marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Tom Clancy: unul dintre cei mai cunoscuti scriitori de romane de spionaj a murit la 66 de ani. Cele mai populare 4 filme ecranizate dupa cartile lui

Tom Clancy, autorul unei serii impresionante de romane de spionaj, a murit la varsta de 66 de ani, intr-un spital de langa locuinta sa din Baltimore.

Tom Clancy: unul dintre cei mai cunoscuti scriitori de romane de spionaj a murit la 66 de ani. Cele mai populare 4 filme ecranizate dupa cartile lui

Operele scriitorului american au devenit o sursa importanta de inspiratie pentru numeroase filme, cele mai cunoscute fiind seria de thrillere cu Jack Ryan. Anul acesta urmeaza sa fie lansat un alt film cu acelasi personaj in centru. Jack Ryan: Shadow Recruit este inspirat de romanele lui Tom Clancy si il aduce in prim plan pe Chris Pine in rolul spionului.

 

Pe langa numeroasele romane care au devenit rand pe rand bestseller-uri, Tom Clancy a fost cofondator la Red Storm Entertainment, detinut acum de Ubisoft, firma care se ocupa cu crearea de jocuri video asupra carora celebru scriitor si-a pus amprenta, cele mai importante fiind seriile Ghost Recon si Rainbow Six.

 

 

 

In ultimii ani, Clancy si-a scris romanele cu ajutorul unor co-autori, ultima sa carte, intitulata Command Authority urmand sa fie publicata in Statele Unite pe 3 octombrie.

 

In 1990, Paramount a lansat o franciza bazata pe personajul sau, analistul CIA Jack Ryan, primul film al seriei, The Hunt For Red October avandu-l in prim plan pe Alec Baldwin. Au urmat inca trei parti, Patriot Games (1992 - Harrison Ford), Clear and Present Danger (1994 - Harrison Ford) si The Sum of All Fears (2002 - Ben Affleck), urmand ca la sfarsitul acestui an sa apara si cel de-al cincilea film, Jack Ryan: Shadow Recruit, cu Chris Pine in rolul principal. Alaturi de el va juca si Keira Knightley.

 

 

 

 

 

1. The Hunt for Red October (1990)
Regizor: John McTiernan
Distributie: Alec Baldwin, Sean Connery, Scott Glenn
Buget: 30 de milioane de dolari
Incasari: 200 milioane de dolari

 

Protagonistii filmului The Hunt for Red Octobersunt Ryan (Alec Baldwin), un analistul excentric al CIA, si Marko Ramius (Sean Connery), un comandant al submarinului sovietic Red October. Totul porneste de la uciderea de catre Ramius a sfatuitorului sau politic, dupa care isi arde ordinele si indreapta submarinul spre ape americane. CIA-ul crede ca Ramius (Sean Connery) a innebunit si ca planuieste sa porneasca un al treilea razboi mondial. Singurul care nu este de acceasi parere este Jack Ryan (Alec Baldwin) si tot el este cel care se va infiltra pe submarin pentru a-si dovedi teoria in thrillerul The Hunt for Red October.

 

 

 

 

2. Patriot Games (1992)
Regizor: Phillip Noyce
Distributie: Harrison Ford, Anne Archer, Patrick Bergin
Buget: 40 de milioane de dolari
Incasari: 179 milioane de dolari

 

Harrison Ford interpreteaza rolul lui Jack Ryan intr-un thriller exploziv inspirat din romanul best-seller semnat de Tom Clancy, Patriot Games. Jack Ryan, un experimentat agent secret si fost analist CIA, pleaca in vacanta la Londra impreuna cu sotia (Anne Archer, Fatal Atraction) si fiica sa (Thora Birch, All I want for Christmas).Dandu-si intalnire cu familia in fata Palatului Buckingham, Ryan este prins in mijlocul unui atac terorist asupra lordului Holmes (James Fox, The Rusia House) membru al familiei regale.Ryan reuseste sa respinga atacul si devine eroul local, insa actul sau de curaj face din el o tinta vie pentru teroristul (Sean Bean, Stormy Monday) pe al carui frate l-a omorat in schimbul de focuri. Ryan trebuie sa intre din nou in actiune in cea mai dificila misiune din viata lui: salvarea familiei sale.

 

 

 

3. Clear and Present Danger (1994)
Regizor: Phillip Noyce
Distributie: Harrison Ford, Willem Dafoe, Miguel Sandoval
Buget: 65 de milioane de dolari
Incasari: 215 milioane de dolari

 

Harrison Ford interpreteaza rolul lui Jack Ryan, un agent CIA intreprinzator in aceasta productie laudata de critica de film care a doborat toate recordurile box office si care poarta semnatura producatorilor filmului Patriot Games. Cand mentorul sau, amiralul James Greer (James Earl Jones) se imbolnaveste grav, Ryan este numit Directorul Serviciilor Secrete CIA.Prima lui misiune: investigarea asasinarii unuia dintre prietenii presedintelui, un om de afaceri marcant cu conexiuni secrete cu cartelurile columbinene de droguri. Ryan nu stie insa ca CIA a insarcinat un agent de teren (Willem Dafoe) sa conduca un detasament de forte paramilitare impotriva capilor columbieni producatori de droguri.Prins in schimbul de focuri dintre cele dou tabere, Ryan ia lucrurile in manile lui, riscandu-si viata pentru singurul lucru in care crede: adevarul.

 

 

 

4. The Sum of All Fears (2002)
Regizor: Phil Alden Robinson
Distributie: Ben Affleck, Morgan Freeman, James Cromwell
Buget: 68 de milioane de dolari
Incasari: 194 milioane de dolari

 

Rolul lui Jack Ryan ii revine lui Ben Affleck, in timp de directorul CIA este interpretat de Morgan Freeman. Productia aduce in prim plan teama legata de un posibil atac cu bomba nucleara, teama care se transforma in paranoia. Moartea presedintelui rus pe pamant american declanseaza o adevarata criza politica pe care Jack Ryan trebuie sa o rezolve. Lucrurile se complica atunci cand o tragedie cumplita se intampla la Grozny, unde populatia este atacata cu arme chimice. 

 


Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies