Trilogia Millennium lansata de Stieg Larsson a devenit una dintre cele mai populare serii de carti, care a fascinat o planeta intreaga. Cu un ton glacial, o atmosfera sumbra si personaje bizare, cartile suedezului Larsson au devenit atat de populare incat la 5 ani dupa lansarea in Suedia, a fost facut si primul film, care a consacrat-o pe Noomi Rapace.
In 2011, fascinat de misterul povestii, David Fincher a facut propria sa versiune si a lansat The Girl With The Dragon Tattoo/Fata cu un dragon tatuat, cu Rooney Mara in rolul lui Lisbeth.
Interpretarea ei si transformarea totala i-au cucerit pe critici, care spun ca actrita merita macar o nominalizare la Oscar. Iar filmul este, asa cum ne-a obisnuit deja Fincher, unul plin de mister, nu seamna cudeloc cu altul, are personaje interesante dar bizare in acelasi timp si niste actori pe care nu ai cum sa nu ii apreciezi pentru daruirea cu care isi fac treaba. Fata cu un dragon tatuat merita sa fie pe lista celor mai bune filme din 2011.
Filmul il aduce in prim plan pe Mikael Blomkvist (Daniel Craig), un jurnalist de investigatii cazut in dizgratie, care este contactat de un batran nobil din clanul Vanger - Henrik (Christopher Plummer) pentru a face lumina intr-un caz. Mikael trebuie sa descopere ce s-a intamplat cu nepoata acestuia, Harieta Vanger care a disparut acum 40 de ani.
In ajutorul acestuia vine Lisbeth Salander (Rooney Mara), o tanara hackerita, noncomformista si plina de tatuaje, dar care ascunde o drama cutremuratoare. Impreuna descopera ca disparitia Harietei este legata de o serie de crime oribile petrecute cu 40 de ani in urma. De aici incep aventurile lor.
Pentru cei care au citit cartile si au vazut filmul original, versiunea lui Fincher este o adevarata provocare. Seamana cu cel suedez, are elemente comune, dar in final, iti dai seama ca ai vazut un cu totul alt film, unul in stilul David Fincher. Si chiar daca esti fan inrait al originalului, nu ai cum sa nu apreciezi anumite portiuni ale versiunii americane.
Daca de obicei, remake-urile americane sau versiunile lor erau catastrofale, in acest caz filmul este la fel de bun, asta si datorita lui David Fincher, dar si actorilor exceptionali.
Dintr-o fata aparent timida si linistita, Rooney Mara a trecut prin transformarea vietii ei in acest rol. Dura, imprevizibila, suspicioasa dar cu ceva inocent in ea, Lisbeth in versiunea lui Rooney Mara este o rebela hipnotizanta, pe care ti-ai dori-o sa o cunosti mai mult inca din primele clipe.
Daniel Craig face si el un rol bun si convinge ca poate juca si altceva in afara de agentul 007. Chiar daca dureaza mult pana cand Lisbeth si Mikael se intalnesc in aceeasi camera, atunci cand o fac, dinamica dintre ei este incredibila, ceea ce i-a facut pe multi sa se indragosteasca de acest doua personaje create absolut super atat in carti, cat si in filme.
Craig si Mara fac o echipa puternica, luptatoare, curajoasa, dar si amuzanta in anumite momente.
Pentru cateva clipe exsita riscul sa nu percepi ce anume a facut din aceasta poveste una de succes mondial. Insa, Fincher dezvaluie: eroina neinduplicata, care se razbuna pe atacatori intr-un mod extrem de curajos si echipa de soc creata intre Lisbeth si Mikael nu au cum sa dea gres.
Oricat de carcostas ai fi, nu are cum sa nu iti placa acest film. Din primele clipe, iti atrage atentia, te face curios, te tine cu sufletul la gura, in timp ce personajele bizare isi fac usor, usor loc in mintea ta, de unde nu vor mai pleca mult timp dupa ce inchei vizionarea filmului.
Asa ca The Girl With The Dragon Tattoo nu ar trebui sa lipseasca din "meniul" Oscarurilor 2012, atat pentru interpretarea deosebita a lui Rooney Mara, cat si pentru viziunea regizorala neobisnuita a lui Davind Fincher.
Actrița a reeditat look-ul pe care personajul ei, Jenna Rink, l-a purtat la petrecerea Poise, unde a dansat pe „Thriller”.