marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

OSCAR 2015. Transformarea pe care a suferit-o Eddie Redmayne pentru rolul din The Theory of Everything: care a fost cea mai mare provocare si cum l-a influentat intalnirea cu Stephen Hawking

Transformarea lui Eddie Redmayne pentru rolul din The Theory of Everything este considerata una dintre cele mai reusite din ultimii ani, interpretarea sa propulsandu-l pe lista nominalizatilor la Oscar. 

OSCAR 2015. Transformarea pe care a suferit-o Eddie Redmayne pentru rolul din The Theory of Everything: care a fost cea mai mare provocare si cum l-a influentat intalnirea cu Stephen Hawking

 

The Theory of Everything se concentreaza pe relatia dintre savantul Stephen Hawking si prima sa sotie, Jane, interpretata de Felicity Jones. Ambii actori au fost laudati pentru reprezentatiile puternice si autentice din filmul regizat de James Marsh. De cand a fost lansat la Festivalul International de la Toronto, Eddie Redmayne a primit numeroase nominalizari si premii, transformarea fizica si emotionala, dar si recenziile pozitive pe care le-a primit de la criticii de specialitate punandu-l pe lista nominalizatilor la premiile Oscar. 

 

 

Aflat in concurenta cu un alt mare actor britanic, Benedict Cumberbatch, care joaca alaturi de Keira Knightley in The Imitation Game, tanarul care pana acum era cunoscut datorita rolurilor din Les Miserables si din Jupiter Ascending a avut numai cuvinte de lauda pentru compatriotul sau, explicand ca el nu tine cont de asa-zisa rivalitate creata de mai mult de specialisti.


 

"Inteleg de ce oamenii ne compara, deoarece amandoi interpretam rolul unor genii. Dar nu vreau sa ma implic in acest duel. Cred ca este un actor minunat, ii admir munca de foarte mult timp. Sper ca este loc pentru amandoi in industria cinematografica", a marturisit Redmayne intr-un interviu acordat celor de la Variety. Actorul de 33 de ani a povestit si despre un moment amuzant din timpul filmarilor pentru The Theory of Everyting, o parte dintre acestea desfasurandu-se la Harrow School, acolo unde a studiat si Benedict Cumberbatch. "Era o bucata de lemn pe care era gravate numele fostilor elevi, iar deasupra mea era fix al lui. Mi-am zis: 'Doamne, ma bantuiesti!'. Am facut un selfie si i l-am trimis lui Ben", a spus starul englez.



Redmayne a crescut in Anglia, unul dintre primele roluri fiind in productia Oliver!, la varsta de 11 ani, unde nu a avut de spus decat o singura replica, pe care inca si-o aminteste. "Cartile pe care le-ati comandat pentru biblioteca, domnule?'. A studiat istoria artelor la Cambridge, iar in 2007 a jucat impreuna cu Julianne Moore in Savage Grace. "Eddie a venit la auditii cu Julianne, s-au uitat unul la altul si si-au spus: 'De ce ar mai trebui sa deranjam pe altcineva?'", si-a amintit regizorul productiei, Tom Kalin. Dupa colaborarea cu actrita care joaca in Still Alice, Redmayne a marturisit ca nu i-a mai fost jena de felul in care arata si de culoarea parului sau. 



Considerat unul dintre cei mai atragatori barbati din lume datorita atitudinii sale, Eddie Redmayne a explicat ca nu intotdeauna aceasta calitate l-a ajutat, E.L.James afirmand printr-un mesaj postat pe Twitter ca nu l-a luat in considerare sub nicio forma pentru rolul lui Christian Grey pe britanic, dupa ce acesta declarase ca ar fi mers la auditii daca era chemat.


Patru luni de analiza si o intalnire care i-a schimbat viata


Transformarea pentru rolul din The Theory of Everything a fost una complexa si plina de sacrificii din partea actorului, acesta fiind nevoit sa slabeasca aproape 7 kg imediat dupa ce facuse masa musculara pentru interpretarea din Jupiter Ascending. "Nu am mai mancat nimic la cina", a afirmat starul care a primit rolul fara sa dea nicio auditie.



Timp de patru luni, Eddie Redmayne a studiat viata lui Hawking, un proces care a necesitat multe cautari, vizionari de clipuri pe Youtube si analize documentele scrise de marele savant. Pentru a intra cat mai bine in pielea personajului, actorul britanic a lucrat cu un coregraf si cu un profesor de sport pentru a-si putea controla muschii corpului si a imita cat mai bine evolutia bolii lui Hawking. "Lucram patru ore pe zi si ii filmam miscarile pentru a le putea analiza", a spus Alexandra Reynolds, coregrafa cu care a colaborat la acest proiect.

 

"M-am intalnit cu fosti elevi de-ai lui si am strans cat de multe fotografii am putut pentru a le arata specialistilor maniera in care a evoluat corpul lui Hawking pentru a ma ajuta sa fac fata provocarii", a declarat starul intr-un interviu acordat pentru cei de la Indiewire.



Stephen Hawking a fost diagnosticat cu ALS la varsta de 21 de ani, o maladie care s-a aflat in atentia publicului in ultima perioada datorita actiunii Ice Bucket Challenge, actiune care a avut ca scop strangerea de fonduri pentru cei diagnosticati cu aceasta boala. La fiecare doua saptamani, Eddie a vizitat o clinica neurologica din Londra, unde a vorbit cu pacienti, dar si cu medici specializati in ALS pentru a intelege cat mai bine cum se manifesta si cum evolueaza maladia. 


"Faptul ca el, Jane, copiii si Jonathan (al doilea sot al lui Jane) au vazut filmul si au spus atat de multe lucruri frumoase despre el, acesta a fost cel mai important premiu pentru mine".




Cu cateva zile inainte de a incepe filmarile, adevaratul si "viitorul" Stephen Hawking s-au intalnit la Universitatea Cambridge. "A fost complicat, pentru ca pana atunci doar facusem cercetari despre el", a marturisit actorul care s-a declarat incantat si multumit de faptul ca s-au vazut, acest lucru ajutandu-l pe parcursul productiei: "Mi-a spus ca vocea lui era neclara. Are una dintre cele mai expresive chipuri. Nu poti juca relaxat". Si asa s-a ajuns la secventele in care Felicity traduce o parte dintre cuvintele pe care Stephen le spune in timpul intalnirii cu Jonathan, cel care avea sa-i devina sot tinerei interpretate de Felicity Jones. Unul dintre lucrurile care  au ajutat la autenticitatea povestii, dar si la imbunatatirea perceptiei pe care Redmayne o avea despre marele savant. "In timpul filmarilor, am folosit o voce sintetizata, destul de apropiata de a lui. Dupa ce a vazut productia, Stephen ne-a oferit 'vocea' lui. A fost extraordinar pentru mine, deoarece a reprezentat un pas inainte spre atingerea perfectiunii", a povestit acesta. 
 


In interviul acordat celor de la Variety, Eddie Redmayne si-a adus aminte despre emotiile pe care le-a avut inainte de inceputul proiectului, fiind constient de importanta filmului, despre felul in care va fi perceput de oameni, dar si despre maniera in care ii va influenta cariera. "A fost singura noapte alba pe care am facut-o in viata mea. Nu am putut dormi deloc inainte de startul filmarilor", a povestit cel despre care colegii din echipa de productie nu au avut decat cuvinte de lauda, mai ales atunci cand acesta a fost nevoit sa stea in scaunul cu rotile, intr-o pozitie care ii afecta respiratia. "A suferit foarte mult, dar nu s-a plans deloc", a explicat Marsh.  



Modifică setările cookies