marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

“Nunta lui Tuya”, poveste mongola despre apusul unei civilizatii

In editia de sambata, 13 iunie, a emisiunii CineTePrinde difuzata incepand cu ora 22:00, Cristian Tudor Popescu ii va invita pe telespectatorii Pro Cinema la “Nunta lui Tuya” (“Tuya’s marriage”), intr-o Mongolie a contrastelor, salbatica si fascinanta.

“Nunta lui Tuya”, poveste mongola despre apusul unei civilizatii

Regizorul Wang Quanan a cucerit juriul Festivalului de Film de la Berlin si a castigat Ursul de Aur cu povestea sa care imbina elementele de comedie romantica si cele ale docu-dramei.

Nan Yu interpreteaza rolul Tuyei, o femeie puternica si increzatoare in fortele ei, care decide sa mearga impotriva curentului impus de guvern.

Desi conditiile de viata se deterioreaza pe zi ce trece in Mongolia de nord-vest, industria chinezeasca e in expansiune si exista presiuni din ce in ce mai mari ca pastorii sa renunte la modul traditional de viata si sa se mute in orasele invecinate, Tuya hotaraste sa nu paraseasca locul in care s-a nascut.

Chiar si dupa ce sotul ei ramane paralizat si incapabil de munca, iar Tuya trebuie sa se ocupe de el, de cei doi copii, dar si de cele 100 de oi ale familiei, abandonarea vietii in stepa nu se numara printre optiunile ei. Insa, dupa ce se imbolnaveste, iar Bater, sotul ei, ii cere sa divorteze doar pentru a scapa de povara unei vieti atat de dure, Tuya ia in considerare si aceasta varianta.

Desi cativa pretendenti se arata dornici de casatoria cu Tuya, ei dau inapoi atunci cand afla ca Bater face si el parte din intelegere. Singurul care accepta propunerea este Baolier, un magnat al petrolului care in copilarie fusese bun prieten cu Tuya.

Atunci cand o noua tragedie ii loveste, iar viata lui Bater este amenintata, ies la iveala adevaratele intentii ale lui Baolier si vine randul lui Sen’ge, vecinul lui Tuya, sa salveze situatia.

Mama mea s-a nascut in acea parte a Mongoliei, nu departe de locul unde au fost realizate filmarile pentru Nunta lui Tuya>>”, spune regizorul Wang Quanan.

Din aceasta cauza mi-au placut intotdeauna mongolii, felul in care traiesc, muzica lor. Cand am aflat ca, din cauza industrializarii masive a zonei stepa se va transforma in desert, iar pastorii vor fi siliti sa-si paraseasca satele, am decis sa fac un film care sa redea cat mai exact felul lor de a trai inainte de a disparea pentru totdeauna”, mai spune Quanan.

Tocmai acest aspect a apreciat si juriul Festivalului de Film de la Berlin la pelicula semnata de Quanan. Filmul sau a fost foarte bine cotat de catre toti criticii de specialitate, care au apreciat felul in care este surprins apusul acestei culturi nomade.

Un mod de viata traditional care se pregateste sa moara, pentru a face loc unui alt tip de civilizatie, o viata aspra, care-i pune pe toti la incercare; in aceste conditii nimeni nu este sfant, nici macar eroina exemplara a lui Quanan, din Nunta lui Tuya”, filmul pe care telespectatorii Pro Cinema il pot urmari pe 13 iunie, de la ora 22:00, prezentat de Cristian Tudor Popescu.


Ultimele trailere adaugate

Cele mai citite

Înapoi în Vestul Sălbatic, pe Drumul dreptății, cu Christian Bale și Russell Crowe

Unul dintre cele mai bune western-uri, „3:10 to Yuma” este a doua ecranizare a povestirii lui Elmore Leonard, prima fiind lansată exact cu o jumătate de secol înainte, în 1957.

Citeste mai mult ►

Modifică setările cookies