Filmul lui Ken Loach descrie modul in care imigrantii ajunsi pe teritoriul Marii Britanii sunt exploatati si abuzati, toate acestea pentru a reusi sa isi construiasca o viata in regat.
Prin prezentarea in competitie a filmului "It's a free world/ Este o lume libera", regizorul britanic aduce o nota personala puternica, caracterizata de un spirit socialist dezvoltat, in cadrul Festivalului de la Venetia.
Anul trecut, Loach a castigat marele premiu al Festivalul de Film de la Cannes cu drama "The Wind That Shakes the Barley", care are ca subiect razboiul civil din Irlanda.
In "It's a Free World", Kierston Wareing intruchipeaza rolul principal, Angie, o mama singura, puternica si atragatoare, care decide sa incerce sa se descurce singura dupa ce o agentie de recrutare, care aduce imigranti pentru a-i angaja la munca de jos, o tradeaza.
Loach a precizat ca, prin intermediul filmului, a incercat sa atraga atentia asupra sutelor de imigranti, marea majoritate din Europa de Est, care ajung anual in Marea Britanie in cautarea unei vieti mai bune.
"Exista un consens stabilit in tara noastra... acela ca imigratia este un progres, este modul in care lucrurile trebuie sa fie si nu exista nicio alta alternativa", a subliniat Loach, precizand ca, evident, exista modalitati de a trata lucrurile diferit. "Este foarte important sa nu ii lasam sa scape cu ideea conform careia acestia (imigrantii, n.red) sunt o forta a naturii, ceea ce inseamna ca unii oameni trebuie sa fie subjugati, in timp ce altii trebuie sa fie excesiv de bogati", a precizat regizorul britanic.
Nu este pentru prima data cand Loach abordeaza tema imigrantilor. In 2000, filmul "Bread and Roses" a prezentat situatia mexicanilor din Los Angeles, in timp ce, in 2004, "A Fond Kiss" se concentra pe a doua generatie de imigranti pakistanezi, scrie Mediafax. Pentru "It's a Free World", Loach a colaborat cu scenaristul Paul Laverty, care a declarat ca, pentru realizarea scenariului, a intervievat numerosi imigranti. De asemenea, Laverty a adaugat ca China ar putea furniza cadrul ideal pentru un documentar in anii urmatori.
Mostra de la Venetia s-a deschis cu "Atonement" de Joe Wright, ecranizare a unui roman de Ian McEwan (aparut in romana cu titlul "Ispasire"). Este pentru prima data cand festivalul venetian debuteaza cu opera unui tanar regizor. Co-productia Marea Britanie - SUA ii are in distributie pe Keira Knightley, James McAvoy si Vanessa Redgrave, se arata pe site-ul evenimentului.
In competitie se mai afla 21 de filme, printre care "12" de Nikita Mihalkov, "Les Amours d'Astre et Cladon" de Eric Rohmer, "It's a Free World" de Ken Loach, "Nightwatching" de Peter Greenaway si "Redacted" de Brian de Palma. Michael Caine si Jude Law vor putea fi vazuti impreuna in "Sleuth", un film regizat de Kenneth Brannagh, Adrien Brody si Anjelica Houston joaca in "The Darjeeling Limited", in regia lui Wes Anderson, iar Tommy Lee Jones, Charlize Theron si Susan Sarandon sunt vedetele noului film al lui Paul Haggis, "In the Valley of Elah".
Juriul celui mai vechi festival de film din lumeva fi prezidat de Zhang Yimou, un regizor care a fost distins de doua ori cu Leul de Aur.
Cineastul italian Bernardo Bertolucci va primi, in timpul festivalului, un Leu de Aur creat special cu ocazia implinirii a 75 de ani de existenta a Mostrei.
Creat in 1932, Festivalul de la Venetia a absentat mai multi ani de pe scena festivalurilor de film, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, si a organizat mai multe editii fara ca filmele sa fie in competitie, aflandu-se in prezent la a 63 editie.
Starurile Colin Firth și Matthew Macfadyen au apărut amândoi în adaptări ale romanului „Mândrie și prejudecată” de Jane Austen.