marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

King of Cool, 87 de ani de legenda. Paul Newman, barbatul cu cei mai frumosi ochi albastri. Filmul care i-a pus in pericol cariera unui titan de la Hollywood

Pe 26 ianuarie se implinesc 87 de ani de cand s-a nascut barbatul cu cei mai electrizanti ochi albastri din istoria filmului - Paul Newman.

King of Cool, 87 de ani de legenda. Paul Newman, barbatul cu cei mai frumosi ochi albastri. Filmul care i-a pus in pericol cariera unui titan de la Hollywood

GELERIE FOTO: 18 IMAGINI DIN CARIERA LUI PAUL NEWMAN!


Vestea mortii sale pe 26 septembrie in 2008 a tulburat America, desi fanii stiau de lunga sa lupta cu cancerul la plamani. Putine staruri imbatranesc cu eleganta si gratia lui Paul Newman, actorul a jucat in peste 70 de filme, a castigat un Oscar in 1987 pentru "Culoarea banilor", dar si premiul pentru cel mai bun actor la Cannes, in 1985, pentru "Lunga vara fierbinte". 

A fost unul dintre cele mai stilate staruri din istoria filmului, a devenit un icon al cinematografiei mondiale cu roluri de rebel sau bad boys carismatici si nu a ezistat sa transmita mesaje politice prin filmele sale.  In tinerete era confundat cu Marlon Brando si impartea aceeasi porecla cu Steve McQueen  - King of Cool. 


A fost nominalizat de zece ori la premiile Oscar, a fost insurat timp de 50 de ani cu Joanne Woodward, a fondat un imperiu, a adus o activitate filantropica devenita legendara si a avut o pasiune nebuna pentru cursele de automobilism - acestea sunt cateva din amintirile pe care fanii le au despre el. A donat peste 300 de milioane de dolari organizatiilor caritabile, a fost pilot de curse, a sustinut  drepturile homosexualilor si a fost ingrijorat de incalzirea globala.

A fost atat de coplesit de propria imagine de star si de puterea de seductie a stralucitorilor sai ochi albastri incat a declarat: "Imi imaginez epitaful meu: <<Aici zace Paul Newman, care a murit un ratat pentru ca ochii lui au devenit caprui>>"

S-a nascut pe 26 ianuarie 1925 in suburbiile din Cleveland, in familia unui patron de origine iudeo-germana al unui magazin sportiv. A fost interesat de actorie de la 7 ani, datorita mamei si unchiului sau. A servit marina militara a Statelor Unite in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Si-a luat licenta in stiinte economice si a studiat actoria la prestigioasa Universitate Yale.

In 1949 s-a insurat cu Jacky Witte, cu care a avut 3 copii Scott, Susan si Stephanie si de care va divorta in 1958 dupa noua ani de casnicie. In 1950, dupa moartea tatalui sau, a preluat afacerea familei, insa viata pe care o ducea nu l-a multumit.  De o frumusete iesita din comun si cu un sex appeal letal nu i-a fost greu sa ajunga pe Broadway si sa debuteze la inceputul anilor '50 pe micul ecran.


Debutul pe marele ecran il are cu pelicula "The Silver Chalice" in 1954 in regia lui Víctor Saville, un film cu tema religioasa care a fost un la un pas sa-i incheie cariera. Actorul si-a considerat prestatia atat de slaba incat a cumparat spatiu intr-un ziar de reclame si si-a cerut scuze celor care au dat bani sa vada filmul.

Primul success il va avea cu film ce a avut un puternic impact international “Somebody Up There Likes Me" (1956) de Robert Wise unde a interpretat rolul boxeurului Rocky Graziano, rol pentru care a dat proba si Steve McQueen.



Cu filme ca The Hustler (1961), The Prize (1963), Hud (1963), Cool Hand Luke (1967) si Butch Cassidy and the Sundance Kid (1969) atinge statutul de star de box office.  In 1958, joaca in drama "The Long, Hot Summer", prima colaborare cu Martin Ritt –unul din regizorii sai preferati. Aici o intalneste pe Joanne Woodward care abia castigase Oscar-ul pentru cea mai buna interpretare feminina si de care se indragosteste. Cei doi sa casatoresc in acelasi an si raman impreuna pana la moartea actorului in 2008. Au avut impreuna 3 fete: din 1993 una din fetele sale, Elinor Teresa Newman, a fondat Newman's Own Organics, o bransa a companiei create de Newman in 1982.


Aceasta produce alimente, iar profitul e donat integral catre diverse organizatii non-guvernamentale. Compania a donat pana in prezent peste 300 de milioane de dolari. In 1968 isi face debutul ca regizor cu drama romantica "Rachel, Rachel" dandu-i posibilitatea lui Joanne Woodward sa faca unul din cele mai bune roluri ale ei.


A fost nominalizat la Oscar pentru rolurile din A Cat on a Hot Tin Roof (1958), The Hustler (1961), Hud (1963), Cool Hand Luke (1967, Absence of Malice (1981), The Verdict (1982) si The Color of Money (1986) Nobody's Fool (1994) si Road to Perdition (2002). Aceasta a fost si ultima sa aparitie pe marile ecrane. In 2007, actorul anunta ca a renuntat la actorie dand vina pe faptul ca i-a slabit memoria.

Paul Newman alaturi de Joanne Woodward

 

Ce reprezenta actoria pentru Paul Newman? "Este ca si cum ti-ai da pantalonii in jos. Te simti expus" declara actorul. A jucat alaturi de cele mai frumoase femei ale Hollywoodului in anii '60 si '70 insa a declarat ca nu a fost tentat niciodata de ele. "De ce sa mananci un hamburger cand ai acasa friptura?"


Un om de o mare constiinta politica si sociala a infiintat fundatia Scott Newman, destinata ajutorarii si apararii persoanelor victime ale drogurilor. Fundatia a purtat numele singurului sau fiu, mort la 28 de ani in urma unei supradoze.


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies