marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Morgan Freeman, actorul care de 20 ani ramane inegalabil cu cel mai popular film din istorie. Daca viata ta ar fi un film ti-ai dori sa fie povestita de el

Cu o voce autoritara si o infatisare intotdeauna linistita, Morgan Freeman a devenit una dintre cele mai respectate figuri ale cinematografiei moderne. Daca viata ta ar fi un film ti-ai dori sa fie povestita de el.

Morgan Freeman, actorul care de 20 ani ramane inegalabil cu cel mai popular film din istorie. Daca viata ta ar fi un film ti-ai dori sa fie povestita de el

 

A fost Dumnezeu, presedintele Statelor Unite, presedintele Africii de Sud, seful CIA, detectiv sau sofer de taxi. "Imi plac rolurile. Pe undeva insa realizezi ca exista o diferenta intre a fi actor si lumea vedetelor de film. Daca ramai actor, lumea se va duce sa vada filmele in care joci" declara cu intelepciune actorul premiat cu Oscar.

 

 

La 77 de ani, cu parul grizonat, usor dat pe spate, cu o cariera ce numara aproape 100 de filme, actorul inspira clasa, stil si este mai activ ca niciodata pe marile ecrane.
 

A castigat un Oscar in 2004 pentru rolul fantastic din "Million Dollar Baby" si a mai primit 4 nominalizari pentru Street Smart (1987), Driving Miss Daisy (1989), The Shawshank Redemption (1994), Invictus (2009). 3 dintre acestea a fost numite de Institutul American de Film in topul celor mai motivationale filme din istorie: Driving Miss Daisy (1989) - locul 77, Glory (1989) - locul 31 si The Shawshank Redemption (1994) - locul 23.
 

Dragostea sa pentru filme a inceput cu mici productii in New York in anii '60, avand sa iasa la lumina un deceniu mai tarziu cu show-ul pentru copii "The Electric Company".  Nominalizarea la Oscar pentru rolul din "Street Smart" (1987) l-a adus in atentie. In perioada anilor '80, Morgan Freeman accepta roluri secundare in multe filme, creandu-si un renume prin faptul ca interpreta cu veridicitate personaje intelepte, cu atitudini parintesti, grijulii.

 

"Daca traiesti o viata prefacuta, viata ta nu are nicio valoare pana cand nu faci ceva care sa-ti provoace realitatea in care traiesti" spune actorul, care militeaza de multi ani contra discriminarii rasiale. Considera ca rasismul este "inca viu" in Statele Unite, declarandu-se insa increzator in privinta sanselor ca, in timp, acest flagel sa fie eradicat.


Nascut in iunie 1937, in Memphis, Tennessee, tanarul Freeman a intrat la Los Angeles Community College la varsta de 24 de ani, cand a ajuns in insoritul L.A. ca sa-si urmeze marele vis. A debutat pe scena la varsta de 9 ani, intr-o piesa organizata la scoala. La 12 ani, castiga un concurs de interpretare si astfel i se deschid portile catre un show de radio in Nashville, Tennessee, in paralel cu scoala. Zecile de western-uri pe care le-a vazut in copilarie si filmele cu Gary Cooper l-au facut sa se indragosteasca de actorie. Incurajat de parinti si de profesorii de liceu pe care l-a absolvit in 1955, Freeman stia insa ca rasismul din acea perioada nu-i va face drumul usor.


Dupa liceu a incercat sa devina pilot de lupta in Air Force insa s-a lovit de un alt zid - pentru ca era negru nu ii era permis sa zboare. Pana sa studieze actoria, Freeman a lucrat ca mecanic in aviatia americana.

Primul sau rol a fost intr-o piesa de teatru in 1969. Apoi a lucrat in televiziune, avand cateva roluri in seriale. In 1973 a reusit sa obtina un mic rol in thriller-ul "Blade", iar de aici talentul sau l-a propulsat mai departe, reusind sa obtina roluri cu regularitate.
 

“Cu totii suntem fascinati de magia filmului. Acest eveniment magic ne permite sa sarbatorim prezentul si sa ne uitam la trecutul glorios”, a spus Freeman in acest an la gala premiilor Oscar.

Pana astazi, actorul a numit "The Shawshank Redemption" (1994), o adevarata capodopera ce ofera un portret extrem de realist asupra vietii dintr-o inchisoare, cel mai bun film pe care l-a facut. Nominalizat la 7 Oscaruri filmul regizat,  scris si produs de Frank Darabont este cel mai votat film din istorie pe site-ul IMDb cu peste 760 de mii de voturi  si considerat cel mai popular din '90 incoace. Regizorul peliculei Frank Darabont, a marturisit ca l-a ales pe Morgan Freeman in rolul lui Red pentru prezenta si alura sa autoritara. Desi este un film legendar, The Shawshank Redemption unde joaca alaturi de Tim Robbins a fost un mare esec de box office.



"The Shawshank Redemption este filmul pe care lumea il va aduce mereu in discutie. Este cel mai comun. Cred ca in afara de Casablanca este cel mai vizionat film. Eu ma bucur de compliment"
a declarat actorul care crede ca numele filmului i-a facut un deserviciu productiei pentru ca lumea nu stia sa-l pronunte.

In anii '90 cariera sa a luat un avant urias cu filme ca Robin Hood: Prince of Thieves (1991), Unforgiven (1992), marele succes regizat de Clint Eastwood. A  fost un detectiv pe urmele unui criminal in serie alaturi de Brad Pitt in "Se7en" (1995), a fost presedintele Statelor Unite in "Deep Impact" (1998) si Dumnezeu in "Bruce Almighty". (2003)

Deseori este catalogat ca fiind cel mai mare actor in viata, lucru pe care nu-l aproba si spune ca este doar norocos. Oscarul castigat il tine intr-un dulap din biroul sau.

Printre rolurile mai recente se numara cel al lui Nelson Mandela in Invictus ( 2009) rolurile principale din filmele de succes ale lui Christopher Nolan, “The Dark Knight” si “Batman Begins” filmul lui Rob Reiner, “The Bucket List,” alaturi de Jack Nicholson,  filmul lui Robert Benton “Feast of Love”, filmul lui Ben Affleck, “Gone Baby Gone” si “Lucky Number Slevin".


Vocea sa distincta s-a putut auzi pe coloana sonora a filmului lui Steven Spielberg, “War of the Worlds” sau in documentarul premiat cu Oscar, “March of the Penguins”.

A fost insurat de doua ori, prima data in 1967 cu Jeanette Bradshaw de care a divortat in 1979. De a doua sotie Myrna Colley-Lee a divortat in 2010. Are patru copii, doua fete si doi baieti.

In paralel cu activitatea actoriceasca, Morgan Freeman a participat ca membru al juriului din cadrul Festivalului International de Film de la Berlin, a pus bazele companiei de productie Revelations Entertainment, conduce companie de distributie de filme ClickStar si este gazda si narator al emisiunilor de stiinta pe diferite canale de televiziune, relevand pasiunea sa pentru astronomie si aeronautica. De asemenea, este ales ca narator din cauza vocii sale deosebite, puternice, usor de recunoscut.


 

Sursa foto: Getty
 



Modifică setările cookies