marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

La Pro Cinema ai Ziua Filmului Romanesc

Alexandru Papadopol, Tora Vasilescu, Ioan Gyuri Pascu, Luminita Gheorghiu si multi altii isi dau intalnire pe 19 iulie la Pro Cinema cand, alaturi de telespectatori, vor sarbatori Ziua Filmului Romanesc.

La Pro Cinema ai Ziua Filmului Romanesc

Pe 19 iulie, de la ora 20:00, telespectatorii Pro Cinema pot urmari un film considerat a fi cea mai buna productie cinematografica romaneasca de dupa ’90 – “Occident”, un film apreciat atat la Festivalul de la Cannes, cat si la cel de la Leeds sau la Festivalul International de Film Transilvania.

Un film despre plecare si despre dragoste, dar si despre mirajul Vestului, dupa cum il descrie Alexandru Papadopol, “Occident”, a carui regie este semnata de Cristian Mungiu, a umplut salile cinematografelor din Romania, dar a sedus si publicul de peste hotare cu umorul sau care poate fi declinat in orice limba.

Occident” impleteste trei istorii diferite care se petrec in aceeasi perioada de timp, o saptamana, cu personaje ale caror drumuri in viata se intalnesc, se suprapun si se conditioneaza, cel mai adesea mai presus de vointa lor. Personajele se definesc prin relatia lor cu Occidentul: cei care vor sa plece, cei care vor sa ramana si cei care nu inteleg nimic despre el.

Intai urmarim povestea lui Luci si a Sorinei, o pereche pe cale sa se desparta din pricina lipsei banilor si a sentimentului de provizorat pe care il traiesc. Apoi, facem cunostinta cu Mihaela, o fata romantica, naiva si de treaba pe care o paraseste mirele chiar in ziua cununiei.

Si, in final, il cunoastem pe tatal Mihaelei, un politist care nu vrea altceva decat sa iasa linistit la pensie, sa-si vada fata maritata si sa se intoarca linistit la tara. Cele trei povesti se vor intersecta si totul va porni intr-o directie neasteptata.

La Filmul de 10 telespectatorii Pro Cinema il vor reintalni pe Alexandru Papadopol in filmul sau de debut, “Marfa si banii”, pelicula a carei regie este semnata de Cristi Puiu.

Alexandru Papadopol intrepreteaza rolul lui Ovidiu, un tanar din Constanta care detine propria afacere (vinde la geamul apartamentului) pe care doreste sa o extinda, dar nu are deocamdata mijloace.

Un grangur local ii ofera o suma importanta de bani pentru un transport in aparenta simplu: o geanta care trebuie dusa la Bucuresti, la o adresa precisa. Se pare insa ca geanta contine anumite lucruri care ii intereseaza si pe altii. Convins la inceput ca si-a vandut doar serviciile, tanarul intelege, cand este prea tarziu, ca si-a vandut de fapt constiinta.

La ora 16:00, un film clasic al cinematografiei romanesti ii va introduce pe telespectatorii Pro Cinema in atmosfera tumultuoasa a Evului Mediu si ii va aduce in scena pe marii actori romani.

George Calboreanu, Puiu Calinescu, Gheorghe Dinica, Emanoil Petrut, Sebastian Papaiani si Florin Piersic sunt cei care dau viata povestii din „Fratii Jderi”, film regizat de Mircea Dragan dupa binecunoscutul roman al lui Mihail Sadoveanu.


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies