marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

The Dark Knight Rises, filmul cu cele mai multe imagini IMAX creat vreodata la Hollywood

Inainte sa rupa recorduri financiare, mult asteptatul blockbuster The  Dark Knight Rises a mai trecut de o bariera: a devenit filmul cu cele mai multe scene filmate IMAX din istorie la Hollywood. Pelicula regizata de Christopher Nolan si care incheie trilogia lui Batman are peste 60 de minute de imagini filmate IMAX, mai mult decat orice alta pelicula realizata pana acum, scrie The Wall Street Journal

The Dark Knight Rises, filmul cu cele mai multe imagini IMAX creat vreodata la Hollywood

Recordul precedent ii apartinea tot lui Christopher Nolan insa cu The Dark Knight care avea 40 de minute de secvente filmate IMAX. Aceasta tehnologie a devenit extrem de populara in ultimii ani la Hollywood in special pentru blockbusterele care se lanseaza in perioada  verii. De mentionat este ca desi foarte multe filme sunt lansate IMAX, de obicei, ele sunt reconvertite folosind aceasta tehnologie si nu sunt filmate propriu zis cu camere IMAX, un proces de altfel extrem de costisitor.


Specialistii prezic incasari de peste 1 miliard de dolari la nivel mondial  pentru The  Dark Knight Rises. In 2008, The Dark Knight a strans 1,001 miliarde de dolari.



 

The Dark Knight Rises nu este singurul film IMAX al verii: lista mai cuprinde filme  ca "The Avengers," "The Amazing Spider-Man," "Men in Black 3,", "Dark Shadows" al lui Tim Burton si  "Prometheus" al lui Ridley Scott. Insa spre deosebire de acestea The Dark Knight Rises este singurul filmat folosindu-se aparatura IMAX. Nolan a dezvaluit ca practic toate scenele de actiune au fost filmate in IMAX si ca a filmat chiar cateva scene de dialoguri si secvente intime dramatice in acest format, ceea ce nu mai facuse pana acum. Camerele IMAX costa pana la jumatate de milion de dolari iar bugetul filmului s-a ridicat  la 250 de milioane de $ fiind cel mai scump din seria Batman.



Acum 4 ani The Dark Knight stabilea o premiera in utilizarea camerelor IMAX pentru un lung metraj, Nolan filmand 4 secvente majore, intre care spargerea bancii din debutul filmului si urmarirea de masini de la mijloc, in cea mai inalta rezolutie posibila. Efectul pe ecran e impresionant.


Tehnica IMAX mareste calitatea imaginii, insa procesul de filmare este unul dificil care le-a dat batai mari de cap si actorilor. Gary Oldman a povestit cat de greu i-a fost la filmarile de la The Dark Knight Rises:

"Camera IMAX e ceva straniu. Nu poti filma pentru prea mult timp. Ai doua scene dintr-o rola de film, cred. Problema cu ea ar fi ca se aude tare. Este un echipament foarte zgomotos si destul de greoi – nu poti tine o camera IMAX in mana, trebuie sa o fixezi pe ceva. Si trebuie sa dublezi tot ce faci pe IMAX, pentru ca nu se aude dialogul". 


Vara trecuta in timp ce filmarile de la The Dark Knight Rises erau in plina desfasurare, o camera IMAX a fost distrusa dupa ce un cascador a lovit-o in plin. The Dark Knight Rises va fi lansat in cinematografe pe 20 iulie 2012. Biletele pentru un film IMAX sunt de obicei cu pana la 30% mai scumpe decat pentru un film obisnuit. Succesul acestor tip de filme i-a facut pe patronii de cinematografe din SUA sa  lanseze tot mai sale care sa permita vizionarea in acest sistem.



Ce inseamna tehnologia IMAX?

Tehnologia IMAX (Image Maximum) are la baza o pelicula de film speciala de 70mm, iar sistemul de proiectie cu lentile duble si sistemele audio digitale de tip tridimensional creeaza o experienta 3D autentica.

Tehnologia proiectorului IMAX este unica si permite rularea simultana a doua benzi de film la o viteza de 24 de cadre pe secunda. Pentru a obtine efectul de proiectie 3D, lentilele proiectorului sunt aliniate cu precizie si genereaza pe ecranul gigant imagini suprapuse pentru ochiul drept si pentru ochiul stang al spectatorilor. De asemenea, filtrele polarizate aplicate lentilelor proiectorului sunt realizate astfel incat sa se potriveasca cu cele din ochelarii speciali ai spectatorilor.

Lumina generata de lampile de 15.000 de wati ale proiectorului IMAX 3D este atat de puternica, incat, daca ar fi amplasata pe Luna, s-ar vedea cu ochiul liber de pe Pamant. De asemenea, pelicula de film IMAX are o rezistenta atat de ridicata incat ar putea fi folosita pentru tractarea unui camion.
 


Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies