marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Seria care a dat nastere unuia dintre cei mai terifianti psihopati din cinematografie: cum arata astazi actorii din filmele Friday the 13th

Acum 33 de ani se lansa unul dintre cele mai terifiante filme horror din istorie. Friday the 13th a fost deschizator de drumuri pentru genul  horror cu psihopati si a devenit o legenda. Dupa 3 decenii, pelicula regizata de Sean S. Cunningham continua sa ii inspaimante pe fani, iar seria a fost votata drept cea mai inspaimantatoare.

Seria care a dat nastere unuia dintre cei mai terifianti psihopati din cinematografie: cum arata astazi actorii din filmele Friday the 13th

GALERIE FOTO Cum arata azi actorii din seria originala a filmelor Friday the 13th


Dupa succesul nebun pe care l-a avut John Carpetnter cu Halloween, cei de la Hollywood au decis sa aduca pe marile ecrane o noua poveste terifianta, cu un ucigas periculos si maniac.

Friday the 13th a fost produs cu doar 550.000 de dolari si a strans incasari in acel an de aproape 40 de milioane de dolari.  Filmul l-a adus in prim plan un grup de tineri, care sunt ucisi in serie cu brutalitate, in timpul ce incercau sa redeschida o tabara abandonanta cu ani in urma, dupa ce un baiat s-a inecat in lacul din apropiere. Desi in primul film nu apare, Jason Whooses a devenit unul dintre cei mai terifianti criminali din istoria cinematografiei, dupa ce a aparut in toate celelalte filme ale seriei.


Din distributie au facut parte Betsy Palmer, Adrienne King, Harry Crosby si Kevin Bacon intr-unul dintre primele sale roluri. De-a lungul timpului au mai aparut in serie actorii Corey Feldman, Crispin Glover, Kelly Hu, care mai tarziu au devenit cunoscuti.


Imediat dupa lansare, horror-ul a primit recenzii negative, dar a avut un succes nebun pentru acei ani in box-office si a devenit unul dintre cele mai profitabile slash horror-uri din istorie. A fost si primul film din acest gen care a fost distribuit in SUA de un mare studio, Paramount Pictures. Pentru ca a fost un succes, au aparut si continuari, combinate cu povestile din A Nightmare on Elm Street si un reboot al filmului, lansat in 2009. In total au fost lansate 12 filme, care au continut sequel-uri, reboot-uri si filme care au combinat elemente din seria Friday the 13th cu cele din A Nightmare On Elm Street.


Inainte de acest film, Sean S. Cunningham colaborase cu Wes Craven la un alt film horror care a socat pe toata lumea, The Last House on the Left, dupa care s-a facut un remake n 2010. Scenariul a fost scris de Victor Miller, iar Cunningaham a vrut sa creeze un horror cum nu se mai facuse niciodata pana atunci, care sa ii inspaimante pe spectatori incat sa sare de pe scaune, dar sa aiba si un umor negru, care sa ii amuze.Scena de incheiere a fost inclusa in topul celor mai infricosatoare scene din istorie.

 


 

Regizorul a crezut atat de mult in filmul sau, incat a trimis un print in revists Variety cand scenariul nu era nici macar terminat. Acesta a explicat ca ii era teama ca titlul sau sa nu fie furat de altcineva pana la lansare.

Desi este mai celebru decat filmul, celebrul Jason nu apare decat in finalul filmului, un lucru care nici nu era scris in scenariul original. In Friday the 13th, doamna Voorhees este eroina negativa si sadica, o mama care ucide fara mila dupa ce isi pierde mintile. Scenaristul Victor Miller  a declarat ca nu i s-a parut normal ca Jason sa fie folosit in urmatoarele filme. "Jason este o victima, nu un erou negativ. El era mort de la inceput".


In 1980, Friday the 13th era al 8-lea film in box-office si a fost lansat la nivel international, un lucru neobisnuit pentru un film independent, care nu avea nici macar un actor cunoscut in distributie.Din seria de 10 filme inspirate de original, Friday the 13th ramane cel mai popular si cel mai bine vandut. Ajustat la rata inflatiei, in 2009, filmul ar fi facut 115 milioane de dolari, o suma frumusica pentru un horror independent.Desi a primit critici mixte, Friday the 13th a fost inclus de Institul American de Film in topul celor mai tari 100 de thriller in 100 de ani.


Seria originala de filme a fost alcatuita in 8 filme, si au fost inca 3 reboot-uri iar in 2009 s-a facut si un remake, urmand sa fie lansat in un nou film 3D. Insa regizorul Sean S Cunningham si scenaristul Victor Miller, cei care au creat filmul original, nu s-au mai intors niciodata in franciza.
 

In total, franciza a strans 465 de milioane de dolari la nivel mondial si este considerata una dintre cele mai de succes serii din istoria cinematografica americana. Imaginea mastii lui Jason a devenit cea mai usor de recunoscuta imagine din cultura populara a Americii.

 


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies