marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

VIDEO Periferic a castigat marele premiu al Festivalului de la Vilnius 2011! Vezi trailer!

"Periferic", in regia lui Bogdan George Apetri, a obtinut marele premiu al Festivalului International de Film de la Vilnius (17 - 31 martie), cel mai important eveniment de profil din Lituania!

VIDEO Periferic a castigat marele premiu al Festivalului de la Vilnius 2011! Vezi trailer!

Scenariul dramei cu accente de thriller este semnat de Tudor Voican si Bogdan George Apetri. In cele 24 de ore cat primeste invoire pentru a merge la inmormantarea mamei sale, Matilda (Ana Ularu) planuieste sa-si ia fiul si sa fuga impreuna din tara. Inainte de a ajunge insa la copilul pe care l-a lasat in urma, ea trebuie sa se confrunte cu trecutul ei dureros, cu familia care a respins-o si cu fostul ei iubit. Lupta pentru o viata mai buna ii aminteste ca libertatea poate atarna de o simpla alegere.

Trofeul i-a fost inmanat joi seara producatorului asociat al peliculei, Mihaela Popescu. Filmul "Periferic" a concurat in competitia principala, intitulata "New Europe - New Names", cu 11 productii europene.

Premiul obtinut coincide cu premiera in Romania a peliculei, "Periferic" fiind lansat, vineri, in cinematografe si online, pe WebKino.ro, o premiera in lumea filmului autohton.

Juriul care i-a acordat lungmetrajului romanesc premiul celei de-a 16-a editii a Festivalului de la Vilnius a fost alcatuit din Milcho Manchevski (regizor, Macedonia), Nadia Turincev (producator, Franta), Gary McVey (directorul American Cinema Foundation), Fred Kelemen (regizor, Germania) si Alantė Kavaitė (actrita, Lituania).

Vineri, "Periferic" are parte de o proiectie de gala la Cinema Victoria din Iasi, in prezenta regizorului Bogdan George Apetri si a actorilor Ana Ularu si Ioan Sapdaru. In prima saptamana din aprilie, filmul poate fi vizionat la Bucuresti (Cinema City AFI Cotroceni, Cinema City Sun Plaza, Movieplex, Studio, The Light Cinema, Noul Cinematograf al Regizorului Roman), Cluj (Cinema City), Iasi (Cinema Victoria) si Arad (Cinema City).

Tot incepand de vineri, filmul cu Ana Ularu in rolul principal poate fi urmarit pe WebKino.ro, in sistem pay-per-view, prin video-streaming, la o calitate HD excelenta. Vizionarea online le este accesibila, in prima faza, doar utilizatorilor de internet din localitatile unde nu va rula filmul.

La 30 de zile de la lansarea in sali, "Periferic" va fi disponibil online si pentru cei din Bucuresti, Iasi, Cluj, Timisoara, Constanta, Arad, Craiova, Vaslui. Costul vizionarii pe WebKino.ro, pentru perioada imediat urmatoare lansarii filmului, este de 3 euro plus TVA, detalii putand fi gasite pe site. WebKino.ro nu va putea fi accesat, deocamdata, de spectatorii din strainatate, pentru ca drepturile de distributie asupra filmelor apartin altor companii.

Distinctia obtinuta la Vilnius se adauga numeroaselor premii aflate deja in palmaresul filmului. La Locarno, Ana Ularu a fost premiata pentru interpretare, iar la Festivalul de la Viena, pelicula a fost recompensata cu premiul FIPRESCI (Federatia Internationala a Criticilor de Film), in timp ce la Varsovia a primit patru distinctii (cel mai bun scenariu, mentiune speciala pentru Ana Ularu, premiul FIPRESCI si mentiunea speciala a juriului ecumenic).
La Festivalul International de la Salonic, "Periferic" si-a adjudecat trofeul Golden Alexander, premiul pentru cea mai buna actrita (Ularu) si premiul Asociatiei Criticilor de Film din Grecia. "Periferic" a rulat si la Toronto, Namur, Moscova, Cairo, Cottbus, Rotterdam si Göteborg.

In distributie intra si actorii Timotei Duma, Andi Vasluianu, Mimi Branescu, Ioana Flora, Ion Sapdaru, Ingrid Bisu. Imaginea este semnata de Marius Panduru.


"Periferic" este o coproductie Saga Film (Romania) si Aichholzer Filmproduktion (Austria), realizata cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei. Filmul este distribuit pe plan international de MK2, iar in Romania de Voodoo Films.

Sursa: Mediafax


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies