marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

VIDEO Woody Allen, Scorsese si Al Pacino, omagiu pentru Sidney Lumet! Vezi care au fost cele mai faimoase filme ale sale!

Vedete de la Hollywood precum Woody Allen, Martin Scorsese si Al Pacino i-au adus un ultim omagiu regizorului Sidney Lumet, in urma decesului acestuia, survenit sambata dimineata la varsta de 86 de ani.

VIDEO Woody Allen, Scorsese si Al Pacino, omagiu pentru Sidney Lumet! Vezi care au fost cele mai faimoase filme ale sale!

articole relationate

Midnight in Paris

Midnight in Paris

Woody Allen, cunoscut de asemenea ca un regizor al New York-ului, a spus ca Lumet a fost "cu siguranta chintesenta cineastului new yorkez" . "Sunt mereu uimit de cat de multe dintre numeroasele sale filme au fost minunate si de cat de multi actori si actrite au facut cele mai bune roluri in regia sa", a declarat Woody Allen.


"Cunoscandu-l pe Sidney, (stiu ca - n.r.) va avea mort fiind mai multa energie decat cei mai multi oameni in viata", a mai spus cineastul.

La randul sau, Martin Scorsese a apreciat ca moartea lui Lumet marcheaza "sfarsitul unei ere".

Lumet a fost "un cineast al New York-ului in sufletul sau, iar viziunea noastra asupra orasului a fost largita si aprofundata prin filme clasice ca «Serpico», «Dupa-amiaza de caine» si, mai presus de toate, remarcabilul «Prince of the City»", a spus Scorsese.

Al Pacino, care a jucat in "Serpico" si "Dupa-amiaza de caine", a spus ca este greu de imaginat ca nu vor mai exista filme semnate de Lumet , adaugand ca acesta este un motiv in plus pentru a avea grija de peliculele pe care le-a lasat in urma.


De asemenea, actorul Phillip Seymour Hoffman, care a jucat in ultimul film al regretatului cineast - "Inainte sa afle diavolul ca ai murit", i-a adus acestuia un omagiu, descriindu-l ca pe "un adevarat maestru care adora sa regizeze si sa lucreze cu actorii ca nimeni altul".

Muzicianul Quincy Jones, care semneaza coloana sonora a unora dintre filmele lui Lumet, s-a declarat "devastat" sa afle de moartea cineastului.


"Sidney a fost un regizor vizionar, ale carui filme au lasat o amprenta de nesters pe cultura noastra populara prin comentariul provocator pe care l-au facut asupra societatii", a spus acesta. "Viitoarele generatii de cineasti vor privi inspre filmele lui Sidney pentru orientare si inspiratie, dar nu va exista niciunul care sa-i semene", a completat Jones.

Dincolo de lumea filmului, disparitia lui Sidney Lumet l-a afectat si pe primarul New York-ului, orasul care i-a inspirat cineastului atata afectiune, incat de multe ori in filmele sale reprezenta un personaj in sine. Primarul Michael Bloomberg l-a numit pe Lumet "unul dintre marii cronicari ai orasului".

Lumet a spus la un moment dat despre dragoastea lui pentru New York ca "nu e ceva anti-LA (Los Angeles n.r.)". "Pur si simplu nu-mi place un oras de companii", a precizat cineastul.
Lumet nu a primit de-a lungul carierei sale, niciun Oscar, insa in 2005 a fost recompendat de Academia americana cu un astfel de trofeu onorific pentru "activitatea sa stralucita pentru scenaristi, actori si arta cinematografica". Pe de alta parte, cele peste 40 de pelicule pe care le-a regizat s-au bucurat de circa 50 de nominalizari la premiile Academiei americane.


Nascut la Philadelphia pe 25 iunie 1924, Lumet a crescut la New York, unde a debutat in teatru si a regizat emisiuni TV live, inainte sa inceapa sa faca filme.

Lungmetrajul sau de debut a fost drama "12 oameni furiosi/ 12 Angry Men" din 1957, ce prezinta deliberarea juratilor intr-un proces de crima si in care joaca Henry Fonda.

In anii '70 a lucrat cu Al Pacino la realizarea unor pelicule ce abordau realitatea newyorkeza - drama politista "Serpico" si pelicula despre jaful unei banci "Dupa-amiaza de caine/ Dog Day Afternoon".
Satira sa asupra industriei televiziunii "Reteaua/ Network" din 1976 s-a dovedit profetica in multe feluri.


Ultimul sau film a fost "Inainte sa afle diavolul ca ai murit/ Before the Devil Knows You're Dead" (2007), un thriller in care un jaf ratat se imbina cu o drama de familie.
Lumet a mai lucrat si cu alti actori celebri de la Hollywood, precum Katharine Hepburn, Ingrid Bergman, Sean Connery, Robert Duvall si Faye Dunaway.

Regizorul a fost casatorit de trei ori - cu Rita Gam, Gloria Vanderbilt si Gail Jones - inainte sa se insoare cu actuala sa vaduva, Mary Gimbel, in 1980. Pe langa sotie, a mai lasat in urma doua fiice, Amy Lumet si Jenny Lumet, o fiica vitrega - Leslie Gimbel, pe fiul vitreg - Bailey Gimble, precum si noua nepoti si un stranepot.

Sursa: Mediafax


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies