marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

(P) Curiozități despre bere: Tipuri, ingrediente și alte mituri din popor

Dacă și îți place să te bucuri de o bere bună, alături de cei mai buni prieteni ai tăi, haide să aflăm împreună mai multe despre această băutură alcoolică, extrem de populară mai peste tot în lume. Istoria berii începe acum 6000 de ani, însă despre primele procese de realizare a acesteia nu se cunosc foarte multe detalii. 
(P) Curiozități despre bere: Tipuri, ingrediente și alte mituri din popor
De atunci și până în prezent, popularitatea berii s-a extins pe mai toate continentele, iar astăzi putem arăta lejer cu degetul spre un număr uluitor de aproximativ 25.000 de tipuri de bere. Cum se produce berea? Care sunt principalele tipuri de bere? 

Care sunt cel mai des auzite mituri din jurul acesteia? Iată câteva întrebări la care vom răspunde chiar acum: 
 
Cum se produce berea?

Cerealele stau de cele mai multe ori la baza acestei băuturi alcoolice. Merită menționate: orzul, grâul, porumbul și secara, ingrediente din care poate fi obținut amidonul, fermentat ulterior cu ajutorul drojdiei. În esență, indiferent de tipul produsul final, procesul de realizare este descris de aceleași cinci etape:
 
Germinarea orzului 

Germinarea orzului se realizează cu scopul de obținere a malțului. În condiții de umiditate, boabele de orz germinează, determinând transformarea amidonului în maltoză. 
 
Măcinarea malțului

În cea de-a doua etapă a procesului de realizare, malțul (măcinat în prealabil) se amestecă în apă caldă, rezultatul fiind cunoscut sub denumirea de “must de bere”. În acest pas, zaharurile din malț sunt transferate în apă. 
 
Adăugarea hameiului

Mixtura denumită “must de bere” este supusă acum unui proces de fierbere, adăugându-se sistematic hamei, astfel încât lichidul obținut să obțină “acea” aromă de bere. Hameiul nu oferă doar gust berii, ci asigură și o conservare bună a acestei băuturi alcoolice. 
 
Intră chiar acum pe auchan.ro și vezi care sunt cele mai oferte de astăzi la berea fără alcool. Ai parte de bere fara alcool la preturi avantajoase, pe care o poți comanda rapid acasă.

Fermentarea 

După ce mixtura nou obținută s-a răcit (însă nu foarte mult), în compoziția acesteia se va adăuga și drojdia de bere, astfel încât procesul de fermentare să poată începe. Se recomandă o temperatură medie e amestecului peste care se toarnă drojdia. 
 
Filtrarea berii 

Ultima etapă esențială din realizarea acestei băuturi alcoolice este filtrarea, pentru ca produsul final să aibă acea limpezime pe care suntem atât de obișnuiți să o descoperim. La final, berea se va îmbutelia în diferite ambalaje: sticle, cutii, PET din plastic sau butoiașe metalice. 
 
Care sunt principalele tipuri de bere?

Pe rafturile magazinelor putem găsi astăzi următoarele sortimente: 
  • Bere neagră filtrată; 
  • Bere neagră nefiltrată; 
  • Bere fără alcool;
  • Bere blondă superioară; 
  • Bere blondă pasteurizată; 
  • Bere blondă nepasteurizată; 
  • Cremă de bere; 
  • Bere brună; 
  • Bere cu lămâie. 
     
Care sunt cel mai des auzite mituri despre bere?

La fel ca în cazul oricărui alt produs celebru, chiar și în jurul berii s-au raspandit o mulțime de mituri. Iată-le pe cele mai populare dintre acestea: 

Berea la sticlă este mai bună decât cea la cutie 

Chiar dacă părerea generală poziționează berea la sticlă în fața celei consumate la cutie, cea dintâi prezintă un mari dezavantaj: contactul cu lumina și oxigenul. Odată cu trecerea timpului, oxigenul pătrunde sub capacul berii, determinând astfel un gust ciudat al acesteia. Mai mult decât atât, lumina poate avea o influență negativă asupra lichidului din recipientul transparent. Studiile arată că dozele din aluminiu reprezintă cel mai eficient recipient de păstrare a berii, aceasta menținându-și cel mai bine proprietățile într-un astfel de ambalaj. 

Berea rece este cea mai savuroasă 

Este unul dintre cele mai răspândite mituri, de anumiți producători ce ofereau o bere mai puțin aromată. Știința se ascunde în spatele acestui mit extrem de popular: atunci când este servită la o temperatură scăzută, receptorii de pe limbă sunt inhibați, iar creierul nu mai poate primi aceleași semnale, privind gustul berii. Experții recomandă ca berea să fie servită la o temperatură cuprinsă între cea a camerei și temperatura înregistrată în frigider. 
 
Berea brună este mai puternică decât berea blondă

Mulți cred că o nuanță mai închisă a berii determină o concentrație de alcool mai ridicată. Însă acesta este un alt mit construit în jurul berii. Culoarea nu are absolut nicio legătură cu tăria acesteia, deoarece tipul malțului este cel care stabilește cromatica unei beri. Un malț mai închis la culoare spune despre acest ingredient ca a fost prăjit sau caramelizat în prealabil și nici nu conține zahăr fermentabil, așadar, nu are cum să modifice procentul de alcool din bere. 
 
Intră acum pe link-ul de mai sus și vezi ce oferte la bere găsești astăzi în oferta auchan.ro!

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies