marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Studioul Disney a fost dat in judecata de un scenarist. Filmul de Oscar de la care a pornit disputa dintre cele doua parti

Compania Walt Disney a fost data in judecata de un scenarist si producator de la Hollywood, marti, care o acuza ca i-a furat ideea pentru ”Zootropolis/ Zootopia”, filmul care a castigat premiul Oscar la categoria ”cel mai bun lungmetraj animat” in acest an, informeaza Reuters.
Studioul Disney a fost dat in judecata de un scenarist. Filmul de Oscar de la care a pornit disputa dintre cele doua parti

Gary Goldman, care a lucrat la proiecte cinematografice precum "Total Recall", cu Arnold Schwarzenegger in distributie, si ”Raport special/ Minority Report”, cu Tom Cruise, a dat in judecata compania Disney pentru nerespectarea drepturilor de autor la un tribunal din Los Angeles.


Scenaristul a declarat ca Disney a copiat, uneori chiar textual, temele, cadrele, actiunea, personajele si dialogul, precum si titlul proiectului sau, ”Zootopia”, pe care l-a propus studioului in anii 2000 si 2009.


Compania Disney si asociatii nu doar ca accepta copierea neautorizata a materialelor originale concepute de alte persoane, ci incurajeaza aceasta practica, se afirma in documentele depuse in instanta de scenarist.


”Au procedat astfel cu «Zootopia», cand au copiat proiectul lui Gary L. Goldman”, mai arata dosarul.


”Procesul intentat de domnul Goldman este plin de acuzatii false. Este o incercare necinstita de a revendica un film de succes pe care nu l-a creat”, au transmis reprezentantii companiei Disney, precizand ca se vor apara in instanta.


Filmul ”Zootopia” a generat incasari de peste un miliard de dolari in intreaga lume de la premiera sa, care a avut loc in 2016, iar in urma cu o luna a castigat premiul Oscar pentru cel mai bun lungmetraj de animatie.


Pelicula analizeaza ideea de prejudecata prin intermediul unei povesti amuzante a unui iepure, a carui voce este asigurata de actrita Ginnifer Goodwin, care isi paraseste locuinta pentru a deveni politist intr-o metropola a animalelor.


Byron Howard, unul din regizorii filmului, a spus, in discursul sau de acceptare a premiului Oscar, ca dezvoltarea proiectului ”Zootopia” a inceput cu cinci ani in urma, cu speranta ca ”dupa ce va avea premiera, acest film va face lumea un loc putin mai bun”.


Gary Goldman, prin intermediul companiei sale, Esplanade Productions Inc, cere plata unor daune financiare, ce nu au fost insa specificate, inclusiv din vanzarile de bilete si de produse adiacente.


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies