marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

O seara memorabila a incheiat Anim'est 2010. Trofeul merge in Italia!

O seara electrizanta, in care vioara lui Alexander Balanescu si animatiile lui Phil Mulloy au stralucit pe scena Cinematografului Patria din Bucuresti. De asta au avut parte spectatorii si invitatii Anim'est prezenti la Gala de inchidere Anim'est.

O seara memorabila a incheiat Anim est 2010. Trofeul merge in Italia!

Spectatorii au umplut pana la refuz cel mai mare cinematograf din Capitala sambata seara, pentru a urmari ceremonia de premiere a laureatilor celei de-a cincea editii a celui mai important festival de film de animatie din Romania si a-l urmari intr-un recital extraordinar pe renumitul compozitor si violonist.

Alexander Balanescu si-a facut aparitia pentru prima data in cadrul Galei intr-unul dintre momentele speciale ale serii: el a inmanat, alaturi de sefa Departamentului Film al British Council Londra, Christine Bardsley, Premiul Anim'est pentru Intreaga Activitate, acordat in acest an domnului Zeno Bogdanescu.

Scurtmetrajul italian Bing Bang Big Boom (r. Blu, 2010) este marele castigator al acestei editii: autorul coloanei sonore, Andrea Martignoni, a urcat pe scena pentru a ridica Trofeul Anim'est 2010, oferit de Institutul Cultural Roman, in valoare de 2,500 de euro, inmanat de Irina Malcea, din partea Institutului Cultural Roman, si de catre criticul de film Mihai Chirilov, membru al Juriului Anim'est 2010. “Un film simplu in conceptie, dar inventiv si monumental in executie. Filmul reuseste sa reinventeze delasarea orasului printr-un imaginar izbitor si prin pura placere a creatiei. Este un adevarat tur de forta” a fost parerea una Juriul festivalului.

Premiul pentru Cel mai bun lungmetraj, oferit de Groupama, in valoare de 1,000 de euro si software Toon Boom, merge in acest an in Franta: Kerity, casa povestilor / Eleanor's Secret (r. Dominique Monfry, Franta-Italia, 2009), preferatul juriului dintre cele cinci filme aflate in cursa pentru castigarea premiului, considerat „un film ce va incanta mai ales copiii prin frumusetea imaginilor si printr-o poveste bine spusa despre minunile si imaginatia lumii copilariei”. Phil Mulloy, membru in juriul Anim'est 2010, si Vlad Ilicevici, Directorul Executiv Anim'est, au urcat pe scena pentru a inmana trofeul.

Filmul sud-coreean regizat de Yumi Jung, Copilas de praf / Dust Kid, este castigatorul Premiului pentru Cel mai bun scurtmetraj, oferit de Opel, in valoare de 1,000 de euro si software Toon Boom, inmanat de Malina Dragu, PR Manager Opel Romania, si de Regina Pessoa, regizoarea portugheza din juriul Anim'est 2010, care a declarat ca filmul „ilustreaza empatic solitudinea existentei urbane.” Stilul grafic deosebit reuseste sa creeze o atmosfera deopotriva misterioasa si trista, a mai spus Regina Pessoa.

Premiul Special al Juriului, in valoare de 500 de euro, oferit de RADEF RomaniaFilm, pleaca in acest an catre Germania: regizoarea bulgara Vessela Dantcheva – Anna Blume, Germania-Bulgaria, 2009, a urcat pe scena Galei pentru a primi diploma si felicitarile din partea lui Marcel Negruzzi, de la RADEF RomaniaFilm, si a lui Phil Mulloy, cel care a explicat optiunea juriului:” Anna Blume este unui film cu o grafica simpla dar puternica, ce ne conduce ludic si imaginativ prin absurditatile limbajului, fara a se preocupa de sens si interpretare.”

Regizorul maghiar nominalizat la Premiul Oscar si membru al juriului Anim'est, Géza M. Tóth, si Oana Rapeanu, reprezentantul CoolBazaar.ro au inmanat Premiul pentru Cel mai bun film studentesc, oferit de CoolBazaar.ro, in valoare de 500 de euro si software oferit de Toon Boom filmului Sticla / Bottle (r. Kirsten Lepore, SUA, 2010) pentru „originalitate si simplitate. Este o metafora reusita si, in acelasi timp, o poveste emotionanta, ce demonstreaza ca un film mare poate fi realizat folosind elementele cele mai simple posibil” . Juriul acestei sectiuni a decis sa acorde alte trei Mentiuni Speciale, pentru filmele: Locul de plimbat cainii / Dog-Walking Ground (r. Leonid Shmelkov, Rusia, 2009), Urzeala / Loom (r. Ilija Brunck, Jan Bitzer, Csaba Letay, Germania, 2010) si Piscina / Swimming Pool (r. Alexandra Hetmerova, Cehia, 2010).

Cecilia Felmri, regizoarea filmului Matei, Matei / Mtys, Mtys, a urcat pe scena de la Patria pentru a primi Premiul pentru Cel mai bun film romanesc, oferit de CoolBazaar.ro, in valoare de 500 de euro si software Toon Boom, inmanat de un alt membru al juriului Anim'est, producatorul olandez Michiel Snijders, si de Oana Rapeanu.

Co-productia canadiano-bosniaca A fost odata si inca o data / Once upon a many time (r. Eva Cvijanovic, 2010) este castigatoarea trofeului sectiunii Balkanimation, oferit in acest an de Toon Boom si constand in software in valoare de 2,000 de dolari. Actrita Ozana Oancea si decanul Facultatii de Film din cadrul UNATC, Sorin Botoseneanu, au inmanat Premiul regizoarei Eva Cvijanovic, apreciate pentru „originalitatea in expunerea unei povesti personale si in mod deosebit pentru stilul grafic influentat de desenele realizate de copii si de arta contemporana.”

Ileana Cecanu, Marketing & Special Events Director Anim'est, si cunoscutul DJ Cristian Stanciu “Matze”, membru in juriul Videoclip & Advertising, au inmanat Premiul pentru Cel Mai Bun Videoclip, oferit de MTV lui Out Of The Forrest al celor de la The National Slow Show (r. Tobias Gundorff Boesen, Danemarca, 2010). Cei trei membri ai Juriului au declarat ca premiul a mers catre Out Of The Forrest “deoarece credem in povesti, mai ales in cele cu suflet, idee si un mod surprinzator de a le aduce impreuna”.

Corina Bompa, senior copywriter la Ogilvy, si Cristian „Canu” Banu, designerul care a creat binecunoscuta oaie Anim'est – ambii, membri ai juriului sectiunii Videoclip & Advertising, au oferit, pe scena Galei, Premiul pentru Cel mai bun Clip Publicitar, castigat de Irina Dakeva si Clement Dozier, creatorii clipului francez Scrabble Yoga. Corina Bompa a declarat ca Premiul a mers catre Franta „pentru ca intr-adevar cuvintele spun povesti, iar in cazul de fata povestea este puternica, memorabilia si bine spusa grafic.”

Cei doi au inmanat, de asemenea, Mentiuni Speciale pentru doua videoclipuri remarcabile: Splitting the Atom al celor de la Massive Attack, realizat de Edouard Salier, rasplatit „pentru o excelenta dozare a emotiei intr-o executie ampla si curajoasa”, respectiv Eat Raw Meat = Blood Drool, un clip regizat de The Lennox Brothers pentru The Editors, apreciat „pentru ca uneori este nevoie de o exprimare grafica de exceptie pentru a ne pune fata in fata cu ceea ce suntem”.

Timp de noua zile, spectatorii Anim'est si-au putut vota scurtmetrajele preferate din sectiunea Mozaic. Cel mai popular dintre acestea - Viata de un minut a unei muste / One Minute Fly (r. Michael Reichert, Germania, 2008) – este castigatorul Premiului Publicului, oferit de Cinemagia.ro, constand intr-un netbook Acer Aspire. Gloria Sauciuc, redactor-sef Cinemagia.ro si directorul festivalului, Mihai Mitrica, au urcat pe scena Galei pentru a inmana trofeul castigatorilor. „Ne bucuram mult ca Anim'est acorda un Premiu al Publicului, si e o onoare pentru noi sa il oferim” a spus Gloria Sauciuc.

Un total de 22 de premii au fost acordate in cadrul Galei de Inchidere, incheiate in aplauzele furtunoase ale salii, o data cu urcarea pe scena a intregii echipe Anim'est 2010. Filmele premiate la Anim'est au putut fi urmarite in cadrul ultimei proiectii din festival: un adevarat maraton programat duminica la Cinema Patria.


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies