marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Un film blestemat, Poltergeist aniverseaza 30 de ani de cand a fost lansat. Povestea mortilor misterioase ale actorilor din seria horror

They're here! Unul dintre cele mai infricosatoare filme horror aniverseaza 30 de ani de la lansare. Numit un film blestemat din cauza mortilor enigmatice a 4 actori din serie, printre care si a tinerei actrite de 12 ani Heather O'Rourke, Poltergeist reuseste si azi sa inspaimante publicul atat prin scenele sale terifiante cat si prin misterul de care a fost inconjurat.

Un film blestemat, Poltergeist aniverseaza 30 de ani de cand a fost lansat. Povestea mortilor misterioase ale actorilor din seria horror


Seria Poltergeist este alcatuita din 3 filme, lansate in 1982, 1986 si 1988 si a strans incasari mondiale de 322 de milioane de dolari. Filmul din 1982, regizat de Tobe Hoope a fost invaluit ani de zile de un mister neelucidat, numit de presa "blestemul Poltergeist", dupa ce a postul E! a lansat un documentar despre mortile ciudate ale celor 4 actori din trilogie. Se pare ca acest blestem provine de la faptul ca scheletele care apar in primul film sunt schelete adevarate, dezgropate din mai multe morminte.

"Imi doresc sa continui cariera de actrita, dar mi-a placea sa devin regizor. Acum ceva timp, am decis ca ar fi o experienta inedita sa trec in spatele camerei. As vrea sa scriu scenarii, dar este foarte placut sa fii actor, cunosti foarte multi oameni". (Heather O'Rourke, actrita)

Filmul a generat un intreg scandal inca dinainte de lansare dupa ce au aparut zvonuri ca de fapt regizorul adevarat este Steven Spielberg si nu Tobe Hooper. Presa a facut aceste speculatiile dupa ce Spielberg a facut niste declaratii cel putin ciudate:"Tobe nu este genul de regizor care sa preia controlul. Daca i se punea o intrebare si nu stia ce sa raspunda, interveneam eu. Tobe dadea din cap aprobator si asa a inceput colaborarea noastra".
 

Mai mult membrii ai Institutului de Regizori din America  au deschis o investigatie pentru a afla daca Tobe Hoope merita sa apara pe generic ca regizor si daca declaratiile lui Spielberg ii afecteaza imaginea. Pana si producatorul Frank Marshall a declarat pentru Los Angeles Time ca cel care a dus in spate tot proiectul a fost Spielberg.


Heather O'Rourke, actrita a murit la varsta de 12 ani

 


Poltergiest a fost lansat pe 4 iunie 1982, este regizat de Tobe Hooper, cel care a creat clasicul "The Texas Chainsaw Massacre" si este produs de Steven Spielberg, care a fost si co-scenarist. Actiunea are loc intr-o suburbie din California, unde o familie incepe sa descopere fenomene ciudate in casa in care traieste si crede ca fiica lor cea mica (Heather O'Rourke) este rapita de fantome si posedata. Din distributie au facut parte Craig T. Nelson, Heather O'Rourke, JoBeth Williams, Beatrice Straight, Dominique Dunne.

Mortile ciudate ale actorilor care au jucat in aceasta trilogie au facut ani buni sa se vorbeasca despre un blestem al peliculei.


Micuta actrita Heather O'Rourke, care a jucat-o pe Carol Anne Freeling a murit la 6 ani dupa ce a aparut prima data in Poltergeist, la varsta de 12 ani. In timpul filmarilor pentru Poltergeist III, micuta Heather s-a imbolnavit si toti au crezut ca are gripa, insa se pare ca aceasta a suferit de o afectiune a intestinelor, care i-a adus moartea.


Ea a fost aleasa pentru acest film de Spielberg dupa ce acesta a vazut-o in sediu MGM, unde era impreuna cu mama ei. Nu a luat niciodata cursuri de actorie, insa abilitatile ei erau extraordinare la o varsta atat de frageda. Putea sa memoreze 60 de pagini de script in doar o ora. Desi era foarte mica, Heather a imbratisat cu drag popularitatea si n-a refuzat niciodata un autograf. La 5 ani, stia deja sa citeasca.

"Primul film Poltergeist l-am vazut de 12 ori. Urmatorul nu l-am vazut decat de 2 ori pentru ca era plictisitor si cred ca nu speria pe nimeni. Primul chiar te tine cu sufletul la gura si te face sa tremuri de frica." (Heather O'Rourke)

 


Lista actorilor care au murit in conditii ciudate dupa ce au aparut in trilogia Poltergeist este destul de lunga. In 1982, Dominique Dunn, care a jucat rolul surorii mai mari in primul film Poltergeist, a fost ucisa de  fostul ei iubit, la scurt timp dupa lansarea filmului.


In 1985, Julian Beck, care a fost spiritul malefic in Poltergeist II (1986) a murit de cancer la stomac. In 1987, Will Sampso, care a fost "spiritul cel bun" in al doilea film, a murit si el dupa o operatie complicata.Toate cele 4 morti s-au intamplat in decursul a 6 ani, dupa lansarea primului film si i-a facut pe multi sa numeasca aceste cazuri drept 'blestemul Poltergeist".

 

 

Poltergeist ramane si dupa 30 de ani cel mai popular din trilogie si este considerat pe locul 84 in topul celor mai infricosatoare productii americane, realizat de Institutul American de Film.


Poltergeist a fost lansat cu o saptamana inainte de E.T., celebrul film regizat de Steven Spielberg, care a fost lider de box-office in acel an. Insa, asta nu a facut ca Poltergeist sa aiba mai putin succes. Incasarile s-au ridicat la 76 de milioane de dolari, fiind horror-ul cu cele mai mari incasari in acel an. Criticii au primit bine filmul si multi l-au numit cel mai bun film din acel an. A primit trei nominaliazari la Oscar, pentru coloana sonora, cele mai bune efecte speciale si cel mai bun montaj de sunet.


Chiar si dupa 30 de ani, Poltergeist este considerat un clasic pentru genul horror-supranatural si isi mentine un procent de 87% pe celebrul site de recenzii de film, Rotten Tomatoes. Celebrul ziar New York Time a inclus Poltergeist in topul celor mai bune 1000 de filme din istorie.Tagline-ul "They're here" a fost numit al 69-lea cel mai bun citat din filme in topul Institulului American de Film "100 Years...100 Quotes".  
 


 

5 dintre cele mai inspaimantatoare scene din seria Poltergeist



 


 

 


 


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies