marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Sylvia Kristel. Moartea unui sex simbol: Emmanuelle

Actrita olandeza Sylvia Kristel, o vedeta a filmelor erotice din anii 1970 si 1980, celebra mai ales pentru productiile din seria "Emmanuelle", a murit in noaptea de miercuri spre joi, din cauza unui cancer.

Sylvia Kristel. Moartea unui sex simbol: Emmanuelle

"A murit in timpul noptii, in somn", a declarat Marieke Verharen, agentul de presa al actritei olandeze, adaugand ca Sylvia Kristel a murit "din cauza unui cancer". Actrita a suferit un accident vascular cerebral la inceputul lunii iulie si a fost spitalizata. Verharen nu a precizat daca artista a murit la spital sau in locuinta ei. Sylvia Kristel suferea de cancer la gat si a urmat un tratament contra metastazelor hepatice.


Sylvia Kristel avea 22 de ani cand se lansa ca regina genului soft core in anul 1974 - pe atunci Emmanuelle era cel mai vizionat film al anului in cinematografele din Franta si a cucerit America la fel de repede. Britanicii de la publicatia Telegraph au notat ca peste 650 de milioane de oameni au vazut-o goala in cele 4 filme din seria Emmanuelle si in serialul de TV care a urmat.


De-a lungul vietii, fosta cantareata, model si actrita olandeza, a fost casatorita de doua ori, a avut nenumarate aventuri, s-a luptat cu cancerul, alcoolismul si drogurile, a facut o avere si a pierdut-o in cativa ani din cauza barbatilor si a stilului de viata.


Nascuta in Utrecht, in 1952, Sylvia Kristel a avut o educatie religioasa stricta, insa la 17 ani a intrat in lumea modeling-ului. Avea un IQ de 164 care i-a permis sa sara peste 4 ani de scoala: actrita  vorbea olandeza, engleza, franceza, germana si italiana si a devenit celebra jucand incepand cu 1974 in “Emmanuelle”, care a ramas unul dintre cele mai de succes filme frantuzesti produse vreodata. Filmul a facut incasari globale de peste 100 de milioane de dolari si a rulat la celebrul cinematograf Arc de Triomphe de pe Champs-Elysées timp de 11 ani.


In Paris cinematograful in care se viziona filmul era ca un monument turistic. Feministele ne criticau pentru ca prezentam femeia doar ca pe un obiect al fanteziilor barbatilor, insa toata lumea voia sa-l vada" a povestit actrita acum cativa ani in Telegraph. Povestea unei neveste plictisite de viata alaturi de barbatul ei (diplomat) si care culege fructele placerii sexuale in paradisul exotic in Thailanda a intrat in cultura pop si a fost primul astfel de film care s-a bucurat de un succes comercial urias. In SUA, pelicula a fost adusa in cinematografe de Columbia Pictures. Numele "Emmanuelle" a devenit sinonim cu filmul erotic.


Inainte de a debuta ca model, Sylvia Kristel a fost chelnerita, secretara si chiar angajata la o statie de benzinarie in perioada in care incerca sa-si construiasca o cariera ca dansatoare. Prima relatie sentimentala serioasa a fost cu scriitorul belgian Hugo Claus (1973 – 1977), mai batran cu 37 de ani decat ea, si cu care are un baiat, Arthur, nascut in 1975. L-a parasit pe Claus pentru Ian McShane (1977-1980), mai mare cu zece ani decat ea, pe care l-a cunoscut pe platourile de filmare de la “Man behind the mask” si cu care s-a mutat in SUA. Alaturi de acesta a avut o relatie violenta: actrita si-a scufundat viata in droguri si ajungea sa cheltuie sute de mii de dolari pe luna pe cocaina. Al doilea ei sot Philippe Blot (1986-1991), producator de filme,  a adus-o in pragul falimentului in doar cativa ani. Diagnosticata in 2005 cu cancer la gat extins si la plamani a avut nevoie de o interventie chirurgicala pentru a fi salvata.


Sursa foto: Getty


 


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies