuta intr-o uzina comunista din anii `80. E 8 mai 1986, ziua aniversara a Partidului Comunist Roman. Au trecut mai putin de doua saptamani de la explozia de la Cernobal si o noapte de cand Steaua Bucuresti a castigat Cupa Campionilor la Sevilla. In acesta atmosfera festiva, Iulica Ploscaru (Gabriel Spahiu), un sub-inginer responsabil cu protectia muncii, incearca sa-si etaleze veleitatile artistice, experimentand pe nervii si resursele partidului noi tehnici de filmare a materialelor de protectie a muncii.
 

 


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies