marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

The Dark Knight Rises: final grandios pentru cea mai complexa trilogie cu super eroi creata vreodata

Capodopera. Spectaculos. Emotionant. Impresionant. Grandios. Acestea ar fi cuvintele cele mai potrivite care sa descrie finalul trilogiei The Dark Knight. The Dark Knight Rises nu doar incheie exceptional  legenda celui mai complex super erou creat vreodata, ci este si o capodopera a regizorului Christopher Nolan. Blockbusterele cu super eroi nu vor mai fi niciodata asa...de bune.

The Dark Knight Rises: final grandios pentru cea mai complexa trilogie cu super eroi creata vreodata

 

Am intrat cu mari asteptari la acest film, iar ele au fost depasite din primele minute. Profunzimea pe care Nolan a construit-o povestii Cavalerului Negru a ridicat aceasta trilogie la rangul de capodopera. Criticii straini au indraznit chiar sa spuna ca aceasta serie este "Nasul" unei noi generatii.
 


Se spune ca nu poti fi genial tot timpul, dar regizorul Christopher Nolan este exceptia de la regula. De la inceputul trilogiei, care a debutat cu Batman Begins in 2005, aceasta s-a autodepasit de fiecare data, prima oara in The Dark Knight, iar acum o face din nou, cu The Dark Knight Rises. De fapt, uitandu-te in CV-ul lui Christopher Nolan, iti dai seama ca n-a facut niciodata un film prost, ci doar pelicule complexe, impresionante si uluitoare.


Poate ca The Dark Knight Rises nu este la fel de tulburator ca The Dark Knight, in care Heath Ledger a creat cel mai fascinant erou negativ al deceniului, dar este finalul pe care aceasta trilogie merita sa-l primeasca. Nu dezamageste in nici un fel, ci doar adauga emotie la o poveste intunecata.


The Dark Knight Rises
este exemplul perfect de cum trebuie incheiata o trilogie, asa cum in 2003, se intampla cu  Lord of the Rings.


Actiunea se petrece la 8 ani de la momentul in care Cavalerul Negru a decis sa se auto-exileze, fiind acuzat de moartea lui Harvey Dent. Insa, Bruce Wayne (Christian Bale) decide sa imbrace inca o data costumul lui Batman, cand un terorist maniac, Bane (Tom Hardy), pune in pericol siguranta oamenilor din Gotham, iar o femeie sireata, Selina Kyle (Anne Hathaway) isi face aparitia in oras. The Dark Knight Rises nu trebuie povestit, nu trebuie divulgat nici un secret din el, ci trebuie vizionat si trait.


Christopher Nolan ne-a prezentat in toate cele trei filme un super erou pentru care masca si costumul nu ii ofera un refugiu sau protectie, ci ii provoaca demonii interiori la o batalie care in final il va distruge. Batman-ul lui Nolan si interpretat genial de Christian Bale nu este "super erou", ci un om care incearca printr-un simbol sa aduca pace intr-un oras condus de furie.

 

 

Noile persoanje din The Dark Knight Rises sunt foarte bune. Si pentru cei care se intreaba daca Bane poate fi la nivelul Jokerului, cei doi nici nu trebuie comparati. Bane este un terorist nemilos, crud si violent, care prin statura sa fizica poate nimici pe oricine. In schimb, Jokerul recurgea mult mai mult la psihic si disperarea psihologica, iar interpretarea lui Heath Ledger este unica. Dar  Bane este un erou negativ infricosator, care iti da fiori de la inceput si pana la sfarsit si se ridica la standardele inalte ale acestei trilogii. Din spatele mastii, Tom Hardy da voce unui dusman care te paralizeaza de frica si care nu se da in laturi de la nimic. Iar vocea lui Bane te va bantui mult timp dupa ce iesi din sala de cinema.

 

Anne Hathaway straluceste in fiecare scena in care apare, si din punctul meu de vedere, ofera cea mai buna interpretare a lui Catwoman: este periculoasa, sireata, sexy si asta fara sa se straduiasca. Nolan a fost inspirat cand i-a oferit rolul pe care l-a jucat cu multa gratie, mister si stralucire.

 

Christian Bale a oferit cea mai complexa interpretare a lui Batman. A surprins cu maretie chinurile sufletesti ale lui Bruce Wayne, lupta interioara si semnificatia Cavalerului Negru: Batman poate fi oricine, puterea sa sta in simbolul pe care-l reprezinta. In acest film, Bruce Wayne este mai vulnerabil ca niciodata, mai chinuit de propriile decizii, iar Bale pune in scena perfect toate aceste trairi.

 

 

Insa, sufletul filmului este Michael Caine, care isi joaca inca o data magistral partitura. Ce s-ar face Bruce Wayne fara Alfred? Un actor cu o experienta monumentala, Caine reuseste sa aduca pe ecrane emotie chiar si cand apare doar pentru cateva minute.

 

Intreaga distributie formata din nume mari ca Christian Bale, Michael Caine, Gary Oldman, Morgan Freeman, Tom Hardy, Anne Hathaway, Marion Cotillard si Joseph Gordon-Levitt au creat roluri extraordinare si fara ei, aceste filme n-ar fi fost niciodata atat de bune.


Pastrand o legatura puternica intre toate cele trei filme, Nolan a construit un univers spectaculos. El a schimbat pentru totdeauna conceptul de blockbuster inspirat de benzi desenate pentru ca a adaugat multa inteligenta, a creat personaje profunde si umane, iar in acelasi timp a pastrat toate elementele unui film urias cu buget imens. Continua sa foloseasca scene de actiune complexe, insa fara sa faca vreun compromis cand vine vorba de scenariu. Finalul seriei este unul surprinzator, emotionant si superb construit.

 

In fata trilogiei The Dark Knight Rises si a lui Christopher Nolan nu poti decat sa spui "jos palaria" si sa te bucuri de una dintre cele mai bune creatii cinematografice din istorie.

 

 


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies