Regizorul Gherghe Preda spune ca productia sa este un film "despre seductie", care se bazeaza doar pe imagini, mai putin pe jocul actoricesc. Dialogurile sunt reduse, regizorul Gheorghe Preda sustinand ca ar putea sa scoata replicile dintr-un film.
"Am vrut sa fac un film rece, farmaceutic, impecabil vizual, aproape fara emotii. Ma intereseaza cu totul alte lucruri decat feliile de realitate. Vizualul este pe primul loc in preocuparile mele. Actoria clasica, in acceptiunea curenta a termenului, nu ma intereseaza. Mi-ar placea sa fac filme fara poveste, care sa fie asculatate in sali de concerte si sa fie expuse in muzee de arta contemporana", a spus regizorul "Ingerului necesar", precizand ca filmul reprezinta conceptualizarea ironica a cuvantului "inger".
Regizorul a participat, joi, la vizionarea pentru presa, organizata la Hollywood Multiplex, alaturi de actorii Anca Florea si Constantin Florescu si de Cristian Lolea, cel care semneaza muzica in film.
"Ingerul necesar", distribuit de Transilvania Film, prezinta povestea Anei (interpretata de Anca Florea), pianista si compozitoare. Ana e tanara si are o pozitie sociala de invidiat, proiecte muzicale diverse si multa energie. Locuieste intr-o casa mare, decorata minimalist, in alb si negru, intr-o zona rezidentiala a Capitalei. Ea sufera, insa, de astm, combinat cu o ciudata forma de alergie. Anumiti stimuli din mediu ii provoaca socuri, pe cat de periculoase, pe atat de imprevizibile.
La toate acestea se adauga problemele afective ale Anei. Personajul principal nu se simte in siguranta decat in singuratate, atunci cand compune. Prezenta oricarei persoane, exceptie facand englezoaica Kate, este resimtita ca o agresiune. Un necunoscut ii da de la distanta neasteptate si paradoxale dovezi de dragoste. Sunt mesaje ironice, cadouri neasteptate, manipulari inteligente. Toate semnalele care vin din partea lui au in comun culoarea albastra si o nuanta moralizatoare. Ritualul sau de seductie e, mai degraba, o dorinta de a-si etala puterea: e suficient ca Ana sa-si doreasca ceva ca, peste putin timp, acel "ceva" sa fie al ei. Realitatea din jurul femeii se va modifica, iar ea va deveni un simplu actor, intr-un show mediatic urias, al carui scenariu ii ramane pana la sfarsit necunoscut.
Actrita Anca Florea considera "Ingerul necesar" ca "o mare provocare", fiind primul ei rol in cinematografie. Singura ei prietena este o englezoaica, Kate, interpretata de Emily Daler. Regizorul Gheorghe Preda a creat rolul special pentru Daler. "Emily Daler ar fi trebui sa vorbeasca simpatic stalcit romaneste in acest film", spune el.
Constantin Florescu joaca rolul politistului care incearca sa o protejeze pe Ana, fiind impuscat de admiratorul secret. Florescu spune despre film ca a fost greu de jucat, din cauza "liniei minimaliste" trasate de regizor.
Filmarile s-au facut in Romania, insa evitand simbolurile specifice. "Am evitat Romania cat am putut. Romania ma toceste, ma devalorizeaza pas cu pas. Eu nu arat Romania pentru ca pentru mine nu exista. Nu sunt dispus sa flatez gusturile publicului ", a mai spus regizorul.
Proiectul regizorului Gheorghe Preda, "Ingerul necesar", a fost finantat in 2003 de Centrul National al Cinematografiei cu 800.000 de lei.
"Ingerul necesar" a fost prezentat in cadrul Transilvania International Film Festival, fiind selectat in decembrie la Festivalul de Film de la Cairo.
Starurile Colin Firth și Matthew Macfadyen au apărut amândoi în adaptări ale romanului „Mândrie și prejudecată” de Jane Austen.