marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Incepe Festivalul International de Film Bucuresti 2013: cine sunt invitatii speciali si ce proiectii extraordinare poti vedea

Invitatul special al celei de-a 9-a editii a Festivalului International de Film Bucuresti (B-EST) este cineastul israelian Amos Gitai, posesorul unei filmografii impresionante, ce insumeaza peste 50 de scurtmetraje, documentare si lungmetraje de fictiune

Incepe Festivalul International de Film Bucuresti 2013: cine sunt invitatii speciali si ce proiectii extraordinare poti vedea

Regizorul israelian va prezenta la Bucuresti filmul Free Zone / Zona libera (2005), cu Natalie Portman, Hana Laszlo, Hiam Abbass si Carmen Maura in rolurile principale, iar la sfarsitul proiectiei va participa la o sesiune Q&A. Acesta a mai lansat filme ca Eden (2001), Kedma (2002), Alila (2003), Tara Fagaduintei (2004) sau Lullaby to My Father (2011). Opera lui Amos Gitai a fost subiectul unor retrospective importante organizate la Centrul Pompidou, Lincoln Center, Kunstwerk Berlin si Cinematecile din Madrid, Ierusalim, Paris, Sao Paulo, Tokio sau Toronto.

Un alt invitat de marca a festivalului este producatorul italian Grazia Volpi, care a lucrat in ultimii ani aproape in exclusivitate cu fratii Paolo si Vittorio Taviani. Grazia Volpi va fi prezenta la Bucuresti in dubla calitate: ca producator al filmului Cesare deve morire, laureat cu Ursul de Aur in 2012 si care va fi prezentat in cadrul Galei de inchidere si, de asemnea, ca membru al juriului sectiunii competitive. Ceilalti jurati ai B-EST 2013 sunt Horia Laptes, director de imagine de origine romana, Dragan Marinkovic, organizatorul Festivalului de Film Documentar si de Scurtmetraj de la Belgrad si al Festivalului National de Film din Serbia,  André Ceuterick, directorul Festivalului de Film de la Namur si al Festivalului Filmului de Dragoste de la Mons. Presedintele juriului este reputatul critic de film Dan Fainaru, colaborator permanent la Screen International.

Pentru al treilea an consecutiv, festivalul va avea si un juriu al criticii, compus de aceasta data din Anca Gradinariu, Florin Barbu si prof. univ. dr. Laurentiu Damian.

La fel ca in fiecare an, Festivalul International de Film Bucuresti va acorda Premii de Excelenta unor nume importante ale cinema-ului romanesc. Laureatii din acest an sunt Victor Rebengiuc si doctor honoris causa Elisabeta Bostan. Festivalul va proiecta Niki Ardelean, colonel in rezerva (regia Lucian Pintilie pe un scenariu de Cristi Puiu si Razvan Radulescu, de la a carui premiera se implinesc 10 ani) si, in cadrul sectiunii „Filmele copiilor”, Veronica (1972), Zambet de soare (1988) si Campioana (1990), in copii restaurate.

Pe 19 martie ne-a parasit Irina Petrescu, laureata anul trecut a unui premiu de excelenta. Echipa Bucuresti IFF a decis sa difuzeze, in memoriam, un clasic al cinema-ului romanesc, Facerea lumii (1971, regia Gheorghe Vitanidis), in care marii actrite i-au dat replica Colea Rautu, Liviu Ciulei si Virgil Ogasanu.

In 2013 se implinesc 50 de ani de la premiera Ghepardului. Sambata 20 aprilie, cinefilii vor avea ocazia unica sa (re)vada capodopera lui Visconti in versiune integrala si restaurata digital.

Cea de-a 9-a editie a Festivalului International de Film Bucuresti, cel mai vechi festival competitiv din Capitala destinat exclusiv filmului de lung-metraj, va avea loc in perioada 15-21 aprilie 2013, la Cinema Studio, NCRR - Studioul Horia Bernea si SALA Elvira Popescu.


 


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies