marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Jean Negulesco, primul roman care a avut Hollywood-ul la picioare: cum a ajuns intre cele mai mari staruri de film si cum a transformat-o pe Marilyn Monroe intr-o diva

Pe 18 iulie, s-au implinit 20 de ani de la moartea lui Jean Negulesco, primul roman care a avut Hollywood-ul la picioare. Putini romani isi mai amintesc numele lui Jean Negulesco, primul mare star de origine romana la Hollywood.  A obtinut o stea pe celebrul Walk of Fame, a fost membru in Academia Americana de Film si unul dintre cei mai apreciati cineasti ai vremii sale.

Jean Negulesco, primul roman care a avut Hollywood-ul la picioare: cum a ajuns intre cele mai mari staruri de film si cum a transformat-o pe Marilyn Monroe intr-o diva

Pe 18 iulie 1993, acum 20 de ani, s-a stins din viata unul dintre cei mai apreciati romani la Hollywood, considerat printre marii regizori la Hollywood in epoca anilor '50. Insa, putina lume isi mai aduce aminte de numele lui.  Jean Negulesco  s-a nascut pe 26 februaria 1900, in Craiova si s-a stins din viata pe 18 iulie 1993, in Marbella, Spania. Neguloeco a fost pictor, regizor de film, scenarist si producator de film originar din Romania.

Talentul pentru arta a venit inca din tinerete, cand tanarul Jean Negulescu, cercetas voluntar in randurile Crucii Rosii in timpul Primului Razboi Mondial, schiteaza un portret al lui George Enescu. Jean Negulescu se hotaraste sa devina pictor atunci cand maestrul George Enescu, caruia i-a placut desenul, il cumpara cu un pret ridicat. Cu toate ca incepuse sa ia lectii de pictura la Bucuresti, tatal sau il trimite la Paris sa studieze economia si artele, insa destinul sau va fi complet schimbat cativa ani mai tarziu, cand ajunge in America.


 

 


In 1926, Negulesco ajunge in SUA, in New York, dupa ce se casatoreste cu o tanara americanca. Trei ani mai tarziu, divorteaza si se muta in California, acolo unde face primii pasi catre o cariera stralucita de regizor.

Primul sau film regizat este Singapore Woman (1941), pentru studiourile Warner Bros si incepe sa se semneze cu numele Negulesco. De altfel, in anii '40, Negulesco a fost unul dintre cele mai importante nume pentru celebrul studio, alaturi de care a colobarat timp de 3 decenii. In cariera sa, a regizat aproape 60 de filme.


Cei de la The Independent l-au numit pe Negulesco printre marii regizori ai epocii de aur de la Hollywood, alaturi de nume ca  Zinnemann, Kazan, Wilder, Mankiewicz, Huston, care au transformat cinematografia americana.

 

 

Insa, Negulesco va deveni celebru dupa ce regizeaza How To Marry a Millionaire (1953), care a adus unul dintre cele mai puternice trio-uri feminine de pe marile ecrane la acea vreme: Marilyn Monroe, Lauren Bacall si Betty Grable. Negulesco era cunoscut in acea perioada si ca un mare playboy, dupa ce a fost in centrul presei tabloide cu aventura pe care a avut-o cu Maryrlin Monroe. Acesta a declarat de nenumarate ori ca Monroe este o diva si actrita lui preferata.


Cei doi au avut o relatie pasionala de iubire si a fost total fascinat de prezenta ei: " Monroe e visul implinit al oricarui barbat din lume. Este femeia cu care visezi si trebuie sa-ti inseli nevasta", spunea Jean despre superba lui muza si iubita. Negulesco a fost printre cineastii care au propulsat-o pe Marilyn Monroe la Hollywood si au ajutat-o sa devina celebra.

 

Negulesco a devenit unul din cei mai importanti regizori de la Hollywood, nominalizat la Oscar pentru cel mai bun regizor cu „Johnny Belinda" si recompensat cu un premiu BAFTA pentru „How to marry a Millionaire".  Negulesco ramane singurul roman get-beget care a avut Hollywood-ul la picioare si unul dintre oamenii care au ajutat-o pe Marilyn Monroe sa ajunga o diva.

 

 

Printre cele mai celebre filme ale sale se numara SIngapore Woman (1948), Johnny Belinda (1948), Titanic (1953), How To Marry a Millionaire (1954), Three Coins in the Fountain (1954),
 

 

Sursa foto: Getty


Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies