Lumea violenta din cartierul „Orasul zeilor” este vazuta prin ochii lui Buscape, un pusti care nu vrea sa se amestece in viata de cartier si care are un vis: sa devina fotograf. Dadinho, un alt tanar din cartier, are si el un tel in viata, de aceasta data mai in ton cu realitatea cruda de pe strazile orasului: el viseaza sa ajunga cel mai de temut infractor din Rio. Buscape si Dadinho aleg drumuri diferite, dar amandoi incearca sa-si descopere rostul intr-o lume in care singura lege este violenta.
Filmul este socant prin maniera realista in care este prezentata violenta din strada. Orasul zeilor este o lume inchisa, cu liderii ei si propria lege, in care nu poti fi doar un simplu observator, ci trebuie sa participi. Fernando Meirelles, regizorul productiei, s-a hotarat sa se inhame la acest proiect dupa ce a citit cartea cu acelasi nume scrisa de Paulo Lins. Regizorul a ales pentru proiect o echipa tehnica de profesionisti si o distributie formata din actori necunoscuti si oameni obisnuiti alesi din cartierele rau-famate din Rio, unii dintre ei fiind chiar din „Orasul Zeilor”.
Actorii au urmarit scenariul filmului, dar au si improvizat, dand astfel un aer real filmului. La filmari, unul dintre actori, care trebuia sa joace o scena in care il agresa pe un tanar, a fost sfatuit de regizor cu doua saptamani inainte de filmare sa-si agreseze partenerul in fiecare zi pentru a exersa. Cand cei doi au trebuit sa filmeze scena, tanarul agresat a cedat psihic si a inceput sa planga, astfel facand scena sa para mai reala.
Filmarile nu au avut loc chiar in cartierul „Orasul zeilor”, renumit pentru bandele criminale, ci in cartierele din imprejurimi, mai putin periculoase. Fernando Meirelles, meticulos in descrieri, a declarat intr-un interviu ca daca ar fi stiut care sunt pericolele la care se supune daca filmeaza intr-un cartier marginas din Rio, nu ar fi facut niciodata filmul.
Regizorul a folosit imagini preluate prin satelit ale adevaratului cartier „Orasul zeilor” pentru a arata teritoriile cucerite de bande. Se pare ca Meirelles are o inclinatie pentru filmele cu tematica sociala, o alta productie regizata de el fiind „Domesticas”, un film despre vietile unor menajere din Sao Paolo.
Visul lui Fernando Meirelles este sa faca in Brazilia ceea ce Pedro Almodovar face in Spania, sa aduca publicului international filmele braziliene, tulburatoare chiar daca nu sunt realizate cu un buget mare. „Orasul zeilor” a primit patru nominalizari la Oscar in 2004 si a castigat numeroase premii la festivaluri internationale, printre care premiul BAFTA pentru cel mai bun film intr-o limba straina si premiul pentru cel mai bun film strain la British Independent Film Awards.
Premiantă în premieră după o carieră de invidiat, actrița a primit recunoașterea breslei în uralele spectatorilor, dar și a familiei sale de acasă.