marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

We Need to Talk About Kevin: terapie de soc

Nicio picatura de sange care sa satisfaca nevoia de morbid a privitorului. In schimb  multe cadre inecate in nuante de rosu ca simbol al macelului anticipat. Pe alocuri suprastilizat, filmul devine o reflexie cinematografica tremurata a obsedantului “de ce?”.

We Need to Talk About Kevin: terapie de soc

articole relationate

21 Jump Street: risc de placeri vinovate

21 Jump Street: risc de placeri vinovate

Mirror Mirror: nascocirea lui Tarsem

Mirror Mirror: nascocirea lui Tarsem

Le gamin au velo: o licarire optimista

Le gamin au velo: o licarire optimista

Wanderlust: un film pierdut prin America

Wanderlust: un film pierdut prin America

 

   We Need to Talk About Kevin e un puzzle prin constructie si o cautare de sens prin ceea ce construieste. Ansamblul se aseaza pas cu pas, printr-o serie de salturi intre prezentul deprimant al Evei Khatchadourian, o femeie intr-o postura hristica, jignita si lovita din toate partile, si trecutul ei de mama.

   Desi e mai degraba un produs britanic (grosul finantarii a venit de la BBC, regizoarea Lynne Ramsay e nascuta la Glasgow, iar Tilda Swinton, actrita principala, la Londra), filmul se inspira din numeroasele cazuri de masacre din liceele americane via romanul lui Lionel Shriver si focuseaza pe un nivel extrem de intim. Daca lui Michael Moore in Bowling for Columbine ii plac meta-interpretarile sociale si culturale, We Need to… lucreaza cu o plasa de finete psihologica. Deci poate conduce la decantari diferite pentru doi privitori diferiti. A cui e povestea? Cine este vinovatul? Cine isi asuma responsabilitatea? Pentru ca uneori cele trei roluri - eroul, vinovatul si responsabilul – nu se suprapun. 

   Prin ochii mei: bebelusul care tipa tot timpul, mama ce nu gaseste resursele sa-i dea atentie. Copilul mic care se incapataneaza in tendintele lui rautacioase, mama ingrijorata autentic, lipsita insa de caldura necesara. Fratele mai mare dovedit dominator si tortionar, mama care isi gaseste refugiul intr-un al doilea copil. Adolescentul manipulativ, sadic si autoritar. Mama transformata intr-o stafie tematoare. Tanarul devenit natural born killer comitand un act demonic. Mama pregatindu-se sa mearga direct in iad.

   Pelicula dezarmeaza cu stilistica ei. Imaginile curate semnate de Seamus McGarvey, atentia simbolistica a regizoarei Lynne Ramsay, interpretarea ravasitoare a Tildei Swinton, privirile piezise ale lui Ezra Miller, toate adancesc senzatia viscerala a filmului. Inclusiv coloana sonora – vesela si zglobie – e gandita ca un contrapunct permanent care sa ingroase, parca peste masura, dimensiunile supraomenesti ale suferintelor Evei. Intens si bolnavicios catre punctul final la care devine dificil de urmarit/indurat, We Need to Talk About Kevin nu e din categoria titlurilor care vor sa te tina de mana si sa-ti explice pe indelete. Cu un gest de discretie extrema iti face vant intr-un hau intens. 

   Verdict: 4/5, excelent

   Pentru: exploratori de profunzimi intunecate



Modifică setările cookies