marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Artele martiale i-au salvat viata si l-au facut un star. Idolul a milioane de tineri si urmasul lui Bruce Lee, actorul Jet Li face 49 de ani

Jet Li, unul dintre cei mai populari actori de arte martile implineste pe 26 aprilie 49 de ani si arata uimitor pentru varsta sa. Eroul perfect, acesta a reusit sa isi faca un nume solid la Hollywood, si culmea, inceputurile sale in cetatea filmului american l-au adus in prim plan cu un rol negativ, cel din Arma mortala 4. De atunci, Jet Li a demonstrat de ce isi merita statutul de star de actiune, iar la 49 de ani revine cu un rol in The Expendables 2 care se va lansa in aceasta vara.

Artele martiale i-au salvat viata si l-au facut un star. Idolul a milioane de tineri si urmasul lui Bruce Lee, actorul Jet Li face 49 de ani

GALERIE FOTO: 15 IMAGINI DIN CARIERA LUI JET LI


Fost campion de arte martiale in tinerete, Jet li este considerat urmasul lui Bruce Lee pe marele ecran si unul dintre cei mai bine platit actori asiatici. Jet Li si-a facut debutul la Hollywood acum 14 ani cu un rol negativ, cel din Arma mortala 4, unde il juca pe Wah Sing Ku, iar inamicul sau era invincibilul Mel Gibson.


"Au venit la mine cu propunerea asta si a fost ceva total diferit fata de ce facusem pana atunci. In toate cele 25 de filme facute pana atunci acasa, eu eram eroul. Le-am zis <<uitati-va la fata mea, la zambetul meu, arat eu a om rau?>>. Mi-au zis sa incerc totul invers, sa folosesc o alta fata, ascunsa. Si asa am facut".


Decizia s-a dovedit a fi una inspirata, pentru ca Jet Li a fost apreciat de public si a iesit in evidenta, mai ales ca il cam pune in colt pe Gibson mai mult de jumatate din film. Chiar daca la final este invins, Jet Li a atras simpatia tuturor americanilor datorita miscarilor senzationale de arte martiale. Jet Li s-a arata surprins de rolul sau "E un tip inteligent, nu foloseste deloc arme, stie sa isi invinga inamicul doar prin miscarile sale de arte martiale, asta mi-a placut cel mai mult."



Jet Li s-a nascut pe 26 aprilie 1963, in Beijing, fiind cel mai tanar dintre fratii sai. Mai are un frate si doua surori. Actorul a trecut prin cea mai mare drama a vietii sale inca de la 2 ani, cand tatal sau a murit si familia sa a ramas in saracie.

Abilitatile sale fizice extraordinare reprezinta rezultatul a multi ani de munca, inceputi inca din copilarie, la 8 ani, cand Jet Li se antrena in wushu. Mai mult, acesta a reusit sa castige 5 campionate Mainland Wu Shu pana in perioada adolescentei. Acesta l-a avut ca maestru antrenor pe Wu Bin, care l-a incurajat de la inceput si l-a ajutat. Pentru ca traia intr-o saracie crunta in Republica Comunista Chineza si familia sa nu avea bani, antrenorul sau ii cumpara de multe ori mancare, in special carne, pentru a isi pastra conditia fizica necesara.

 

In 1974, Jet Li a reusit sa iasa din tara, impreuna cu echipa sa, pentru a sustine o reprezentatie in fata presedintelui SUA de atunci, Richard Nixon, intr-un schimb cultural. Intrebat de Nixon daca nu vrea sa fie bodyguard-ul sau personal, Jet Li isi aminte ca i-a raspuns: "Nu vreau sa protejez un individ. Cand am sa ma fac mare, vreau sa-i apar pe cei 1 miliard de chinezi." a povestit actorul pe site-ul sau personal.

 


Desi avea 11 ani, miscarile sale au atras atentia unui producator de film. "Un producator al unui mare studio de film a venit la mine si si m-a intrebat daca nu vreau cand ma fac mare sa devin star de cinema. Dar aveam 11 ani, nu stiam mai nimic decat ca imi plac artele mariale. Timp de 5 ani a venit cu aceeasi propunere, iar la 17 ani am primit primul meu rol principal, in The Shaolin Temple si viata mea s-a schimbat".

Acum 30 de ani, Jet Li isi incepea cariera cinematografica si timp de 16 ani a jucat constant roluri de erou pozitiv, praticand cu maestrie miscarile de arte martiale.

In Hong Kong, Jet Li este mai mult decat un actor, este un adevarat idol: " Acolo nu sunt doar un actor, sunt si producator si lucrez constat cu regizor de filme de actiune."
 


Jet Li a dezvaluit ca a acceptat rolul din Arma mortala 4 doar cand regizorul Joel Silver i-a promis ca ii va oferi rol principal in Romeo Must Die, unde a jucat alaturi de Aaliyah.  A urmat un val de filme americane care l-au transformat in idolul a milioane de adolescenti americani: The One, Cradle 2 the Grave, Kiss of the Dragon, The Forbidden Kingdom, The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor, Eroi de sacrificiu. Acesta a reusit sa dea lovitura si acasa cu Hero, care a fost nominalizat la Oscar in 2003, pentru cel mai bun film strain.


Jet Li la 49 de ani

 

Jet Li a explicat si de ce nu a renuntat niciodata sa faca filme in tara sa natala. "In fiecare zi mananci pizza si hambugeri, din cand in cand vrei sa gusti si ceva de la un restaurant chinez. Cred ca e bine sa mentii un echilibru si sa abordezi stiluri diferite." In continuare, Jet Li face valva in pelicule americane si in vara acestui an revine in trupa de soc din The Expendables 2, unde va juca alaturi de Sylvester Stallone, Bruce Willis, Arnold Schwarzenegger, Dolph Lundgren, Jason Statham, Chuck Norris, Jean Claude Van Damme.
 

In 2007, Jet Li primea un salariu record pentru un actor asiatic - 13 milioane de dolari pentru filmul "The Warlords"

 

Sursa foto: Getty

 


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies