marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Incepe campionatu’! Filmele care ii inspira pe fotbalisti si pe suporteri :)

Anul trecut pe vremea asta Otelul avea o cota de 67 la casele de pariuri. Anul asta bookmakerii nici nu s-au mai aventurat sa ofere cote la titlu. Noi in schimb avem recomandari cinematografice care sa le creasca sansele la titlu stelistilor, dinamovistilor, rapidistilor si provincialilor cu pretentii.

Steaua:

Filmul titular: The Replacements (2000)

Cea mai mare vulnerabilitate a Stelei (nu-l punem la socoteala pe Gigi Becali) e lipsa de valoare a jucatorilor. Pana sa-si traga inca un lot de fotbalisti, pe cel de la Timisoara, toata suflarea ros-albastra trebuie sa vada The Replacements. Filmul care dovedeste ca pentru ca sa reusesti poti avea valoare de mana a doua, dar nu are voie sa-ti lipseasca sufletul de mana intai.

Filmul de rezerva: The Last Temptation of Christ (1988)

La fel ca seful ei, si Steaua cade de 5 ani de zile mereu in ....pacat. Am zis ca nu-l punem la socoteala pe Gigi Becali, dar pur si simplu nu putem. Avem solutia cinematografica perfecta pentru ca Gigi sa lase Steaua in pace. Controversatul The Last Temptation of Christ al lui Martin Scorsese o sa-i dea batai de cap Razboinicului Luminii. Si dupa ce vede filmul, citeste cartea si merge pe Athos sa se sfatuiasca cu calugarii, cine stie, poate sarbatoreste un nou trofeu.

Dinamo:

Filmul titular: Soccer Dog (1999)

Cainii rosii trebuie neaparat sa vada un film cu fotbal si caini. Daca un patruped poate jongla cu mingea ca in Soccer Dog, atunci dinamovistii pot spera la un titlu proaspat de campion. Si daca ne gandim ca exista si o continuare a filmului, intitulata Soccer Dog: European Cup, ei pot deja sa viseze frumos. S-ar putea sa vina vremea celebrelor pregatiri de Champions League pentru ca Romania nu mai trimite o echipa direct in grupe.

Filmul de rezerva: Immortals ( 2011)

Immortals nu a iesit inca pe marele ecran, e adevarat, dar va fi acolo in noiembrie 2011, adica fix in mijlocul bataliei pentru campionat. Toata lumea il compara pe Immortals cu alt succes la box office - 300, filmul care i-a inspirat pe dinamovisti in 2006/2007 cand acestia s-au metamorfozat in spartani si au reusit sa obtina ultimul titlu. Sa se repete cumva istoria?

Rapid:

Filmul titular: Any Given Sunday (1999)

Bun tactician si fin psiholog, asa vorbeste lumea de Lucescu junior. Si totusi inca necopt, cu un mandat esuat la nationala si revenit recent la carma farmecului vietii. Rapidistii stiu cel mai bine de cate ori s-au incurcat cu echipele mici. Tocmai d-asta cateva dintre invatamintele predate de Al Pacino in Any Given Sunday s-ar putea sa li se potriveasca. Pai unde sa gasesti un discurs mobilizator mai bun decat aici?

Filmul de rezerva: A Christmas Carol (2009)
 

Un film cu atmosfera de Craciun care preda lectia generozitatii se consuma de regula in preajma sarbatorilor de iarna. Dar pentru cat de avar e George Copos ar fi utila cate o vizionare in fiecare zi. Ba chiar in 3D ca sa fie mai convingatoare. Poate asa patronul din Giulesti reuseste sa treaca peste un sezon intreg fotbalistic fara scandaluri legate de neplata jucatorilor sau planete scufundate.

Vaslui:

Filmul titular: A fost sau n-a fost? (2006)

A fost sau n-a fost ofsaid, fault in careu, revolutie, etc? Intrebarile sunt multe, dar legiunea straina a Vasluiului ar avea numai de castigat daca s-ar pune cu burta pe dvd player si ar urmari filmul lui Corneliu Porumboiu, fiul patronului Adrian Porumboiu. Dincolo de faptul ca si-ar peria seful, o lectie gratuita de limba romana e oricand binevenita, iar un pic de istorie recenta si cateva mostre de mentalitate romaneasca nu strica nici ele.

Filmul de rezerva: Escape to Victory (1981)


Suporterii optimisti ai Vasluiului spun ca sunt din ce in ce mai aproape de titlu. Suporterii pesimisti spun ca au pierdut deja vreo doua titluri printre degete. Oricum ar vedea lucrurile nu le ramane decat o varianta pentru acest sezon: Escape to Victory. Si ce model de succes mai bun decat Stallone si Michael Caine la care se adauga o lista impresionanta de fotbalisti adevarati: Pele, Bobby Moore, Osvaldo Ardiles.

CFR Cluj:

Filmul titular: Central do Brasil (1998)

Armata de portughezi a CFR-ului a fost completata vara asta de un antrenor cu aceeasi origine, Jorge Costa. Ce le ramane de facut suporterilor si staff-ului decat sa se apuce sa vizioneze filme in limba portugheza? Recomandarea noastra e sa inceapa cu Central do Brasil, o pelicula nominalizata la Oscar din partea Braziliei. Iar daca CFR castiga trofeul, vor stii toti sa spuna: Obrigado, Jorge!

Filmul de rezerva: Shaolin Soccer (2001)

Daca insa feroviarii clujeni nu-si revin dupa contraperformanta din sezonul trecut si daca cumva ajung sa traiasca rusinea de a fi pusi la colt in clasament de rivalii de la U, le oferim noi o varianta salvatoare. Cu banii lui Paskany si antenele lui Muresan nici nu va fi greu de aplicat: aduc din indepartata Asie niste baieti care stiu cu mingea in stilul… kung fu. O mostra video poate fi gasita in Shaolin Soccer.

Otelul:

Filmul titular: Bend it like Beckham (2002)

Cu povestea pustoaicei de origine indiana care se apuca de fotbal, jucatorii si staff-ul Otelului Galati au o sansa unica. Ar putea sa-si induplece patronul cel mare, Lakshmi Mittal, indian de origine si el, sa aduca mai multi bani in visteria clubului. O poveste crosetata in stil bollywoodian ar trebuie sa-l miste pana si pe afaceristul de otel. Oricum, succesul fotbalistic din film al frumoasei actrite Parminder Nagra seamana foarte bine cu cel deja reusit in sezonul precedent de galateni.

Otelul:

Filmul de rezerva: Green Street Hooligans (2005)

Ce-i lipseste Galatiului acum ca a adunat in visterie 2 trofee intr-un singur an? Pai, niste ultrasi pusi pe scandal care sa primeasca interdictii pe stadioane si se se tina de neplaceri cu jandarmeria. Si daca cineva se gandeste sa se puna pe treaba poate porni la drum pe cale… cinematografica. Sa speram ca se si opreste aici. Recomandarea noastra, Green Street Hooligans, se petrece in Anglia –locul de nastere al huliganismul.

Extrabonus 1 :The Referees (2009)

Probabil in top 3 cele mai injurate meserii din lume, arbitrajul … isi dezvaluie aici cateva povesti si personaje reale: Howard Webb, care validand un gol din offside impotriva Poloniei la EURO 2008, a devenit inamic public in tara organizatoare sau Mejuto Gonzalez, care din dorinta de a-si vedea cariera incununata de o finala europeana, tinea cu adversarele tarii sale la acelasi turneu final. Documentarul nu se gaseste usor, dar merita efortul.

Extrabonus 2: Invictus ( 2009)

Pentru cei care vor sa invete tiki taka in stil Barcelona. E filmul preferat al lui Lionel Messi iar antrenorul Pep Guardiola l-a folosit in 2010 ca sa cucereasca Europa.





 


Modifică setările cookies