marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

A murit Liviu Ciulei, unul dintre cei mai mari si creativi regizori din istoria cinematografiei romane

Regizorul Liviu Ciulei a murit in noaptea de luni spre marti, la varsta de 88 de ani, in Germania. Liviu Ciulei ramane in amintirea tuturor ca fiind unul dintre cei mai mari si creativi regizori din istoria cinematografiei romane.

A murit Liviu Ciulei, unul dintre cei mai mari si creativi regizori din istoria cinematografiei romane

CLICK AICI PENTRU GALERIE FOTO CU CELE MAI BUNE FILME ALE REGIZORULUI LIVIU CIULEI

Nascut pe 7 iulie 1923, Liviu Ciulei a studiat teatrul  la Conservatorul Regal de Muzica si Teatru din Bucuresti, iar apoi arhitectura.

A debutat ca actor in 1946, jucand rolul lui Puck in "Visul unei nopti de vara" la Teatrul Odeon din Capitala. Ulterior s-a alaturat echipei Teatrului Municipal din Bucuresti, actualul Teatru Bulandra, unde a debutat ca regizor in 1957, punand in scena "Omul care aduce ploaia" de Richard Nash. Liviu Ciulei este director onorific al Teatrului "Bulandra".

Cariera spectaculoasa a lui Liviu Ciulei include peste 20 de filme, la care a lucrat in calitate de regizor, actor sau scenarist, precum si numeroase spectacole de teatru, unde si-a pus semnatura ca regizor, scenograf sau actor, aceste productii fiind recompensate de-a lungul timpului cu distinctii prestigioase.

"Padurea spanzuratilor", filmul lui Ciulei ecranizat in 1964 dupa romanul omonim al lui Liviu Reabreanu, a fost apreciat atat la nivel national cat si la nivel international. Prin P?durea spanzuratilor, filmul artistic romanesc se face cunoscut in lumea intreaga.

 

In anul 1965, participând la la Festivalul International al Filmului de la Cannes, Franta, regizorul Liviu Ciulei a fost recompensat cu Premiul pentru regie. Viziunea sclipitoare a lui Ciulei i-a facut pe toti sa aprecieze capacitaea lui Ciulei de a gandi si in termeni cinematografici, de a produce valori deosebite care puteau sa faca fata exigentelor circuitului international.


La experienta de regizor, actor, scenograf si scenarist s-a adaugat cea de director artistic, Liviu Ciulei ocupand aceasta pozitie, timp de zece ani, pentru Teatrul "Bulandra" din Bucuresti, dar si pentru Teatrul "Tyrone Guthrie" din Minneapolis.

De asemenea, Liviu Ciulei a fost profesor de teatru la doua universitati prestigioase: Columbia University si New York University. Liviu Ciulei era membru de onoare al Ordinului Arhitectilor.


In 2009, a fost lansat volumul "Liviu Ciulei. Cu ganduri si amintiri", care contineschite de spectacole, fotografii si insemnari ale marelui regizor de teatru si film. regizorul si-a descris cartea ca fiind  "mult mai mult o dovada a unor idei de scenografie si mai putin de regie (...); e foarte greu sa descrii fenomenul de regie".

 

Liviu Ciulei a fost unul dintre cei mai apreciati oameni de cultura din Romania, respectat atat de public cat si de colegii sai de breasla. Criticul de teatru Alice Georgescu l-a descris pe Liviu Ciulei ca fiind una dintre cele mai importante si misterioase personalitati din teatru, "un om caruia nu ii place sa vorbeasca despre sine".

 


Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies