marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

La 47 de ani traieste poate cel mai frumos an din viata si cariera. Acum 10 ani nimeni nu voia sa-l angajeze, azi e geniu, miliardar, playboy, filantrop

Geniu, miliardar, playboy, filantrop!  Asa isi descrie Robert Downey Jr personajul Tony Stark in noul sau film The Avengers/Razbunatorii 3D. Fanii cred ca a ajuns atat de bine in pielea lui Tony Stark/ Iron Man incat nu doar il joaca ci il traieste in viata reala. 

La 47 de ani traieste poate cel mai frumos an din viata si cariera. Acum 10 ani nimeni nu voia sa-l angajeze, azi e geniu, miliardar, playboy, filantrop

GALERIE FOTO: 25 DE IMAGINI DIN CARIERA LUI ROBERT DOWNEY JR.


La 47 de ani, actorul traieste poate cel mai frumos an din viata si cariera. Actorul a cucerit intreg mapamondul cu filmul The Avengers/Razbunatorii 3D iar cu trei luni in urma i s-a nascut al doilea copil.

Reinvierea lui Robert Downey  Jr. dupa ce a fost arestat de 6 ori si a facut cunostinta de la 10 ani cu drogurile pare una dintre cele mai frumoase si spectaculoase reveniri din istoria cinematografiei.


Faptul ca a devenit figura centrala a doua francize extrem de populare si de succes ca Iron Man/ The Avengers si Sherlock Holmes este cu adevarat remarcabil. La fel, imposibil de uitat este interpretatea rolului lui Charlie Chaplin in 1992. Robert Downey  Jr. e ca vinul: e mai bun si mai frumos cu timpul.

“Nu vreau sa fiu un erou. Vreau sa fiu un om adevarat. Asta e suficient de greu. Toata lumea face lucruri eroice, insa erou nu e un substantiv, este un verb” spune actorul care a facut publice acum cateva zile primele imagini cu al doilea copil al sau in varsta de 3 luni - Exton Elias.

"Daca as alege cele mai proaste 10 momente din viata mea, ele sunt cel mai probabil si cele mai definitorii. Stii momentul in care esti complet respins de o fata dupa care esti nebun? Iar atunci cand mergi cu bicicleta la scoala, distras de faptul ca o vezi, ajungi sa iei o tranta in fund. Ea se uita la tine cu o expresie care spune << Uite-l si pe fraierul asta>> .


Cam asa a fost momentul in care am intalnit-o pe Susan intr-o sala in care repetam cu Halle Berry in Montreal acum 10 ani. Mi-am spus << Wow arata a dracului de draguta pentru o sefa>>". Robert Downey Jr. si producatoarea de film Susan Levin, in varsta de 38 de ani, sunt casatoriti de sase ani. Actorul mai are un fiu - Indio - din prima sa casatorie, cu actrita si cantareata Deborah Falconer.

 

Actorul nascut in New York a avut o cariera plina de suisuri si coborasuri si a reusit sa ajunga de la un bad boy notoriu la un actor de prima mana. Anul trecut in toamna,  actorul a oferit un moment emotionant atunci cand la o gala in Los Angeles le-a cerut starurilor de la Hollywood sa-l ierte pe Mel Gibson

"Cand nu puteam sa scap de bautura si droguri, Mel Gibson mi-a spus ca nu-mi pierd speranta si sa nu renunt. El mi-a dat un rol atunci cand nimeni nu voia sa ma angajeze in urma cu 10 ani. El m-a ajutat sa-mi castig existenta si mi-a spus ca trebuie sa accept si raul din viata mea pentru a ajunge un om mai bun.

Am facut asta si am reusit sa pun capat acelei perioade din viata mea. Mi-a cerut doar ca si eu sa ajut pe cineva la un moment dat. Asa ca daca nu sunteti lipsiti de greseli va rog sa va alaturati mie si sa-l iertati pe Mel Gibson, sa-i oferiti aceeasi sansa pe care mi-ati dat-o mie" spunea emotionat actorul.



Fiul unui actor/ regizor si al unei actrite/ cantarete, Robert a primit primul sau rol la varsta de 5 ani, in filmul "Pound", regizat de tatal sau. Tot el l-a introdus si in lumea drogurilor:  i-a adus prima data marijuana cand avea doar 7 ani. Robert Downey Jr a declarat insa ca nu-si invinovateste tatal pentru dependenta cu care s-a luptat in tinerete. La varsta de 20 de ani, s-a angajat in cadrul emisiunii Saturday Night Live timp de un sezon. Apoi si-a incercat norocul la Hollywood, iar in 1987 a primit rolul principal in filmul "The Pick-up Artist".

"Cel mai mare lucru pe care l-am invatat de la tatal meu a venit intr-o zi in care am pus mana pe telefon si i-am spus: <<Mi-e foame. Nu pot lua autobuzul. Te rog. Nu mai am alte variante. Mi-am sunat prietenii si nimeni nu poate veni dupa mine!>>. Mi-a raspuns: <<Cauta-ti de munca>>. Nu mi-a venit sa cred. Am inghetat in clipa aia.


Credeam ca-l pot manipula facandu-l inca sa se simta vinovat. Credeam ca-l pot convinge sa-mi dea cel putin 5 dolari. Insa urmatorul telefon pe care l-am dat a fost la o prietena irlandeza a carui tata era plecat din oras. Am stat la ea iar curand mi-am gasit un loc de munca. Am primit insa o lectie pe care nu i-o doresc niciunui dusman. Insa cateodata e bina sa fii dat afara brutal din cuib" a declarat actorul.

Culmea ironiei, Downey s-a remarcat in 1987 cu rolul din Zero barat/Less than Zero unde portretizeaza un dependent de droguri intr-un film care prezinta adevarata fata a drogurilor.

”E ca si cum as avea un pistol incarcat in gura si degetul pe tragaci, dar imi place gustul metalului.” Asta i-a spus-o unui judecator la una din numeroasele audieri la care a participat din cauza consumului de heroina, cocaina si valium.


Din lunga lista de roluri jucate de Downey fac parte filmele "Gothika" cu Halle Berry, "The Singing Detective", de Curtis Hanson, "Wonder Boys" cu Michael Douglas, "U.S. Marshals", "The Gingerbread Man" in regia lui Robert Altman, "Two Girls and a Guy", filmul lui Mike Figgis "One Night Stand", "Home for the Holidays", de Jodie Foster, "Richard III", "Natural Born Killers," in regia lui Oliver Stone, filmul lui Altman "Short Cuts," unde a facut parte dintr-o distributie speciala, care a obtinut premiul special Golden Globe pentru cea mai buna distributie.


In vara anului 2008, Downey a repurtat un succes enorm in rolul titular din blockbuster-ul "Omul de otel/ Iron Man" in regia lui Jon Favreau. Downey reia acest rol in sequel-ul filmului, "Omul de otel 2/ Iron Man 2", din 2010. Printre alte roluri ale lui Downey se numara "Solistul/ The Soloist" alaturi de Jamie Foxx; "Charlie Bartlett"; filmul lui David Fincher, "Zodiac"; "A Scanner Darkly" de Richard Linklater; "Fur" alaturi de Nicole Kidman, filmul inspirat din viata reputatei artiste in fotografie, Diane Arbus.


"Iron Man este primul film pentru care am dat proba de la Chaplin in 1992. Din punctul meu de vedere destinul mi-a adus acest rol.  N-am vrut sa las ca lipsa perseverentei, credintei si a pregatirii sa-mi stea in cale. M-am lasat dus de val intr-un sens bun. Si dintr-o data mi-am dat seama <<Dumnezeule, Stan Lee nu stie asta, insa tot ce a creat pana acum a dus la acest moment>>"
a povestit actorul intr-un interviu in Esquire.


In 2008, Robert Downey Jr. a obtinut cea de-a doua sa nominalizare la premiile Oscar, la categoria cel mai bun rol secundar masculin, pentru interpretarea sa din comedia de succes a lui Ben Stiller, "Furtuna tropicala/ Tropic Thunder". Interpretarea personajului Kirk Lazarus i-a adus un Glob de Aur, un premiu BAFTA si nominalizari la Screen Actors Guild (SAG). Downey a fost rasplatit cu prima sa nominalizare la Oscar, la categoria cel mai bun actor, pentru rolul lui Charlie Chaplin din filmul biografic al lui Richard Attenborough din 1992, "Chaplin". El a obtinut si un Glob de Aur in 2001 pentru rolul pe care l-a jucat in serialul de televiziune "Ally McBeal".

Si-a intrerupt cariera in 1996, cand politia a gasit heroina si cocaina in masina sa. El si-a petrecut urmatorii sase ani intre inchisoare, unde a stat cateva luni, si cure de dezintoxicare. In 1999 si a fost arestat din nou, in 2000, tot pentru posesie de droguri. Producatoarea de film Susan Levin a fost de acord sa se casatoreasca cu el cu conditia sa nu se mai atinga de droguri si alcool. Si-a cunoscut nevasta - Susan Levin - pe platourle de la Gothika si a numit-o miracolul care l-a salvat de droguri. A renuntat la petreceri in 2003 cand a avut o “revelatie” intr-un Burger King din California. Si-a aruncat drogurile in ocean si a inceput o alta viata. Nu ar fi reusit insa fara ajutorul lui Susan.


In 2010 a fost declarat de Forbes pe locul 4 in topul celor mai profitabile staruri. Iar Hugh Hefner, patronul revistei Playboy, a declarat ca va accepta ca viata lui sa fie transpusa pe marele ecran doar cu conditia ca rolul lui sa fie interpretat de Robert Downey Jr. A avut o relatie de 6 ani cu Sarah Jessica Parker. Actrita a rupt relatia cu el in 1991 pentru ca nu mai putea suporta dependenta sa. “A incercat sa ma ajute insa eu am stricat totul” a povestit Downey.


Sursa foto: Getty


 


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies