marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Nimeni nu l-a recunoscut. Jared Leto, de la rock star la cel mai impresionant actor al anului: rolul din Dallas Buyers Club i-a adus 30 de premii si are cele mai mari sanse la Oscar

Jared Leto a fost surpriza placuta a acestui sezon. Desi are o cariera de aproape 20 de ani, abia in acest an a reusit sa se impuna ca un adevarat star la Hollywood, dupa ce a impresionat pe toata lumea in Dallas Buyers Club, filmul pe care nimeni nu l-a vrut timp de 20 de ani si a fost refuzat de 86 de ori.
 

Nimeni nu l-a recunoscut. Jared Leto, de la rock star la cel mai impresionant actor al anului: rolul din Dallas Buyers Club i-a adus 30 de premii si are cele mai mari sanse la Oscar


In Dallas Buyers Club, Jared Leto joaca rolul lui Rayon, un transsexual bolnav de SIDA si dependent de droguri. Transformarea sa este atat de uluitoare, incat uiti ca ai un actor in fata sau solistul formatiei populare 30 Seconds to Mars si traiesti alaturi de Rayon povestea unui barbat care vrea sa traiasca si se simte o femeie. Rolul ar fi putut fi transformat intr-un portret obscen si vulgar al unei "drag queen", insa Leto a reusit sa creeze un personaj cu suflet, uman, o "creatura plina de gratie", asa cum el insusi l-a descris. Pana acum Jared Leto a castigat absolut toate premiile posibile pentru acest film, peste 30, inclusiv Globul de Aur si este considerat marele favorit duminica noapte, la Oscaruri, in fata unor nume ca Michael Fassbender, Barkhad Abdi, Bradley Cooper sau Jonah Hill. Daca in alte categorii pot aparea suprize, presa de specialite considra ca Leto nu are rival la Oscar.

 

 

 


Fara indoiala, una dintre revelatiile anului a fost Jared Leto. Si desi toata lumea il stia din alte filme, anul acesta a fost cu siguranta cel mai bun din cariera lui. "Traiesc o perioada nebuna in viata mea, recunosc, dar ma bucur ca s-a intamplat acum si nu mai devreme. Ma bucur enorm si sunt recunoscator pentru toata atentia ce mi se ofera" a spus pentru revista Flaunt. Cu ochii sai albastri si patrunzatori, parul lung invidiat de toate femeile (inclusiv vedete ca Anna Kendrick sau Kelly Clarkson), Leto are un aspect de star rock, combinat cu un aer rafinat, care nu pare lucrat sau controlat. Desi are 42 de ani, arata mai degraba ca la 20 de ani.  Un artist desavarsit - joaca in filme, este regizorul videoclipurilor 30 Seconds to Mars, fotograf si solistul trupei 30 Seconds To Mars, cu care ajunge si in Romania in luna iulie - Jared Leto isi impresioneaza de fiecare data fanii cu o creativitate impresionanta.


Cand a primit scenariul de la Dallas Buyers Club, Leto nu mai facuse un film de 6 ani. El era preocupat de formatia sa rock, 30 Seconds to Mars, care are un succes fenomenal in intreaga lume, cu 10 milioane de discuri vandute la nivel global. Desi fanii sai il stiu inca din 1994, cand frangea inimile adolescentelor in serialul My So-Called Life, alaturi de Claire Danes si apoi din celebrul film Requiem for a Dream, Leto nu a ajuns niciodata la nivelul de faima pe care il are acum.

 

 


Nascut intr-o familie de artisti hippie din Louisiana, Leto a fost incurajat de mama sa spre activitati artistice, alaturi de fratele sau, Shannon Leto, si el membru in formatia 30 Seconds To Mars. Parintii sai au divortat cand el era mic, iar tatal sau a murit la scurt timp. Alaturi de familia sa, s-a tot mutat prin mai multe orase si a urmat cursurile Universitatii de Arte din Philadelphia. Acesta s-a indragostit de film si s-a transferat la School of Arts din New York.

 

In 1992, Jared Leto s-a mutat in Los Angeles, pentru a-si implini visul, acela de a deveni actor. In 1994, a obtinut rolul care l-a adus in atentia tuturor, cel din serialul My So-Called Life, in care juca rolul iubitului lui Claire Danes. Serialul l-a transformat in idolul a milioane de adolescenti, iar tinerele erau innebunite dupa el. In 1997, a facut un rol pentru care a fost laudat in Prefontaine, in rolul olimpicului Steve Prefontaine. Inca de atunci, actorul si-a dezvoltat o metoda riguroasa, antrenandu-se intens timp de 6 saptamani si incercand sa afle cat mai multe pentru a creiona personajul sau. Au mai urmat alte roluri secundare, inclusiv in The Thin Red Line al lui Terrence Malick, unde i-a avut colegi pe Sean Penn si Adrien Brody.
 

Insa rolul care l-a pus pe lista marilor actori este cel din Requiem for a Dream (2000), un film tulburator despre lumea dependentilor de droguri. Fanii nu il uita nici in American Psycho sau Fight Club, unde a avut roluri secundare, dar memorabile. A mai jucat in Alexander, Lord of War sau Panic Room. Pentru rolul din Chapter 27, in care il joaca pe Mark David Chapman, cel care l-a ucis pe John Lennon, s-a ingrasat 20 de kilograme si aproape ca si-a pus in pericol viata. A urmat Mr. Nobody, in 2009, un film cu totul deosbit, dar ambele nu au avut foarte mare succes, fiind productii independente ce n-au beneficiat de o campania agresiva de marketing.

 

Usor dezamagit de esecul filmelor sale, Jared a ales sa se concentreze pe cariera muzicala, iar 30 Seconds to Mars a intrat in Cartea Recordurilor ca trupa cu cel mai lung turneu realizat vreodata. Insa, toate s-au schimbat in 2013, cand a primit scenariul pentru Dallas Buyers Club. Actorul a marturisit ca s-a indragostit imediat de Rayon si ca acesta a fost motivul pentru care a acceptat sa faca un nou film. Imediat a atras atentia cu transformarea fizica dramatica: a slabit 20 de kilograme, s-a epilat pe tot corpul, si-a ras sprancenele si era de nerecunoscut in haine de femeie si pe tocuri.

 

"Proba am dat-o pe Skype,mi-am pus o bluza roz, m-am dat cu ruj si am intrat in joc. Cred ca regizorul Jean Marc Valle a crezut ca ma dau la el, dar era un experiment, sa vad daca pot sa fac asta. A doua zi m-a sunat si mi-a spus ca am primit rolul. Le-am spus de la inceput ca nu vreau sa transform acest personaj intr-o paiata, intr-un travestit si ca daca ei asta isi doresc, atunci nu eu sunt cel potrivit" a povestit Leto pentru revista Flaunt. "Din primele pagini, mi-am dat seama ca Rayon este un barbat care vrea sa traiasca si sa fie o femeie, nu un barbat cu fetisuri ciudate, care vrea sa imbrace haine de femeie. " a mai povestit Leto.

 


Povestea din Dallas Buyers Club este inspirata din fapte reale. Dallas Buyers Club prezinta povestea lui Ron Woodroof (Matthew McConaughey), un electrician din Texas diagnosticat cu SIDA, caruia medicii i-au mai dat doar 30 de zile de trait, dar care incepe sa faca trafic cu medicamente alternative, pe care le aduce fraudulos in Statele Unite pentru a se ajuta pe sine, dar si pe alti pacienti bolnavi de SIDA. Ron Woodroof a reusit sa traiasca inca 7 ani, insa a intrat in "coliziune" cu politica dusa de U.S. Food and Drug Administration, care nu dorea sa aduca in tara acele medicamente.

Actorul de 42 de ani a povestit  chinurile prin care a trecut si regimul drastic pe care l-a urmat pentru rolul din Dallas Buyers Club. Actorul a declarat ca pe perioada filmarilor a ajuns sa cantareasca doar 50 de kilograme.

 

 

 

 

"Practic nu am mancat nimic, foarte putin. Am slabit 13 kilograme. Cred ca la finalul regimului, cantaream 52 de kilograme. Am mai slabit si pentru alte roluri, dar niciodata atat de mult si atat de drastic. Insa am simtit ca acest rol merita un astfel de angajament. Mi s-a schimbat modul in care mergeam, in care vorbeam si in care ma simteam. Ajunsesem foarte fragil si nesigur, la fel cum se simte si personajul meu" a spus Leto. Acesta este primul sau rol dupa o pauza de 5 ani, insa toata lumea s-a indragostit de el in rolul Rayon, care ii poate aduce primul Oscar din cariera.

"Am facut cateva filme la care am tinut foarte mult, dar nu au fost primite cum ma asteptam, erau productii independente si nu au avut succes. Asta te poata darama, iti poate lua din increderea in tine si ramai dezamagit. Insa, atunci cand aleg un rol, sunt dispus sa risc orice pentru a-l duce la bun sfarsit, asa cum trebuie. Ma bucur enorm sa vad cat de bine primit este Dallas Buyers Club si ca oamenii rezoneaza cu el, este ceva cu totul special, mai ales ca subiectul este unul sensibil.

 

 

 

Leto a spus pentru Variety ca a avut nevoie de o pauza din cinematografie pentru a putea reveni. "Aveam nevoie sa stau putin departe ca sa imi pot da seama daca am sau nu ceva de spus in actorie, daca mai am ceva de oferit. Ma gandeam ca fac acest film si chiar daca o sa am inima sfasiata, macar am incercat."

Regizorul canadian Jean Marc Valle a fost impresionat din prima de el: "Initial, am crezut ca se da la mine. Glumesc, a fost ciudata auditia, dar in acel moment mi-am dat seama ca el este singurul care poate sa faca acest rol." a povesti t Valle.


Si colegul lui, Matthew McConaughey, a fost impresionat. Desi nu au stat de vorba in timpul filmarilor, cei doi preferand sa nu iasa din pielea personajelor in cele 25 de zile de filmari, starul a spus ca a cunoscut un adevarat artist: "El nu este un actor, ci un artist. Nu este constrans de nici o bariera, poate canta, juca si dansa. Se dedica total in orice face, este foarte responsabil si pune suflet in ceea ce face".

 


Leto a cucerit inimile tuturor cu acest rol, iar fanii s-au indragotit iremediabil de el. Pana si alte staruri s-au declarat fascinate de el, iar presa "l-a cuplat" cu diverse vedete de la Miley Cyrus si pana la Lupita Nyong'o, actrita reveletia din filmul 12 Years a Slave. Acum, intrebarea la care toata lumea asteapta raspunul este cand va fi urmatorul sau film: "Unii oameni cred ca asta e primul meu film. De la Dallas Buyers Club nu am citit alt scenariu. Nu stiu cand si cum voi mai face alt film. Momentan, nu caut nici un rol, dar daca va aparea o oportunitate ca asta, probabil ca o voi face din nou." a spus Leto.

 

Dallas Buyers Club ajunge in cinematografele din Romania din 7 martie.

 

Sursa foto: Variety, Flaunt

Sursa foto: Splash
 


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies