marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Haihui prin cinematografe in America

Inamicul numarul 1 cand vrei sa vezi un film intr-o tara straina e dublajul. Lista tarilor in care se intampla asta e impresionanta, dar exista un loc in care ai certitudinea ca filmele americane raman neatinse. Statele Unite!

Haihui prin cinematografe in America

 

   

   
   Acum cativa ani am mers la un cinematograf de bulevard in Santa Monica, un fel de parte a Los Angeles-ului compusa din plaje, restaurante, hoteluri si magazine. Adica partea aia frumoasa in care vezi numai zambete si corpuri bine modelate. Cinematograf mic, 3 sau 4 sali, usor inghesuite, 10 dolari biletul. Am intrat la Hankock in care l-am vazut portretizat chiar pe Obama, pe atunci doar candidat la presedintie, eroul atipic venit sa salveze America.  Si m-am gandit si la Dark Knight cand Batman zicea ca pentru un viitor sigur va face treaba murdara de acum, gen ascultat telefoane si supravegheat indivizi. Si l-am recunoscut pe Bush. Si in vreme ce eu ma gandeam aiurea la toate lucrurile astea, fiindca desigur intre Hollywood si politica nu exista nici cea mai mica legatura, oamenii din sala tot continuau sa iasa. Nu au fost prea multi de la inceput, dar dupa un sfert de ora primii paraseau sala deja. La jumatatea filmului, din vreo 20 de spectatori cati fusesem, ramasesem cel mult 10. La o rata asa serioasa de capitulare, concluzia a venit de la sine: duri la critica micutii astia!

   


   Anul asta, pe coasta cealalta, intr-o suburbie a Boston-ului am mers intr-un multiplex la o premiera de vineri seara. 9 dolari biletul, sala sensibil mai mare, insa dezamagitor de goala. Iarasi undeva la 20 de spectatori cu totul. Scanez si fac profilul socio-demografic: suntem singurii caucazieni din sala, toti sunt tineri pana-n 30 de ani si majoritatea au venit in cuplu. Ghiceste cineva la ce film intrasem? Colombiana, mulatra din Caraibe cu pofta de razbunare. Cel mai greu lucru de indurat au fost minutele de promo si publicitate. 30 (treizeci!) de minute, nicio exagerare. Slava Domnului fara Coca-Cola, dar cu Tide si promo-ul la Statham, Owen & tataie De Niro pus de 2 ori, poate-poate. Vestea buna e ca reclame ruleaza la un volum redus, ceea ce iti permite sa socializezi linistit. Nimeni n-a plecat din sala, lucru pe care nu il pun neaparat pe seama calitatii filmului, ci a diferentelor geografice si efectelor meteo create. Pai, in L.A alternativa la film e o zi insorita in care te racoreste briza oceanului, in timp ce la Boston, in orice zi, termometrul coboara cu cel putin 4 grade Celsius, iar in 1 din 3 te ating si niste stropi de ploaie.

 

Text si imagine: Cainele din Rezervor


Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies