marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

James Cameron lauda filmul science-fiction Gravity: Este cel mai bun film despre spatiu facut vreodata. Cum l-a impresionat pelicula cu Sandra Bullock si George Clooney

Fara indoiala cel mai discutat film in perioada festivalurilor, Gravity a atras atentia tuturor, fie critici, regizori, sau public. Povestea unui om de stiinta si al unui astronaut pierduti in spatiu si care incearca sa supravietuiasca a fost laudat si este considerat un candidat la Oscaruri, macar pentru interpretari. Cel mai recent fan al filmului s-a declarat regizorul James Cameron.

James Cameron lauda filmul science-fiction Gravity: Este cel mai bun film despre spatiu facut vreodata. Cum l-a impresionat pelicula cu Sandra Bullock si George Clooney

 

James Cameron (Titanic, Avatar, Aliens), un veteran al cinematografiei americane, a afirmat clar ca Gravity este fara indoiala "cel mai bun film in spatiu facut vreodata". A laudat toate aspectele muncii regizorului Alfonso Cuaron, de la tehnica pana la interepretarea actritei Sandra Bullock. In interviul sau cu Variety, Cameron afirma, "Am fost absolut uluit. Este probabil cea mai buna fotografie in spatiu de pana acum...este filmul de care mi-era pofta de mult timp." In ceea ce priveste aspectul tehnic, Cameron (de altfel bun prieten cu Alfonso Cuaron), afirma: "Am citit scenariul si ma gandeam ce provocare imensa ar fi sa filmezi cu un nivel mare de veracitate pentru a obtine senzatia reala de gravitate zero...Sunt sigur ca Alfonso a avut o lupta cu adevarat impotriva curentului cu cei de la studiouri si cu toti cei implicati, pentru ca pelicula sa iasa asa cum a vrut el." 

 

Intr-adevar, productia filmului a fost o intreaga epopee pentru Cuaron. Cand regizorul de origine mexicana (care in tinerete si-ar fi dorit sa devina astronaut), impreuna cu directorul sau de imagine Emmanuel "Chivo" Lubezki, planuiau drama spatiala cu tot cu tipicele cadre prelungite, colegul regizor David Fincher i-a avertizat ca pentru o astfel de pelicula ar fi necesara o tehnologie care nu exista la momentul respectiv si ca ar fi bine sa mai astepte inca 5 ani. "Eram incapatanati," isi aminteste Cuaron in interviul sau cu Variety, "si am spus ca vom face noi cumva sa mearga, dar stii ce? David a avut dreptate. Pana la urma, a durat 4 ani si jumatate." 

 

 

Intregul concept l-a acaparat pe  Alfonso Cuaron dupa ce fiul sau Jonas i-a cerut ajutorul intr-un scenariu pe care il scria, intitulat "Desierto", bazat pe ideea luptei pentru supravietuire. "Ce voiam era sa ne jucam cu diferite lucruri, motive si subiecte serioase fara a intrerupe actiunea. I-am spus lui Jonas ca as avea nevoie de ajutorul lui pentru asa ceva, iar el s-a bucurat si a fost de acord."

 

In plus, s-a adaugat si riscul asumat de echipa implicata: Cuaron, care revine pe ecran pentru prima data dupa succesul sau din 2006 cu Children of Men; Sandra Bullock care apare pentru prima data intr-o drama sci-fi plina de efecte speciale si in care trebuie sa poarte intreaga pelicula pe umerii sai, si producatorul David Heyman care se implica pentru prima data intr-un film dupa giganta franciza Harry Potter. Heyman si Cuaron au mai lucrat impreuna pentru cel de-al treilea film din franciza tanarului vrajitor (Harry Potter and the Prisoner of Azkaban), cunoscut drept cel mai intunecat si mai indraznet film din serie, insa nici unul dintre ei nu stia exact la ce sa se astepte pentru productia lui Gravity.  

 

 

 

 

Dupa ce Universal s-a retras din investitia in film, Cuaron a trecut la Warner Bros, iar in 2010 Sandra Bullock si Robert Downey Jr. au fost alesi in distributie. Downey a renuntat, fiind inlocuit la finalul anului de Clooney. 

 

Provocarile s-au ivit cu adevarat in momentul filmarilor, cand echipa a trebuit sa gaseasca metoda cea mai buna pentru a transpune pe ecran senzatia lipsei gravitatii si miscarile aparent lipsite de efort cauzate de aceasta. Cuaron a facut apel la roboti, mult software, crearea unei cutii in care Bullock a trebuit sa joace si in final munca a fost dubla, fiind nevoiti sa gandeasca fiecare unghi cu mult inainte de a filma propriu-zis. "Trebuia sa ma incred ca imi stiam personajul foarte bine si sa ma adaptez mental unui spatiu cu totul nefiresc pentru un actor...si sa-l fac firesc."

 

In ceea ce o priveste pe Bullock, Cameron e de parere ca a reusit o interpretare memorabila. "Ea e cea care a trebuit sa accepte aceasta provocare incredibila. A fost probabil nici mai mult nici mai putin de greu ca pentru un interpret de la Cirque du Soleil, din cate vad...Este o arta, crearea unor momente care par spontane dar care sunt de fapt repetate si coregrafiate in detaliu. Nu sunt multi carora le poate reusi asta...Cred ca e foarte important pentru cei din Hollywood sa inteleaga ce s-a realizat aici."

 

Cuaron nu s-a dat insa la o parte de la alte proiecte. Toamna trecuta, regizorul a filmat episodul pilot din serialul "Believe", o drama fantasy, la care va continua sa lucreze ca si producator executiv. Gravity trece acum la festivalul de la Toronto si este principalul favorit pentru sezonul decernarilor, criticii fiind indragostiti de aceasta pelicula. 

 


Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies