Producatorii de la Walt Disney Co. au anuntat luni ca anticipeaza pierderi de 200 de milioane de dolari de pe urma mega productiei John Carter doar in primele saptamani din martie - astfel filmul ajunge unul dintre cele mai mari dezastre financiare din istorie, scrie www.huffingtonpost.com.
Filmul 3D regizat de Andrew Stanton despre aventurile unui capitan, erou de razboi, ajuns inexplicabil pe planeta Marte unde se lupta cu civilizatiile locale a declansat un adevarat razboi in cadrul studiourilor Disney.
Filmul cu Taylor Kitsch, Lynn Collins si Willem Dafoe a fost facut cu un buget de 250 de milioane de dolari la care se aduga costuri de marketing de 100 de milioane de dolari. In cele doua saptamani de la lansarea in cinematografe, John Carter a facut incasari de 53 de milioane de dolari pe teritoriul nord american de unde producatorii aveau cele mai mari asteptari.
Filmul s-a descurcat mai bine in restul lumii de unde a reusit sa adune suma de 126 de milioane de dolari, insa acesti bani sunt impartiti intre producatori si patronii de cinematografe din afara Statelor Unite, asa ca sumele care ajung in conturile celor de la Disney sunt in realitate mult mai mici.
Disney plateste pentru ca are o conducere lipsita de experienta in filme si care se concentreaza mai mult pe branduri si produse noteaza cei de la Hollywood Reporter care precizeaza ca esecul lui John Carter nu va afecta actiunile la bursa ale companiei. Disney spera sa intoarca foaia cu cel mai asteptat proiect al lor din 2012 in colaborare cu Marvel - The Avengers - o productie la fel de uriasa si cu un buget care atinge suma de 300 de milioane de dolari ( cu tot cu marketing) si cu animatia Brave realizata in colaborare cu Pixar.
Conform Deadline.com John Carter este cea mai mare dezamagire financiara pentru un film si doboara recordul peliculei Cutthroat Island (1995), cu Geena Davis, Matthew Modine si Frank Langella, regizat de Renny Harlin. "Cutthroat Island" a reusit sa bage in faliment studioul Carolco, dupa ce ani de zile a oferit filme celebre si populare ca: Terminator 2 sau primele 3 filme din seria Rambo. Filmul a avut un buget alocat de 100 milioane de dolari, dar incasarile n-au trecut de 10 milioane de dolari. Dupa 2 saptamani de la lansare, filmul era deja retras din cinematografele americane pentru ca nu se inghesuia nimeni sa il vada.
Cine sunt vinovatii principali de acest esec? Primele acuzatii il iau la tinta pe Rich Ross, care din 2009 este directorul consiliului de administratie The Walt Disney Studios si se ocupa de marketingul si distribuirea filmelor Disney, Pixar si Marvel. Filmul John Carter se afla inca in faza de productie in 2009 cand a ajuns acesta in fruntea Disney, si cand ar fi putut sa taie craca proiectului sau sa reduca semnificativ bugetul, insa nu a facut-o.
Un al doilea responsabil de esecul filmului este regizorul Andrew Stanton care desi si-a aratat talentul cu filmele Pixar, Finding Nemo si WALL-E, se afla la debut cu o productie live-action ca John Carter. Se pare ca regizorul a avut un cuvant greu de spus in campania de marketing si ca a refilmat scene foarte costisitoare. Dick Cook, fostul director de la Disney a aprobat ca filmul se se faca cu un buget de 200 de milioane de dolari (care a crescut din cauza scenelor refilmate). Cand acesta a fost inlaturat in 2009, scriptul nu era inca gata si nici distributia nu era stabilita.
Unii dintre fanii personajului John Carter creat in urma cu 100 de ani de Edgar Rice Burroughs (care este si parintele literar al lui Tarzan) au dat vina pe actorul relativ necunoscut care l-a interpretat - Taylor Kitsch si pe care nu l-au vazut in stare sa duca in spate o astfel de poveste. O alta parte din vina ajunge si la povestea relativ necunoscuta printre fanii mai tineri care reprezinta targetul de baza al celor de la Disney. In cinematografele din SUA, tinerii au dezertat la lansarea peliculei, unde si-a facut aparitia mai degraba un public matur. Campania de marketing a fost una costisitoare si dezastruoasa: trailerele lansate le-au amintiti fanilor mai mult de Prince of Persia, sugerand ca productia ar fi o copie ca multe altele.
John Carter este descris in seria de romane de aventuri Barsoom a lui Burroughs ca un fost capitan in armata confederata din perioada razboiului civil American. El este transportat printr-un fel de proiectie astrala intr-un univers fictiv complex de pe planeta Marte. Personajul John Carter apare prima data in cartea A Princess of Mars.
Personajul creat de Edgar Rice Burroughs a inspirat generatii de scriitori si cineasti. In urma cu 100 de ani cand era lansat romanul “A Princess of Mars”( 1902), John Carter devenea un fel de Harry Potter al acelor vremuri. Timp de 100 de ani Carter a incantat generatii de fani si a devenit o paradigma a eroului pornind de la benzi desenate si ajungand la literatura si filme. John Carter a stabilit un model si a inspirat multi eroi moderni. Inclusiv George Lucas a declarat ca pentru el Star Wars a fost un fel de "Aventurile lui John Carter pe Marte".
Taylor Kitsch este una din figurile aparte de la Hollywood. Actorul canadian de 30 de ani a fost pana nu demult un nume obscur, distribuit mai ales in seriale TV. Evolutia carierei sale din ultimii ani, i-a facut insa pe cei de la Hollywood Reporter sa-l treaca pe lista A a celor 10 staruri masculine din 2012.
Primele 10 minute din John Carter
Actorul de la Hollywood vine des în România, unde și-a făcut și prieteni, iar acum se află din nou aici, cu un alt proiect.