“Un film aproape de suflet” – astfel isi caracterizeaza Tudor Giurgiu comedia “Despre oameni si melci”, care va fi difuzata in premiera de PRO CINEMA pe 26 aprilie, de la ora 22:15 si care va fi prefatata de comentariul lui Cristian Tudor Popescu la emisiunea “CineTePrinde”.
“Povestea a plecat de la o știre foarte scurtă pe care am citit-o în ziar în 2002. Muncitorii de la Aro propuneau să-și vîndă sperma pentru a plăti datoriile uzinei, în prag de faliment. În realitate lucrurile s-au oprit la aceasta știre care a stîrnit doar rîsete și ironie”, spunea scenaristul Ionuţ Teianu. Insa filmul lui Tudor Giurgiu merge mai departe si isi imagineaza cum ar fi fost, daca aceasta propunere trasnita si nascuta din disperarea de a-si vedea viata naruita ar fi fost luata in serios. “Despre oameni şi melci este un film despre nedreptatea pe care o aduce cu ea libertatea. Este povestea unei utopii într-o lume pragmatică şi cinică. Această comedie dulce-amară este o tentativă de a exprima revolta pe care am resimţit-o în faţa ipocriziei şi cinismului care au însoţit schimbările din viaţa noastră după căderea comunismului”, mai spune scenaristul. Andi Vasluianu, Dorel Vișan, Monica Bîrlădeanu, Valeria Seciu si Clara Vodă se regasesc in distributia acestei comedii, care s-a aflat pe locul 1 în topul filmelor românești în 2012, după numărul de spectatori si totodata este una din cele mai vizionate producții autohtone ale ultimului deceniu.
Al doilea lungmetraj al lui Tudor Giurgiu după “Legături bolnăvicioase” (2006) “Despre oameni si melci” este povestea unui grup de muncitori care lucrează la o fabrică aflată în faliment, în România de la începutul anilor ’90. Din cauza situatiei financiare, fabrica de masini ARO urmeaza sa fie privatizata intr-o saptamana si sa fie cumparata de o companie franceza care vrea sa o transforme intr-o crescatorie de melci. Liderul de sindicat, George Petrescu, intoarce situatia pe toate fetele si ii vine o idee indrazneata, care ar putea duce insa la salvarea firmei. Dupa ce vede la televizor o reclama despre o bancă de spermă care plăteşte 50 dolari pentru fiecare donaţie, George se gandeste ca, daca 1000 de muncitori si-ar vinde sperma timp de o saptamana, fabrica ar fi salvata de la faliment.
Comedia semnata de Tudor Giurgiu a fost castigatoarea Premiului publicului la Festivalul Gopo 2013.
Aceasta este povestea primei nave de transport americane capturate de pirați în ultimele două secole.