marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Geo Saizescu, maestrul comediei romanesti: povestea cineastului care si-a dedicat viata pentru a-i face pe romani sa rada  

Regizorul, scenaristul si actorul Geo Saizescu, care a decedat, luni, la varsta de 80 de ani, a fost realizatorul mai multe lungmetraje considerate antologice pentru istoria filmului romanesc.

Geo Saizescu, maestrul comediei romanesti: povestea cineastului care si-a dedicat viata pentru a-i face pe romani sa rada

In cinematografia romana, Geo Saizescu este un cineast singular prin consecventa cu care s-a consacrat comediei. Printre cele mai savuroase comedii regizate de Geo Saizescu se numara "Pacala" (1974), "Un suras in plina vara" (1963), "Asta seara dansam in familie" (1972) si "Secretul lui Bachus" (1984).La unele dintre filmele sale, Geo Saizescu a fost si scenarist, si actor.


 

De-a lungul indelungatei sale cariere, Geo Saizescu a colaborat cu unii dintre cei mai importanti actori, intre care Gheorghe Dinica, Iurie Darie, Dem Radulescu, Jean Constantin, Florin Piersic, Ileana Stana Ionescu, Sebastian Papaiani, Emil Hossu, Stela Popescu, Maia Morgenstern, Valentin Teodosiu, Serban Ionescu, Draga Olteanu-Matei, Dorina Lazar etc


Cele mai recente pelicule ale sale sunt "Iubire elena" (2010) si "A doua sansa" (2011). Filmul "Iubire Elena", o coproductie Grecia/ Romania/ Italia avand la baza piesa omonima scrisa de Kostas Assimakopoulos, a avut premiera in cinematografele romanesti pe 18 mai 2012.

Din distributia filmului au facut parte Maia Morgenstern, in rolul Beatricei, Mircea Rusu, in rolul lui Filipos, Georgiana Saizescu (Eleni Altamoura), Adrian Paduraru, Ileana Stana Ionescu, Eusebiu Stefanescu, Catalin Saizescu.

 

 

 

 

 


Geo Saizescu a mai regizat filme precum: Dragoste la zero grade (1964), La portile pamantului (1965),    Eu, tu, si... Ovidiu (1978), Santaj (1980), Grabeste-te incet (1981), Sosesc pasarile calatoare (1984), Secretul lui Nemesis (1987), Harababura (1990) si  Pacala se intoarce (2006).
In anul 2006, la lansarea filmului "Pacala se intoarce", Geo Saizescu spunea ca Pacala este "o chintesenta a inteligentei si umorului national" ce infrunta prostia omeneasca. In raport cu acelasi personaj intruchipat in urma cu 30 de ani de Sebastian Papaiani, Pacala in interpretarea lui Denis Stefan din "Pacala se intoarce" readucea acelasi spirit, sustinea atunci regizorul. Atunci, Saizescu visa chiar si la un al treilea film cu acelasi protagonist.

 

 

 

 


De asemenea, Geo Saizescu a jucat in numeroase filme, intre care "S-a furat o bomba", "Asta seara dansam in familie", "Pacala", "Eu, tu si Ovidiu", "Saltimbancii", "Grabeste-te incet", "Santaj", "Buletin de Bucuresti", "Pe malul stang al Dunarii albastre", "Fram", "Sosesc pasarile calatoare", "Secretul lui Bachus", "Secretul lui Nemesis", "Casatorie cu repetitie", "Harababura", "A doua cadere a Constantinopolului", "Milionari de weekend" si "O secunda de viata".

 


Dupa cum singur declara, si-a iubit toate filmele, niciunul nefiind mai presus decat altul si singurul sau regret a fost acela ca nu a facut mai multe pelicule. De asemenea, Geo Saizescu a fost un pedagog renumit si si-a dorit mereu sa impartaseasca arta cinematografica mai tinerilor sai colegi.
A scris cartile "Jurnalul unui batran lup de cinema" si "Pacala se intoarce si.. ramane!".


A primit numeroase premii si distinctii, intre care si premiul de excelenta al Festivalului International de Film Comedy Cluj. Geo Saizescu a murit, luni, la vârsta de 80 de ani. Regizorul a murit la Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Bucuresti.

 

 

 

 

Sursa: Mediafax.ro

 


Galerie foto

Ultimele trailere adaugate

Cele mai citite

O nouă seară Agatha Christie, cu al său genial detectiv, Hercule Poirot - Moarte pe Nil

După un scenariu de Michael Gree și bazat pe romanul omonim din 1937 al celebrei scriitoare de romane polițiste, este o continuare a filmului Crimă în Orient Express (2017), a fost produs de Branagh, Ridley Scott, Judy Hofflund și Kevin J. Walsh.

Citeste mai mult ►

Modifică setările cookies