marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Gerard Depardieu boicoteaza lansarea filmului "Condamnat la viata": actorul sustine ca producatorii americani au schimbat finalul peliculei pe care a filmat-o in Romania

Actorul Gerard Depardieu, care joaca in filmul romanesc "Condamnat la viata", de Bogdan Dreyer, a declarat, intr-o scrisoare deschisa, ca nu accepta ca acest lungmetraj sa apara pe marile ecrane in alta forma decat cea originala, explicand ca producatorii romani au schimbat montajul final.

Gerard Depardieu boicoteaza lansarea filmului Condamnat la viata : actorul sustine ca producatorii americani au schimbat finalul peliculei pe care a filmat-o in Romania

articole relationate


Potrivit unui comunicat al producatorilor romani, Family Film, lungmetrajul "Condamnat la viata", de Bogdan Dreyer, cu Harvey Keitel si Gérard Depardieu in distributie, va avea premiera pe marile ecrane romanesti pe 14 martie. Insa regizorul Bogdan Dreyer, sustinut de Gerard Depardieu, declara ca producatorul roman nu detine drepturile de autor pentru scenariu si nu a respectat acordul contractual semnat cu cineastul privind forma finala in care poate fi prezentata opera cinematografica.


In acest sens, Gerard Depardieu, care joaca rolul lui Ipu in acest film, a trimis o scrisoare deschisa. "Nu accept compromisuri, nu-mi place sa fiu dus de nas!", incepe documentul semnat de celebrul actor. "Acum mai bine de un an, am acceptat sa joc in filmul romanesc «Condamnat la viata», in regia lui Bogdan Dreyer. Povestea scrisa de autorul Titus Popovici si transpusa in scenariu de A. Salamanian si Bogdan Dreyer m-a fascinat imediat, cat si personajul principal Ipu, pe care m-am bucurat sa-l interpretez. M-am simtit bine in Romania, este o tara primitoare, am lucrat cu placere alaturi de actorii romani, bine pregatiti de altfel, si mi-a placut foarte mult rezultatul montat si editat de regizor. Ulterior, insa, am aflat ca filmul a fost remontat si reeditat de producatori, la cerinta unui distribuitor american (nu dau numele), care a cerut schimbarea finalului original, cu unul happy-end stil Hollywood, cat si scurtarea filmului, facand din el un film de actiune gen «pachet DVD» sau «pay TV», in ciuda faptului ca povestea si scenariul original au multa poezie, iar finalul este unul inevitabil, care pune in valoare tot mesajul filmului", scrie actorul, citat de Mediafax.

 

 

 


Acesta continua subliniind faptul ca el si realizatorii filmului refuza sa recunoasca varianta lungmetrajului care va aparea in cinematografe la jumatatea lui martie: "Varianta de montaj cu finalul schimbat pe care producatorul vrea sa o prezinte oficial, noi realizatorii filmului nu o recunoastem si o refuzam categoric. Vorbesc si in numele autorului filmului Bogdan Dreyer, cat si al colegului meu american Harvey Keitel, care este si el la fel de revoltat de aceasta manipulare. Mai mult, aud ca se zvoneste prezenta mea la premiera, ceea ce nu este adevarat. Voi veni cu drag la premiera filmului, dar la cea adevarata, la filmul pe care am acceptat sa-l fac, nu la editia remontata ilegal. Pentru ca, in plus, producatorul nu a cumparat nici pana astazi scenariul, iar drepturile de autor sunt inca in proprietatea autorului Bogdan Dreyer si a mea. Deci: Nu-mi dau acceptul ca filmul sa fie prezentat in alta forma decat in cea originala!".

 

"Urmaresc si stimez cinematografia voastra si sa nu uitam ca suntem si ramanem europeni, avem cultura noastra, iar americanii pe a lor. Fiecare cu ce stie sa faca. Daca doream sa fac un film american, ma duceam direct in SUA, nu veneam in Romania. Sper, deci, in rezolvarea acestei probleme care tine in loc un film valoros. Profit si salut actorii romani, alaturi de care am jucat, in frunte cu cel mai tanar, Bogdan Iancu. Gerard Depardieu", incheie actorul scrisoarea deschisa.

 

 


La randul sau, regizorul Bogdan Dreyer a spus ca "producatorul filmului nu detine drepturile de autor pentru scenariu si nu respecta acordul contractual semnat cu regizorul vizavi de forma finala in care poate fi prezentata opera cinematografica. Asadar, lansarea filmului intr-o varianta remontata de producator si cu un final schimbat nu este aprobata de autori. Ca urmare, domnul Gerard Depardieu se adreseaza publicului roman cu o scrisoare deschisa, in care isi exprima parerea si pozitia vizavi de acest fapt. Intre timp, am facut demersuri judiciare de blocare a lansarii operei cinematografice (a filmului), demersuri in urma carora urmarim ca linia artistica a filmului sa respecte scenariul pentru care inca detinem drepturile de autor".

 

"Condamnat la viata/ A Farewell To Fools" este o adaptare dupa nuvela "Moartea lui Ipu", de Titus Popovici, un film romanesc care aduce laolalta nume mari din cinematografia nationala si internationala, precum Gérard Depardieu, Harvey Keitel, Laura Morante, Bogdan Iancu, Alexandru Bindea, Gheorghe Visu, Daniela Nane, Adina Cartianu si Nicodim Ungureanu. Potrivit producatorilor, regia este semnata de Bogdan Dreyer, iar scenariul, de Anusavan Salamanian. Filmul este produs de Giuliano Doman pentru Family Film.

 

 

Evenimentele din film au loc intr-un sat din Transilvania, la sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Un soldat german este gasit mort la marginea unui sat de catre un baiat de 11 ani. Nu se stie cine este vinovatul, iar ofiterii germani ameninta ca ii vor executa pe cei mai importanti zece membri ai comunitatii daca faptasul nu se va preda. Ca sa scape, acestia din urma incearca sa-l convinga pe Ipu, "nebunul satului" (Gérard Depardieu), sa-si asume el vina, in schimbul promisiunii unei inmormantari fastuoase si a unor recompense pentru familia lui.
Prieten cu Bogdan Dreyer de 20 de ani, actorul francez Gérard Depardieu a acceptat imediat colaborarea in rolul lui Ipu.


Daca Bogdan Dreyer l-a convins pe Gérard Depardieu, celalalt actor celebru, Harvey Keitel, a fost propus de producatorul Giuliano Doman (Family Film). Scenariul poarta semnatura lui Anusavan Salamanian (colaboratorul lui Sergiu Nicolaescu la prima adaptare dupa "Moartea lui Ipu" - "Si atunci i-am condamnat pe toti la moarte", din 1971). Filmarile au avut loc la Sighisoara si satul Saschiz din Mures, dar si in Bucuresti si Mogosoaia.

 

 

Sursa: Mediafax.ro


Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies