marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Tippi Hedren, actrita fetis a lui Hitchcock si mama lui Melanie Griffith face 82 de ani. Povestea unei obsesii sexuale care a distrus carierele a doua legende ale filmului

Lumea filmului o sarbatoreste astazi pe legendara actrita Tippi Hedren marea obsesie a lui Alfred Hitchcock si mama lui Melanie Griffith. Actrita implineste astazi 82 de ani.

Tippi Hedren, actrita fetis a lui Hitchcock si mama lui Melanie Griffith face 82 de ani. Povestea unei obsesii sexuale care a distrus carierele a doua legende ale filmului

Fanii filmelor clasice o stiu din cele doua pelicule ale lui Alfred Hitchcock The Birds (1963) si Marnie (1964), unde si-a format imaginea iconica a printesei blonde, de gheata, frigida, insa extrem de vulnerabila. Alfred Hitchcock a fost motivul pentru care a devenit cunoscuta si totodata marele blestem al carierei si vietii sale. Obsesia acestuia pentru ea si lupta continua dintre cei doi le-a distrus, in final, carierele.


Pasiunea lui Hitchcock pentru Tippi a inceput in 1961, cand a vazut-o pe aceasta intr-o reclama la o bautura dietetica. Convins ca a descoperit-o pe urmatoarea Grace Kelly, Hitchcock a distribuit-o pe Tippi, chiar daca aceasta nu avea experienta de actrita, in hitul sau, "Pasarile". Pentru rolul lui Melanie Daniels actrita a fost recompensata cu un Glob de Aur.

Nascuta pe 19 ianuarie 1930, in New Ulm, Minnesota, in casa unor imigranti cu origini suedeze si norvegiene, Tippi pe numele ei real Nathalie Kay "Tippi" Hedren atragea atentia cu frumusetea ei iesita din comun inca din copilarie. La 18 ani a plecat la New York unde si-a inceput cariera de succes ca  manechin profesionist. A aparut pe copertile unor reviste celebre printre care si "Life" iar in 1950 a debutat ca actrita in filmul "The Petty Girl" (1950), o comedie muzicala.

Rolul pentru care Benicio Del Toro a luat premiu pentru cel mai bun actor la Cannes: “Che Argentinianul”. Urmareste povestea rebelului care a mobilizat Cuba.

Tippi Hedren in 1963 si 2012

Drama lui Tippi a inceput atunci cand obsedat de ea, Hitchcock a inceput sa o hartuiasca sexual. Regizorul care avea pe atunci 61 de ani, in timp ce Tippi avea 31 de ani, a inceput sa-i controleze complet viata. Hitchcock a determinat-o pe Hedren sa semneze un contract personal de exclusivitate, pe mai multi ani. Alti regizori care doreau sa o angajeze au trebuit sa treaca de Hitchcock, care le spunea mereu ca Hedren nu este disponibila. "Devenise imposibil. Era tipul de persoana care dorea sa detina controlul, iar mie nu-mi place sa fiu controlata" adeclarat actrita. Hedren a povestit ca timp de doi ani nu a realizat aproape nimic, insa era obligata de contract. Cariera sa ajunsese intr-un punct mort.


Rolul din "Pasarile" a fost un adevarat cosmar pentru actrita care desi a primit asigurari de la Hitchcock ca nu se vor folosi pasari reale, o pasare a ciupit-o de obraz si aproape ca i-a atins ochiul. Pana si Cary Grant a fost impresionat de situatiile pe care a trebuit sa le sufere actrita la filmari.

Tippi a suferit in tacere foarte mult timp dar, cand presiunile lui Hitchcock, care ii spunea ca nu va evolua in cariera decat daca va raspunde avansurilor sale sexuale, au ajuns la apogeu, actrita a renuntat la proiectele comune cu artistul. Alfred Hitchcock a fost insurat timp de 54 de ani ( pana la moartea sa) cu scriitoarea Alma Reville cu care a avut si un copil.


Dupa debutul lui Hedren in thrillerul sau, Hitchcock a vrut sa o transforme pe frumoasa blonda in starul perfect, insistand sa aiba un cuvant de spus in tot ce insemna aparita sa, de la haine la dietele sale. Initial, Tippi Hedren, care era divortata si avea o fiica, Melanie Griffith, a fost initial flatata de atentia pe care regizorul i-o arata. Totusi, cu cat obsesia devenea mai evidenta, actrita a inceput sa se sperie de tendintele regizorului de a o controla.

In timpul productiei filmului "Marnie", Tippi Hedren nu a scapat de sub privirea lui Hitchcock, care ii interzicea sa mearga in aceeasi masina cu colegii de platou si care avea toate intalnirile cu ea in privat. Regizorul a continuat sa o hartuiasca, cu cadouri pe care i le trimitea insistent, urmariri prin oras si, la un moment dat, a trimis o mostra a scrisului actritei la un grafolog.


Tippi Hedren si Alfred Hitchcock

Scenarista de la BBC 2, Gwyneth Hughes, care intentioneaza sa faca un film despre viata lui Hedren a declarat: "Toata lumea stie ca lui Hitchcock ii placeau blondele. Din nefericire pentru Tippi, a dezvoltat o iubire stranie si obsesiva pentru ea, ceea ce a dus la izolarea ei. Regizorul i-a facut nenumarate avansuri sexuale si a incercat sa ii controleze viata". "Astazi, asemenea gesturi se numesc «hartuire sexuala», dar atunci acest concept era necunoscut", a adaugat scenarista.

Actrita a rezistat chinurilor, deoarece avea un contract de sapte ani cu Hitchcock si se temea ca, daca riposteaza, nu va mai fi angajata intr-o industrie in care regizorul avea o foarte mare influenta. Cu toate acestea, actrita a renuntat, pe platourile filmului "Marnie",un thriller psihologic, unde a jucat alaturi de Sean Connery.

Melanie Melanie Griffith (9 ani) alaturi de mama ei Tippi Hedren

Ultima data cand Tippi l-a vazut pe Hitchcock a fost in 1966 cand Charles Chapin a distribuit-o intr-un rol secundar, in Contesa din Hong Kong (1967) alaturi de Marlon Brando, in rolul sotiei acestuia. In 1981, Hedren a realizat filmul Roar, ca producatoare, un proiect urmarit timp de 11 ani si care a costat 17 milioane de dolari SUA. Intre 1967 si 2006 Hedren a realizat peste 40 de filme, printre care Pacific Heights, Citizen Ruth si I Heart Huckabees. Recent a aparut in episoade din The 4400 si CSI: Crime Scene Investigation, in 2006. In 2009 a aparut alaturi de Brittany Murphy in filmul pentru televiziune, Tribute. In 2012 apare in nu mai putin de 6 filme.

Actrita a fost maritata de 4 ori. Hedren a fost casatorita cu actorul/producator Peter Griffith, intre 1952-1961. Fiica lor, Melanie Griffith, s-a nascut pe 9 august 1957. Apoi Hedren a fost casatorita cu impresarul ei la acea vreme, Noel Marshall, intre 1964-1982. A mai fost casatorita cu omul de afaceri Luis Barrenechea, intre 1985-1995. In 2002, la 72 de ani, s-a casatorit cu producatorul Martin Dinnes.



 



Modifică setările cookies