marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

(P) 5 sfaturi pentru menținerea sănătății prostatei

Până la vârsta de 40 de ani, prea puțini dintre bărbați sunt puși în temă cu informații referitoare la prostată și  rolul acesteia în organism.
(P) 5 sfaturi pentru menținerea sănătății prostatei
Aceasta pentru că, în prima parte a vieții,  prostata nu creează nici un fel de probleme, însă după vârsta de 40 de ani, apar o serie de factori de risc în a dezvolta afecțiuni ale prostatei.
 
Până la a vorbi de acești factori, haideți, mai întâi să vedem ce este prostata și care sunt funcțiile pe care le îndeplinește în organism. 
 

Glandă importantă în procesul de reproducție

 
Prostata este o glandă specific masculină, amplasată la baza vezicii urinare, înconjurând uretra. Nu este un organ de mari dimensiuni, având diametrul de 2-3 centimetri și o greutate de aproximativ 30 de grame, însă are o importanță capitală în procesul de reproducere.
 
Rolul său este acelea de a contribui la producerea lichidului seminal, pe care îl împinge prin contracție în vezică, în timpul ejaculării.
 

Crește în dimensiune odată cu înaintarea în vârstă
 

Dimensiunile prostatei se vor modifica pe parcursul vieții, aceasta mărindu-se odată cu înaintarea în vârstă. Întrucât înconjoară uretra – acel canal prin care urina este evacuată din vezica urinară – creșterea în dimensiune a prostatei poate exercita presiune asupra acestui canal și de aici încep să apară problemele de sănătate.
 
Uretra ajunge astfel să fie „strangulată”, iar primele semne ale unor afecțiuni generate de prostată sunt problemele de urinare.
 

Semnele bolilor prostatei

 
În condițiile unei prostate mărite, urina nu mai poate fi evacuată complet din vezică și va apărea astfel nevoia frecventă de urinare. Jetul de urină va fi însă unul slab, iar la final rămâne senzația de vezică golită incomplet.
 
De asemenea, în cazul afecțiunilor prostatei apare frecvent senzația de disconfort la urinare, însoțită de durere sau usturime.
 

Cere sunt cele mai frecvente boli ale prostatei
 

Prostatita - este o afecțiune cauzată de o infecție bacteriană, care poate apărea la orice vârstă, simptomele fiind cele enumerate mai sus, la care se adaugă febră și frisoane.

Hiperplazia benignă – este denumirea bolii cauzate de mărirea prostatei, care apare odată cu înaintarea în vârstă. Este cea mai frecventă afecțiune a prostatei, cu care se confruntă trei sferturi din bărbații trecuți de 60 de ani.

Cancerul de prostată – este cea mai gravă afecțiune a prostatei, însă depistată la timp poate fi tratată și vindecată.
 

Cum putem preveni aceste afecțiuni
 

Un stil de viață activ și o alimentație sănătoasă, mai ales după 40 de ani, sunt cheia evitării apariției multor probleme de sănătate, printre care se numără și afecțiunile prostatei, după cum informează portalul doc.ro
 
Regim alimentar – O alimentație în care să nu predomine zahărul, alimentele foarte sărate, cele prelucrate industrial, grăsimile nesaturate te va ajuta să ai o prostată sănătoasă. În meniul zilnic trebuie să predomine fructele și legumele, precum și condimentele iuți. Acestea din urmă îmbunătățesc irigarea sangvină la nivelul vezicii urinare și al prostatei, care vor fi astfel mai rezistente la boli.
 
Renunțarea la sedentarism – Mișcarea trebuie să facă parte din rutina zilnică, astfel că o oră-două de mers pe jos, activitățile fizice sau o serie de exerciții vor ajuta la o mai bună irigare a țesuturilor și organelor, ținând la distanță multe boli.
 
Hidratarea – Este un aspect foarte important pentru menținerea sănătății prostatei. Organismul unui adult are nevoie de aproximativ doi litri de apă pe zi, iar în zilele călduroase sau în condiții de efort, cantitatea trebuie să crească. Sunt de evitat însă băuturile carbogazoase, sucurile cu îndulcitori, și bineînțeles, alcoolul.
 
Important este și să evitați să beți lichide cu trei ore înainte de a merge la culcare.
 
Evitarea mersului pe bicicletă – Deși este recomandat pentru că implică activitate fizică,  mersul pe bicicletă pe distanțe lungi și timp îndelungat nu este foarte sănătos pentru prostată și celelalte organe din cavitatea abdominală. În timpul pedalatului, se produc mici unde de șoc care se propagă la aceste organe, supunându-le unui stres în mod continuu.
 
Controale medicale periodice – După vârsta de 40 de ani se recomandă o vizită anuală la medicul urolog pentru un control preventiv, chiar dacă prostata nu dă semne că ar avea probleme. Este mai bine să previi decât să tratezi, iar în acest sens medicul vă poate recomanda și o serie de vitamine și suplimente care ajută la menținerea sănătății prostatei.

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies