marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

"Nader si Simin - o separare" a castigat Ursul de Aur la Berlin

Pelicula cineastului iranian Asgar Farhadi, "Nader si Simin - o separare", a triumfat sambata seara la gala Festivalului de Film de la Berlin.

Nader si Simin - o separare a castigat Ursul de Aur la Berlin

Seara de gala a fost prefatata de momentul covorului rosu, unde au atras toate privirile celebritati precum Diane Krueger ori Isabella Rossellini, care a condus juriul eminamente feminin.

Nascut in 1972, regizorul Asghar Farhadi primise deja, acum doi ani, un Urs de Argint. De aceasta data, a castigat marele premiu al Berlinalei cu "Nader si Simin", o sfasietoare drama familiala. Filmul se anunta mare favorit inca de miercuri, cand a avut proiectia oficiala.

Actritele si actorii au fost si ei rasplatiti cu cate un Urs de Argint pentru interpretare.

Daca Berlinala este in general perceputa drept cel mai politizat dintre marile festivaluri de cinema, unii cred ca tocmai mesajul umanist si apolitic face din pelicula lui Farhadi un film magnific.

S-au facut insa auzite si voci care l-au acuzat ca ar fi prea... tandru cu regimul de la Teheran, fapt caruia i-ar fi si datorat trecerea de cenzura.

Ca si la deschidere, sambata seara a fost adus pe scena scaunul pe care ar fi trebuit sa-l ocupe cineastul iranian Jafar Panahi, membru al juriului. El ispaseste insa o pedeapsa cu sase ani de inchisoare si 20 de interdictie de a-si exercita meseria, pentru ca a cutezat sa filmeze proteste antiguvernamentale din Iran.

Directorul festivalului confirmase angajarea politica a Berlinalei inca dinaintea ceremoniei de premiere, pe covorul rosu.

"Am avut vedete, am avut momente memorabile, dar cred ca Berlinala va consacra, la final, Iranul, Magrebul sau ceva in genul acesta. Totul se rezuma la asta, in jurul Berlinalei lumea se schimba", a declarat Dieter Kosslick, directorul Festivalului de film de la Berlin.


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies