marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

(P) Cum îl ajuți pe cel mic să își dezvolte creativitatea

Creativitatea se dezvoltă în copilărie și poate însemna mai mult decât abilitatea de a desena frumos sau de a spune o poveste. Copiii care își dezvoltă creativitatea și imaginația vor deveni adulți de succes, care pot lucra ușor în echipă, pot vedea lucrurile din mai multe perspective și găsesc, mai ușor, soluții la problemele curente.
(P) Cum îl ajuți pe cel mic să își dezvolte creativitatea
De aceea, este important să-ți ajuți puiul să-și dezvolte, încă de mic, imaginația. Iată câteva moduri în care poți face acest lucru.
 
Oferă-i timp să se plictisească
Poate părea ciudat sau paradoxal, însă terapeuții specializați în psihologia copilului spun că plictiseala este cel mai bun declanșator al creativității. Societatea americană de pediatrie recomandă chiar ca micuții să fie lăsați, cel puțin o oră, să se joace singuri sau să petreacă timp cu ei înșiși, fără stimulente din exterior. Acest lucru îi determină să conceapă jocuri cu propria imaginație, devenind din ce în ce mai creativi. Copilăria este, prin natura ei, perioada în care imaginația joacă un rol extrem de important. Permite-i micuțului tău să o folosească la maximum.

Încurajează activitățile active, nu pasive
Imaginația este ca un mușchi, trebuie să fie exersată pentru a se dezvolta. Activitățile pasive, precum privitul la TV, nu ajută la exersarea imaginației, pentru că micuțul primește opinii gata formate, fără a avea posibilitatea de a-și crea propriile povești. Cititul poveștilor cu voce tare sau plimbările prin natură și observarea detaliilor înconjurătoare sunt îndeletniciri active care stimulează creativitatea celui mic. Pe cât posibil, angajează-l în cât mai multe conversații. Întreabă-l ce gândește despre anumite lucruri, spune-i diferite povești și invită-l să îți ofere un final sau mai multe finaluri posibile.
 
Oferă-i un spațiu sigur de joacă
Spațiile de joacă stimulează imaginația puștilor, pentru că le place să exploreze. Ei găsesc, mereu, tot felul de modalități noi de a folosi anumite jocuri sau jucării. Pune-i la dispoziție un spațiu de joacă și instrumente sigure care să-i dezvolte creativitatea: culori, acuarele, plastilină, instrumente muzicale, costumații diferite.
 
Dă-i posibilitatea să aleagă
Copiii se simt stimulați, atunci când li se dă posibilitatea să facă alegeri. Chiar și dacă este vorba despre lucruri mărunte, cum ar fi cana din care vor bea apă sau tricoul pe care îl vor îmbrăca la joacă. Oferă-i copilului tău această libertate de a alege și vei observa că se va simți mai sigur pe el și mai creativ.

Nu te teme de puțină dezordine
Creativitatea e, adesea, un proces dezordonat. Încearcă să tolerezi haosul sau murdăria, atunci când vine vorba de joacă. Dacă îl vei restricționa mereu pe cel mic atunci când crează, spunându-i că face mizerie sau că strică lucrurile din jur, îi poți pune limite și asupra imaginației. Psihologii spun că acest lucru se va răsfrânge și în viața de adult a copilului, când se va teme să încerce lucruri noi sau să gândească soluții în afara perspectivei obișnuite.
 
Participă la joc
Studiile au arătat că prichindeii ai căror părinți participă activ la joacă dezvoltă un vocabular mai bogat și au tipare de gândire mai flexibile. Așadar, joacă-te cu puiul tău, nu te limita la a-l supraveghea. Pictați împreună, costumați-vă și inventați o poveste. Lăsați-vă imaginația să-și facă de cap. 
 
Nu pune presiune pe cel mic
La vârste fragede, copiii nu vor putea spune povești cap-coadă și nici nu vor desena obiecte, într-un mod realist. Nu trebuie să presezi copilul să facă aceste lucruri și nici să-l corectezi continuu. Este normal ca un copilaș să folosească unele culori tari, să spună tot felul de povești fără o aparentă logică sau să cânte sub ton, o anumită melodie. Învață să încurajezi aceste manifestări, chiar dacă ele nu sunt conforme cu...norma. În același timp, nu-l forța să facă activități artistice, dacă nu este interesat. Îți dorești ca micuțul să găsească plăcere în procesul creativ, nu să se simtă obligat să o facă.
 
Metodele prin care copiii pot deveni mai creativi sunt variate. Ele au la bază, aproape întotdeauna, relaxarea și implicarea părinților în activitățile de joacă. În primii ani de viață, părinții sunt figurile centrale de la care cei mici își iau inspirația. Cu cât te vei juca mai mult și vei vorbi cu micuțul tău, cu atât îi vei stimula imaginația.
 


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies