Ads by IBU ProTV
marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

(P) Ce mai citim in weekend: 5 carti perfecte pentru zilele ploioase

Finalul de saptamana se apropie cu pasi repezi, iar daca vremea nu este chiar cea mai potrivita pentru a-ti petrece timpul liber afara, poti la fel de bine citi o carte buna, chiar in confortul propriului camin. 
(P) Ce mai citim in weekend: 5 carti perfecte pentru zilele ploioase
Descopera in randurile de mai jos 5 recomandari de weekend care te vor incarca cu energie pentru inca o saptamana plina. Sa incepem: 

1. Traian Berbeceanu - “Radiografia unei marsavii judiciare”

“Radiografia unei marsavii judiciare”, semnata de Traian Berbeceanu (fostul sef al Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Alba Iulia), este o carte perfecta pentru weekend-urile cu vreme urata din perioada urmatoare. 
 
Dosarul instrumentat impotriva politistului este unic pentru istoria contemporana a Romaniei, iar cartea despre care vorbim descrie cu lux de amanunte tenebrele unei lumi ascunse de ochii multora, in care “justitia”, “dreptatea”, “adevarul” pot avea sensuri total diferite. 

2. Abdelkader Benali - “Nunta la Malul Marii” 

Romanul de debut al scriitorului nu este o carte perfecta pentru finalurile de saptamana cu vreme urata. “Nunta la malul marii” este exemplul perfect de scriitura ce sta sub semnul realismului magic, ascunzand in paginile sale un univers arid, pustiu, fragmentat in povesti ce se succed si personaje descrise in detalii vii. 
 
Stabilita de foarte multi ani in Olanda, familia lui Lamart (protagonistul acestui roman) se intoarce in satul natal pentru a celebra nunta fiicei cu unchiul ei, Mosa. Atunci cand Mosa fuge de la nunta, datoria de a a-l gasi si de a salva onoarea familiei ii revine lui Lamart, inocentul frate al miresei. 
 

3. Mihail Siskin - “Scrisorar”

 
Romanul epistolar “Scrisorar” este una dintre marile capodopere ale literaturii ruse. Despartirea dintre Volodea (plecat pe front, in China) si Sasa (asteptandu-l sa revina acasa, in Rusia) devine din ce in ce mai apasatoare, singura punte de speranta dintre cei doi fiind scrisorile pe care si le trimit. 
 
Cei doi iubiti se refugiaza in lumea amintirilor, incercand sa rememoreze timpul fericit pe care l-au trait impreuna. Tot ceea ce vad, tot ceea ce simt, tot ceea ce traiesc poarta amprenta despartirii lor, iar speranta reintalnirii este singurul lucru care ii mai tine in viata. 

4. Luc Ferry - “Invata sa traiesti”

Este o carte adresata publicului tanar, ce trateaza principalele surse ale neplacerilor si temerilor cu care fiecare om se intersecteaza in propria-i viata. Stilul propus de autor este unul cat se poate de simplificat, descris de o conversatie lejera cu cititorul, in jurul unor idei filozofice despre viata si lume. 
 
Pornind de la ideea ca modul de gandire dicteaza cursul vietii, Luc Ferry impartaseste cu un tanar discipol imaginar o colectie intima de sfaturi, probleme si solutii, evitand pe cat de mult posibil caracterul obscur si intimidant al filozofarii. 

5. Ioana Parvulescu - “Intoarcere in Bucurestiul interbelic” 

Ioana Parvulescu ne invita intr-o calatorie in trecut, in inima unui Bucuresti interbelic descris ca o “strainatate de culori, de arome, de zgomote si ritmuri, de oameni si firme”. “Intoarceri in Bucurestiul interbelic” - una dintre cele 3 reveniri in trecutul nostru, ce au fost puse pe hartie de Ioana Parvulescu - reprezinta (fara pic de glorificare pentru epoca respectiva) o prezentare cat se poate de umanizata a orasului, inainte de Marele Razboi. 
 
Ioana Parvulescu reuseste sa rupa o creioneze in stil propriu o etapa semnificativa din istoria Romaniei, condimentand-o cu evenimente importante si personaje marcante ale vremii, punand pe foaie o lume vibranta si colorata, cu totul diferita fata de perioada pe care Romania avea sa o cunoasca cu doar cateva decenii mai tarziu. 
 
Daca vremea urata de afara nu iti ofera foarte multe variante pentru petrecerea timpului timpului liber, lecturile despre care ai citit in acest articol se completeaza perfect cu atmosfera calduroasa a caminului, de la finalul unei saptamani pline. Lectura placuta!