marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Povesti tulburatoare: 7 filme pe care sa le vezi dupa moartea lui Amy Winehouse

Moartea cantaretei Amy Winehouse la 27 de ani i-a socat profund pe fanii britanici care propun ca viata artistei sa devina subiect de film. Moartea sa tragica a facut sa fie comparata cu artisti ca Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison sau Kurt Cobain. Noi va recomandam 7 filme care spun povestile tulburatoare ale unor artisti celebri.

1. I'm Not There/ Noi suntem Bob Dylan ( 2007)

Daca moartea lui Amy Winehose v-a adus aminte de trista soarta a lui Heath Ledger nu trebuie sa ratati filmul nominalizat la Oscar in 2007. Este povestea impresionanta a viatii legendei rock - Bob Dylan, spusa in diferite ipostaze ale evolutiei sale de 6 actori: Richard Gere, Christian Bale, Heath Ledger, Ben Whishaw, Marcus Carl Franklin si Cate Blanchett.

2. Pink Floyd The Wall / Pink Floyd: Zidul (1982)

Cand a fost lansat in 1982, a fost numit unul dintre cele mai mari musicaluri moderne. Inspirat de albumul cu acelasi titlul al celor de la Pink Floyd si de viata lui Roger Waters, unul dintre liderii formatiei, drama care primit 2 premii BAFTA  spune povestea rockerului care nu mai putea urca pe scena decat drogat. Crescut intr-o atmosfera represiva si influentat de o mama mult prea protectoare, rockerul Pink cauta eliberarea prin muzica. Cu Bob Geldof in rolul principal intreg filmul este o metafora a Zidulului/ The Wall care exprima izolarea.

3. Ray (2004)

Nominalizat pentru 6 Premii Oscar, inclusiv cel pentru “Cel mai bun film”, Ray il prezinta pe actorul premiat cu Oscar Jamie Foxx in rolul artistului care a luptat cu imposibilul pentru a deveni o adevarata legenda a muzicii. Este povestea triumfatoare, absolut remarcabila, a unuia dintre geniile muzicale adevarate ale Americii, Ray Charles. O lectie de viata si  o poveste adevarata a unui muzician care a luptat mai mult si a mers mai departe decat si-ar fi putut imagina vreodata cineva.

4. Walk The Line/ Povestea lui Johnny Cash ( 2005)

Johnny Cash putea sa aiba soarta lui Amy Winehouse ( Jim Morrison, Kurt Cobain, Janis Joplin)  insa a fost salvat de  June Carter. Povestea lui Johnny Cash va va emotiona profund. Cantaret. Rebel. Proscris. Erou. Cu tonalitatea sa cu totul speciala, cu privirea sa de gheata si cu o voce intensa ca intunericul noptii, legendarul "Barbat in Negru" a revolutionat muzica - si a ramas in memoria tuturor drept un idol american veritabil.

Nominalizatul la  Oscar Joaquin Phoenix si castigatoarea premiului Oscar Reese Witherspoon stralucesc in rolurile artistilor Johnny Cash si June Carter.

5. The Doors (1991)

Fanii The Doors au fost cutremurati de vestea mortii lui Jim Morrison, care nu era doar solistul uneia dintre cele mai iubite formatii de rock, ci el insusi era una dintre cele mai reprezentative figuri ale muzicii din anii '60. La fel ca si Amy Winehouse, viata lui Jim Morrison a fost marcata de lupta cu drogurile, care in final, l-a invins. Aparut in 1991, filmul regizat de Oliver Stone, cu Val Kilmer in rolul solistului, a adus in prim plan viata lui Morrison, obsesia lui pentru moarte, dependenta de droguri puternice si alcool, dar si imensul sau talent, fiind un artist unic. Pentru acest rol, Val Kilmer s-a pregatit un an de zile, timp in care a incercat sa isi inteleaga cat mai bine personajul, mergand in locurile frecventate de artist, i-a purtat hainele si si a memorat toate versurile cantecelor formatiei. Asemanarea dintre Kilmer si Morrison a socat pe multa lume, iar interpretarea sa a fost considerata uluitoare chiar si de catre membrii formatiei, care au declarat ca nu puteau distinge vocea actorului de cea a lui Morrison.  Ca si Amy Winehouse, Jim Morrison a murit la varsta de 27 de ani, o varsta care pare a fi fatala pentru multe vedete (Kurt Cobain si Janis Joplin au murit si ei tot la 27 de ani).

6. La vie en rose (2007)

O voce incofundabila si o artista desavarsita, Edith Piaf a avut o viata extrem de agitata. In 2007, regizorul Olivier Dahan a tranpus viata ei pe marile ecrane in "La Vie en Rose", cu Marion Cotillard in rolul cantaretei, rol pentru care a obtinut premiul Oscar. Filmul prezinta viata lui Piaf incepand din copilarie si terminand cu momentul mortii ei. Considerata cea mai celebra cantareata franceza, Edith Piaf a dus o viata grea pana la maturitate. Abandonata de parinti, crescuta de bunica ei pentru o perioada, ea a fost nevoita sa lucreze de mica prin baruri, si sa traiasca printre prostituatele Parisului.  Ea a fost descoperita in 1935, de catre patronul unui club de noapte Louis Leplee, cel care a incurajat-o spre o cariera muzicala. Ani la rand a urmat diferi diferite tratamente, fiind internata in clinici de dezintoxicare datorita depdendentei de morfina si alcool.Ea a murit la varsta de 47 de ani, rapusa de cancer, in 1963. Insa celebrele ei melodii, "La Vie en Rose" si "Non, Je Ne Regrette Rien" vor ramane nemuritoare datorita vocii ei unice.

7.Control (2007)

Declarat cel mai bun film britanic din 2007, "Control" prezinta viata lui Ian Curtis, solistul formatiei Joy Division. Bazat pe romanul autobiografic "Touching from a Distance" scris de Deborah Curtis (sotia cantaretului), "Control" prezinta evenimentele ce i-au marcat viata solistului, incepand cu adolescenta, in care era un tanar timid si retras si terminand cu momentul sinuciderii sale in 1980. Problemele de sanatate (suferea de epilepsie si refuza orice tratament), probleme romantice (n-a putut niciodata sa aleaga intre sotia sa Deborah si Anna, o belgianca pe care o cunoaste in timpul unui concert si ii va deveni amanta) si succesul fenomenal caruia nu a stiut sa ii faca fata, l-au adus pe artist in praful mortii, acesta alegand sa se spanzure in propria casa, cu putin timp inaintea celui mai mare turneu al formatiei in SUA.

 

Cele mai citite

O nouă seară Agatha Christie, cu al său genial detectiv, Hercule Poirot - Moarte pe Nil

După un scenariu de Michael Gree și bazat pe romanul omonim din 1937 al celebrei scriitoare de romane polițiste, este o continuare a filmului Crimă în Orient Express (2017), a fost produs de Branagh, Ridley Scott, Judy Hofflund și Kevin J. Walsh.

Citeste mai mult ►

Modifică setările cookies