marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

James Cameron răspunde criticilor de rasism la adresa filmului Avatar: Drumul apei

Regizorul e deranjat că cineva i-ar putea contesta munca şi l-ar putea arăta cu degetul ca făcând discriminări de gen.

James Cameron răspunde criticilor de rasism la adresa filmului Avatar: Drumul apei
După ce s-a spus despre noua sa capodoperă cinematografică, „Avatar: Drumul apei“, că ar fi o producţie rasistă, James Cameron a rupt tăcerea, afirmând că scopul acestei saga este de a „celebra culturile indigene“.
 
James Cameron a subliniat că munca sa la acest film a fost de a se inspira din situații reale și de a celebra ingeniozitatea umană, pe care diferite culturi au stabilit-o de-a lungul anilor. „Am încercat să mergem pe o linie foarte fină și să celebrăm cultura polineziană indigenă în general, din Hawaii, Tahiti, Polinezia Franceză, cultura Maori, cultura samoană și așa mai departe“, a explicat cineastul american în vârstă de 68 de ani într-un interviu acordat pentru „The Wrap“.
 
Regizorul unor mari producţii, precum „Titanic“, „Aliens“ și „Terminator“ a declarat că, în cazul continuării „Avatar“, a căutat să se inspire din tatuajele, costumele și alte elemente ale acestor culturi pentru designul producției și personajele din poveste. De asemenea, Cameron a subliniat că a lucrat împreună cu întreaga sa echipă pentru a se asigura că nu a comis o însușire culturală în film, scopul fiind acela de a onora și celebra culturile indigene.


Până în prezent, „Avatar: Calea apelor“ a rămas pe primul loc în box office-ul american, pentru a doua săptămână consecutivă, cu încasări de peste 253 de milioane de dolari.
 
Comentariile lui James Cameron pe această temă au fost făcute după ce unii activiști ai culturii indigene, cum ar fi Yuè Begay, i-au reproșat recent că nu a ales actori care să reprezinte diverse culturi. „Nu vă uitați la «Avatar: Calea apei». Alăturați-vă nativilor și altor grupuri indigene din întreaga lume pentru a boicota acest film oribil și rasist. Culturile noastre au fost însușite în mod nociv, pentru a satisface complexul de salvator al unui om alb“, a scris Begay. „Ați ales să arătați sau să glorificați colonialismul. Albii ca extratereștrii pe baza unor popoare indigene reale. Acesta este colonialismul. Aceasta este colonizare. Fă ceea ce trebuie. Ține-ne piept! Angajați experții noștri în redacțiile dumneavoastră, ca și consultanți, ca și lideri. Nu mai încercați să conduceți. Tu nu ești liderul nostru. Eşti un străin. Un oaspete pe meleagurile și în cultura noastră. Acționați ca atare“, se arată în mesajul care incită la boicot.



FOTO: pagina oficială


Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies