marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Morgan Freeman, despre eroul sau : cum am ajuns sa-l joc pe Nelson Mandela. Mesajul emotionant pe care l-a transmis actorul in memoria liderului umanitatii

Morgan Freeman a creat probabil cel mai cunoscut portret al lui Nelson Mandela in drama Invictus, din 2009, regizata de Clint Eastwood. Rolul i-a adus inca o nominalizare la Oscar. Actorul de 76 de ani a scris pentru revista TIME un editorial special in care scrie despre cum i-a schimbat viata intalnirea cu Nelson Mandela si cum a ajuns sa-l joace pe eroul umanitatii.

Morgan Freeman, despre eroul sau : cum am ajuns sa-l joc pe Nelson Mandela. Mesajul emotionant pe care l-a transmis actorul in memoria liderului umanitatii

"Moartea lui Nelson Mandela ne ofera sansa de a vedea in perspectiva ce inseamna sa fii erou. De fapt, sa-l numesti erou reflecta prea putin ceea ce a insemnat el: a luptat pentru o  cauza si a fost inchis 27 de ani in spatele gratiilor, a trait in Iad la propriu, a fost eliberat si a devenit primul presedinte democrat al Africii de Sud si a schimbat total peisajul politic din tara sa natala.

Cati dintre noi am fi fost capabili sa facem ce a facut el? Cati dintre noi am fi fost in stare sa abandonam razbunarea pentru  a sustine pacea si impacarea? Cati dintre noi am fi fost capabili sa transformam ultimul capitol al vietii noastre intr-un nou inceput pentru poporul nostru?

Madiba, asa cum l-au numit cei apropiati, si eu am devenit prieteni in anii '90, cand, in timpul unei conferinte, a fost intrebat pe cine ar vrea sa-l joace in film. Spre onoarea mea vesnica, m-a mentionat pe mine, si asa a inceput o frumoasa prietenie care a tinut 20 de ani. M-am plimbat alaturi de el, am stat de vorba cu el, l-am tinut de mana si am avut onoarea sa cunosc unul dintre cei mai mari oameni care a trait vreodata. Dupa doua decenii de la prima intalnire, compania mea, Revelations, a avut placerea de a pune bazele proiectului Invictus, un film special care mi-a adus rolul Nelson Mandela. Singurul sau comentariu dupa ce a vazut filmul a fost tot unul umil: <<poate acum, oamenii isi vor aduce aminte de mine>>.

 

 

Nelson Mandela

Si-a dedicat viata unei singure cauze: sa elibereze poporul de culoare din tara sa. Pentru asta, a eliberat si albtii din Africa de Sud si a adus liberatea peste o natiune. Eliberand o natiune, a schimbat lumea intreaga.


Azi, lumea a pierdut un colos al secolului trecut. Nelson Mandela a fost un exemplu al onoarei, de o putere inimaginabila, un sfant pentru multi, un erou care pretuia libertatea si demnitatea umana. Nu vom uita triumful sau, iar in memoria sa vom reflecta nu doar cat de departe am ajuns, ci si cat de departe mai avem de mers.

Calatoria lui Madiba a ajuns la final, dar monstenirea lui va dainui mereu, in noi toti..."

 

 

 

Morgan Freeman

 

 

Sursa: TIME

 

 

Sursa foto: Getty


Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies