marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Violenta si controversele din spatele fenomenului The Hunger Games. De ce este criticat filmul care va stabili noi recorduri

The Hunger Games, productia celor de la Lionsgate care se lanseaza la sfarsitul acestei saptamani se anunta a fi un record in materie de incasari pentru blockbusterele lansate primavara, insa o parte a presei americane si asociatiile de parinti acuza ca filmul elogiaza violenta.

Violenta si controversele din spatele fenomenului The Hunger Games. De ce este criticat filmul care va stabili noi recorduri

Tu esti seful gastii tale. Faci programul oriunde esti, direct de pe telefon. m.procinema.ro – Ghidul tau mobil de filme

Drama SF care a declansat o adevarata isterie in SUA si care a fost comparata ca fenomen cu "Harry Potter" si "Twilight" are sanse sa treaca de 125 de milioane de dolari incasari in primul weekend dupa ce a inregistrat vanzari record de bilete cu cateva saptamani inainte de a fi lansata in cinematografe.

Galerie foto 50 de imagine spectaculoase din The Hunger Games


Jocurile Foamei (Hunger Games), ecranizarea romanului bestseller scris de Suzanne Collins si iubit de cititorii din peste 38 de tari va rula pe marile ecrane din Romania incepand cu data de 23 martie. Cel mai asteptat film al anului 2012 a depasit deja un record de popularitate, chiar inainte de lansarea oficiala: vanzarile online pentru premiera filmului din SUA au intrecut deja nivelul atins de franciza Twilight, cu peste 1 milion de bilete vandute.

Cat de violent este filmul care ii isterizeaza pe tinerii americani, dar si pe fanii cartilor lui Suzanne Collins din toata lumea? Ingrijorati ca filmul care arata cum 24 de tineri/copii sunt obligati de un guvern totalitar sa se ucida  intr-un show transmis in direct la TV, o parte dintre parintii americani s-a plans ca mega productia cu buget de 100 de milioane de dolari face ca violenta sa aiba o imagine prea "glamour".

 
The Hunger Games spune povestea eroinei de 16 ani Katniss Everdeen, interpretata minunat de Jennifer Lawrence, care se ofera voluntara sa ucida intr-o "arena" 23 de tineri trimisi tributuri de catre cele 12 districte lovite de saracie in care este organizata noua societate.


Festivalul de violenta in care copii de 14 si 15 ani isi frang gaturile sau se injunghie este bineinteles televizat pentru a le aminti oamenilor de razboiul care i-a divizat. Cartea ca si filmul, cel putin din primele recenzii, a fost apreciata pentru mesajele ce fac paralele cu lumea in care traim, in care painea si circul reprezinta o arma in mainile celor ca ne conduc. De asemenea, filmul simbolizeaza rezistenta in fata opresiunii si altruismul care o ajuta pe eroina sa invinga trecand peste regulile nedrepte ale jocului si pierderile dureroase.

 

Citeste aici povestea din spatele filmului The Hunger Games

Criticile fata de violenta cartilor i-au determinat pe producatorii filmului sa elimine o parte din scenele prea dure. Filmul nu este recomandat copiilor sub 12 ani, insa criticii spun ca acest rating este totusi prea permisiv fata de violenta continuta. Totusi fanii infocati ai cartiilor s-au temut ca filmul este mult mai putin dur decat romanul tocmai pentru a castiga un numar mai mare de spectatori.

Pentru lansarea filmului in Marea Britanie, filmul a trebuit sa fie reeditat iar rating-ul coborat de la „nerecomandat celor sub 15 ani”, la „nerecomandat celor sub 12 ani”. Vedeta principala a filmului Jennifer Lawrence  precizeaza ca exista multe scene extrem de sangeroase.

"In ciuda ratingului PG-13, punctul central al filmului este violenta, deoarece asta ii face pe oameni suficient de nervosi pentru a porni o revolta. Nu puteam diminua un aspect atat de important al filmului, iar acest rating ne-a oferit o mana de ajutor in ceea ce priveste rapiditatea cu care se succed, pe marele ecran, scenele de violenta din film”, a declarat actrita Jennifer Lawrence.



 

"Exista violenta in film pentru ca este o poveste despre copii care se ucid, insa aceasta este justificata. Violenta nu este glorificata. Este vorba despre niste copii prinsi intr-o situatie groaznica si despre o fata care aduce speranta tuturor" a declarat si actorul Liam Hemsworth.


Filmul regizat de Garry Ross are o distributie formata din Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth, Stanley Tucci, Woody Harrelson, Donald Sutherland si Lenny Kravitz.  The Hunger Games este prima parte din trilogia care va urmari din seria de 3 carti 'The Hunger Games', 'Catching Fire' si 'Mockingjay' semnate de Suzanne Collins si care s-au vandut in peste 12 milioane de exemplare.

Productia bazata pe romanele SF post-apocaliptice ale scenaristei si scriitoarei americane Suzanne Collins si-a creat deja o aura de mare succes. Romanele lui Collins au primit numeroase distinctii intre care titlurile de „Bestseller" New York Times (2009-2010), „Cartea anului" acordat de Publishers Weekly (2008) si „Cea mai buna carte pentru adultii tineri" din partea American Library Association, ALA, (2009). 

 


Ultimele trailere adaugate

Cele mai citite

O nouă seară Agatha Christie, cu al său genial detectiv, Hercule Poirot - Moarte pe Nil

După un scenariu de Michael Gree și bazat pe romanul omonim din 1937 al celebrei scriitoare de romane polițiste, este o continuare a filmului Crimă în Orient Express (2017), a fost produs de Branagh, Ridley Scott, Judy Hofflund și Kevin J. Walsh.

Citeste mai mult ►

Modifică setările cookies