marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

O fotografie care a facut istorie. Nick Nolte implineste 71 de ani: cum arata dupa 40 de ani de cariera unul din cei mai talentati, dar controversati actori de la Hollywood

Nick Nolte este unul dintre cei mai apreciati actori americani, dar si una dintre cele mai controversate vedete. Cu o cariera care se intinde pe 5 decenii, Nolte a reusit sa ofere cateva roluri memorabile si sa castige respectul criticilor pentru talentul sau. Miercuri, actorul implineste 71 de ani si ramane in atentia publicului cu un nou serial, Luck, in care apare alaturi de Dustin Hoffman si Dennis Farina.

O fotografie care a facut istorie. Nick Nolte implineste 71 de ani: cum arata dupa 40 de ani de cariera unul din cei mai talentati, dar controversati actori de la Hollywood

CLICK AICI PENTRU GALERIE FOTO

Dupa 40 de ani de cariera, te astepti ca un actor sa se retraga si sa traiasca departe de reflectoarele stralucitoare ale Hollywood-ului. Insa nu este si cazul lui Nick Nolte, care la 71 de ani este mai activ ca niciodata. Deja este pe micile ecrane intr-un nou serial produs de HBO, Luck, despre lumea sportului, iar in acest an pregateste nu mai putin de 6 filme. Daca acum 20 de ani era numit cel mai sexy barbat din lume de revista People, astazi actorul este departe de imaginea sa din acea perioada si spre deosebire de altii, trecerea anilor si-a lasat puternic amprenta.

Pe 11 septembrie 2002, Nick Nolte a intrat in istorie cu o fotografie cu care s-a facut de ras in SUA, dupa ce a fost prins baut la volan si arestat. Poza facuta in arestul polititiei cu actorul intr-o stare deplorabila, complet neingrijit, a ajuns in mana ziaristilor si a facut inconjurul planetei. La cateva zile, actorul s-a internat intr-o clinica de dezintoxicare, dupa ce testul analizelor de sange a arata ca acesta consumase un drog puternic si periculos, ilegal in foarte multi tari, cunoscut sub numele de "date rape drog". Cand a fost arestat, acesta a spus "Folosesc acest drog de 5 ani si inca nu am fost violat".

 

Nascut pe 8 februarie 1941, in Nebraska, SUA,  Nolte a cochetat in timpul liceului cu fotbalul, ca in anii ’60 si ’70 sa devina fotomodel profesionist.

 

A atras atentia publicului prima data in 1976, cand a aparut in mini-seria TV Rich Man, Poor Man, bazata pe best-seller-ul  scris de Irwin Shaw.  De atunci, actorul si-a pus in palmares peste 40 de filme, in care a interpretat roluri variate. Capacitatea sa de a juca roluri complexe si diversificate a devenit trademark-ul sau si l-a propulsat pe lista celor mai buni actori de la Hollywood.

 

   Nick Nolte in  1999                                                                 Nick Nolte in 2012

 

Primul rol major l-a obtinut in 1973, cand a jucat alaturi de Jacqueline Bisset  si Robert Shaw in "The Deep".  In 1982, devenea regele box-office-ul , alaturi de Eddie Murphy, colegul sau din thriller-ul de actiune "48 Hrs".  Anii ’80 i-au consolidate cariera, dupa ce a aparut in filme ca "Under Fire" (1983), alaturi de Gene Hackman, "Down and Out in Beverly Hills", in care i-a intalnit pe Richard Dreyfuss si Bette Midler si "New York Stories" (1989), regizat de Martin Scorsese.

 

Pentru rolul din  "Down and Out in Beverly Hills", in care joaca rolul unui om al strazii, Nolte a petrecut cateva zile intr-un adapost pentru boschetari si a ales sa nu se spele cateva saptamani, pentru a intra in pielea personajului. Intr-o declaratie facuta cu ani in urma, actorul a zis ca Bette Midler, colega sa, a fost dezgustata de el pe durata filmarilor.

 

Insa, adevarata glorie a cunoscut-o in anii ’90, cand a devenit unul din cei mai celebri actori de la Hollywood. In 1991, a obtinut prima nominalizare la Oscar pentru rolul din “The Prince of Tides”, unde a avut-o ca partenera pe Barbra Streisand. In acelasi an, a pierdut rolul lui Hannibal din "The Silence of the Lambs", insa a obtinut primul Glob de Aur din cariera pentru "The Prince of Tides".


 

Nolte a colaborat pentru a doua oara cu Martin Scorsese in 1991, cand a jucat in Cape Fear, alaturi de Jessica Lange si Robert De Niro. A doua nominalizare la Oscar pentru cel mai bun actor in rol principal a obtinut-o in 1999, cu rolul din Affliction.

 

In ultimii 12 ani, Nick Nolte a continuat sa apara in filme, in roluri secundare, dar in 2012, a reusit sa ii impresioneze inca o data pe membrii Academiei Americane de Film si sa obtina a treia nominalizare la Oscar din cariera,  cu rolul secundar din  Warrior, unde a portretizat un tata alcoolic, care incearca sa isi rezolve problemele de comportament si sa se apropie de baietii sai, luptatori de MMA. Pe 26 februarie, Nick Nolte se lupta la Oscaruri cu Kenneth Branagh (My Week with Marilyn)  , Jonah Hill  (Moneyball), Max von Sydow  (Extremly Loud and Incredibly Close) si  Christopher Plummer (Begginers) pentru cel mai bun actor in rol secundar.

 

Nick Nolte si Dustin Hoffman in 2011

 

 

Insa, viata sa personala a fost complet opusa fata de cea profesionala. Daca in cariera, Nick Nolte a stralucit si a reusit sa obtina numeroase premii si nominalizari pentru interpretarile sale complexe, in viata personala haosul a fost cel care a dominat.

 

A fost casatorit de 3 ori si divortat tot de atatea ori. A avut relatii pasagere cu actrite ca Debra Winger si Vicki Lewis. 

 


Nick Nolte in 2011 la premiera Warrior

 

In tinerete, a fost certat rau cu legea, dupa ce a fost acuzat ca vindea acte false. Desi a primit o sentinta incredibila  de 45 de ani de inchisoare si i s-a pus o cautiune de 75.000 de dolari, actorul a scapat, dupa ce a obtinut pedeapsa cu suspendare. Actorul a povestit cum era sa ii distruga cariera acest secret intunecat din trecutul sau:

"Pe vremea cand jucam in Rich Man, Poor Man, agentul meu a primit un telefon din partea publicatiei The Enquier, in care i s-a spus ca vor dezvalui ca am fost un infractor si ca imi vor ruina cariera.  Agentul meu m-a avertizat ca asta ma va distruge, dar m-am gandit mai bine si  pentru ca aveam o relatie buna cu Rona Barrett (n.r.- prezentatoare tv si jurnalist), am acceptat sa vin la ea in emisiune si sa dezvalui tot. Da, in tinerete, am vandut documente false si am fost prins. Am primit initial o pedepsa de 45 de ani inchisoare, insa am reusit sa scap cu suspendare si am platit doar o cautiune de 75.000 de dolari." Desi a scapat de puscarie, marele regret al actorului este ca nu s-a putut inrola in armata si sa se duca in Razboiul din Vietnam.

Chiar si dupa aproape 40 de ani cariera, Nick Nolte inca isi pastreaza pasiunea pentru actorie: "Inca am pasiune pentru film, dar cateodata simt ca nu mai am aceeasi energie. Daca intru intr-un proiect si pe parcurs descopar ca nu mi se potriveste, plec. Stiu cum e sa fii prins in mirajul banilor si sa ramai doar pentru asta intr-un film si cred ca nu e ceva sanatos."


 

 

 Sursa foto: Getty

 



Modifică setările cookies