Cu puţin înainte de-a comemora 5 ani de la dispariţia regretatului suveran, VOYO vă prezintă povestea din adevărată spatele istoriei romanţate a ultimului monarh român.
Istoria poate lua multe forme şi multe dintre ele nu sunt exacte, ca în cazul Regelui Mihai I al României, a cărui poveste adevărată a fost denaturată de propaganda comunistă. Cu ajutorul imaginilor de arhivă şi al unei serii de interviuri cu istorici, cercetători şi chiar cu regele însuși, descoperim o faţetă a istoriei României despre care mulţi poate nu ştiu.
Lansat chiar de Ziua Regelui, în 2016, la cea de-a 150-a aniversare a Casei Regale in Romania, documentarul „Regele Mihai - Războiul Regelui“, narat de Marcel Iureș, este ultima dintre marile povești nespuse ale celui de-al Doilea Război Mondial, dezvăluită de ultimul Șef de Stat din acele vremuri rămas în viață, Regele Mihai I al României. „Am luat trenul spre Berlin să vedem ce ar fi rezervat cealaltă cale și am avut un prânz cu Hitler. Nu a fost deloc o întâlnire plăcută.“ Povestea deciziei unui Rege care, într-un punct critic în al Doilea Război Mondial, a renunțat la sprijinul acordat Germaniei, îndreptând România spre Aliați și a grăbit sfârșitul războiului.
Este o poveste a intrigilor de palat. Și o poveste a decepțiilor. De la Palatul Buckingham spre București. De la Moscova spre Washington. Semnale diplomatice pierdute, spioni aristocratici, șantaj sub amenințarea pistolului. Și curajul unui tânăr rege ce a îndrăznit. Izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial găsea România ca o națiune tânără, de abia atingând vârsta de 20 de ani.
„Regele Mihai - Războiul Regelui“ arată lupta tânărului monarh Mihai I pentru un echilibru între politica internă şi politica externă în vremuri tulburi şi felul în care acesta a continuat să lupte pentru ţara lui iubită chiar şi din exil.
Documentarul „Regele Mihai - Războiul Regelui“ este disponibil pe VOYO din 16 noiembrie.